Je hoort het steeds vaker en ik probeer me er ook zoveel mogelijk aan te houden: “Smeer niet op je huid wat je ook niet zou eten.” Maar goed, klinkt leuk en aardig natuurlijk, alleen waar vind je dan een eetbare deo?? Gelukkig zijn er steeds meer gezonde natuurlijke deodorants te koop én kun je ook gemakkelijk zelf deo maken. In deze blog lees je waarom het beter voor je gezondheid is om een natuurlijke deo te gebruiken. En vind je ‘n een fijn deodorant recept.
Ga direct naar het recept voor zelf deo maken >>
Waarom zelf deodorant maken?
Wist je dat onze huid ons grootste orgaan is? En dat het niet alleen een beschermlaag voor je binnenste is, maar ook aan de buitenkant absorbeert? Het spul dat je onder je oksels smeert wordt dus ook door je okselhuid opgenomen.
Dat wetende vind ik het onprettig dat er in de meeste commerciële deo’s aluminium wordt gebruikt, wat steeds meer in verband wordt gelegd met ziektes zoals borstkanker. Maar aluminiumvrije deo is niet in iedere winkel te vinden.
Aluin als alternatief?
Een tijdje heb ik een deo gebruikt op basis van aluin. Want ik dacht dat dit een aluminiumvrije deo zou zijn. Maar ook hier schijnen aluminiumverbindingen in te zitten..
*dik-vet kruis door de aluin deo dus*
Aluminium in deodorant gevaarlijk; waarom?
Aluminium wordt in veel producten verwerkt; het wordt behalve aan deo ook aan levensmiddelen, vaccinaties en sommige medicijnen toegevoegd. Ons lichaam kan het echter niet goed verwerken, waardoor het zich in ons lijf op kan slaan, waaronder in de hersenen.
Daarnaast zorgt zorgt in deodorant de werkzame stof aluminiumchloride ervoor dat je zweetklieren tijdelijk geblokkeerd worden, waardoor je minder zweet. Terwijl zweten gezond is.. Want door te zweten kan je lichaam zichzelf op de juiste temperatuur houden; het zweet de warmte er letterlijk en figuurlijk uit. Wanneer je dit natuurlijke proces blokkeert, gaat je lichaam op zoek naar een andere uitweg.
Zo las ik een tijd geleden toevallig op een reclamewebsite voor eetbare deo dat het blokkeren van de zweetklieren in je oksels zelfs kan leiden tot zweetvoeten! En toen ik erover na ging denken: realiseerde ik me dat het resoneert met de Ayurvedische gezondheidsleer. Als je ergens last van hebt (zweetoksels) en alleen dit symptoom oplost door het te onderdrukken (niet meer zweten onder je armen), zal je vroeg of laat ergens anders last van gaan krijgen (bijv. zweetvoeten). En wanneer je de kwaal bij de kern aanpakt, kan je lichaam z’n natuurlijke flow behouden en voel jij je goed.
Persoonlijke ervaring met aluminiumvrije deo
Al een hele tijd gebruik ik zelf geen deo met aluminium meer en het bevalt mij sinds dag één perfect. Ook deed ik een tijd lang aan zelf deodorant maken en voelde ik me daar heel fris bij. Terwijl het geurloze deo was..
Dat de deo geurloos is, was in het begin dan ook even wennen. Ik vertrouwde zo op de frisse geur van m’n deo, dat ik deze geur associeerde met okselfris. Niks ruiken was super spannend, want hoe kon dit een zweetgeur onderdrukken dan? Maar: ZWEET STINKT NIET! Het gaat pas stinken als de bacteriën op je huid ermee in aanraking komen en groeien. Dit wil je dus voorkomen en dat kan met onderstaande zelfgemaakte deo.
Ook fijn: het werkte bij mij dus echt tegen zweetvoeten! Die zijn minder heftig gaan ruiken.
Zelf deodorant maken met baking soda
Zelf deodorant maken is super makkelijk en heel effectief tegen ongewenste zweetgeur.
Deodorant recept
Meng van alles evenveel door elkaar en laat het afkoelen. Door het afkoelen, wordt je zelfgemaakte deo minder vloeibaar. Wat moet je dan door elkaar mengen? ;)
- Gesmolten kokosolie
- Baking soda
- Maïzena
De deo is geurloos en voelt een beetje zanderig aan. Eventueel kun je er een paar druppels essentiële olie aan toevoegen voor een lekkere geur.
Gebruik zelfgemaakte deo
Het is misschien even wennen om de deo niet onder je oksels te spuiten, maar zodra je merkt hoe fijn het werkt, ben je het gemak van die spuitbus allang alweer vergeten.
Je veegt als het ware met je vinger door de deo, zodat er een beetje op blijft zitten. Dit smeer je onder je oksels. En klaar ben je!
Natuurlijke deo kopen
Natuurlijk heeft niet iedereen zin en tijd om zelf deodorant te maken. (Ik op dit moment ook niet ;) ) Daarom nog wat tips voor fijne aluminiumvrije deo’s!
- Mijn favoriet qua geur is We Love The Planet – Sweet Serenity. Deze hebben ze ook in een handige stick.
- Niveau heeft ook een aluminiumvrije spuitdeo, deze gebruik ik graag wanneer het allemaal even snel-snel moet.
- En ook van Nivea gebruik ik vaak de aluminiumvrije roller.