Wildplukken & eten uit de natuur: lekker, goedkoop én super zen!

Als afgelopen jaar mij íets heeft gebracht, dan is het wel dat ik nog meer aantrekking voel naar de natuur. Moeder Natuur is zó krachtig en zorgt zo super goed voor ons. Een rondje door het bos of park levert je bijna instant zenheid op én kan je ook nog eens ‘n lekker gezond maaltje opleveren. Want wist jij dat je brandnetels, paardenbloemen, madeliefjes en nog veeeeel meer ‘onkruid’ gewoon kunt eten? En dat ze ook nog eens bommetjevol gezondheid zitten? Het heeft mij al een boel wauw-wat-tof momentjes opgeleverd, dus ik deel natuurlijk graag wat met je over wildplukken en eten uit de natuur!

Lees verder na de foto..

Wildplukken & eten uit de natuur: op zoek naar vlierbloesems
Samen met Johan en Mara een rondje om, voorzien van een grote emmer en snoeischaar met als doel: vlierbloesem oogsten

Waarom zou je eten uit de natuur?

Eten uit de natuur is simpelweg goed voor je. Waarom?

 • Dat dagelijks buiten in beweging zijn goed voor je is, weet iedereen wel, maar het daadwerkelijk doen is voor niet iedereen even makkelijk. Wildplukken is een goed excuus om er op uit te trekken en je dagelijkse behoefte buiten-zijn af te kunnen vinken.
 • Door te beginnen met wildplukken, raak je vanzelf meer betrokken en daarmee verbonden met de natuur om je heen. Het geeft je meer rust in je hoofd en groene details in je omgeving gaan je meer opvallen. Om er maar een hip woord in te gooien: het maakt je meer mindful.
 • Moeder natuur heeft het goed met ons voor en groeit de beste gezondheidsbommetjes gewoon gratis en bereikbaar voor iedereen. In haar wilde groentes zitten over het algemeen meer vitamines en mineralen dan in de producten die je uit de supermarkt haalt. En doordat je het zelf plukt en direct kunt eten is het ook nog eens kraakvers en dus nog vol levenskracht.
wildplukken: paardenbloemen plukken en eten

Bloemen eten uit de natuur

Niet alleen groene blaadjes en bessen kun je vinden om te eten; ook veel soorten wilde bloemen zijn eetbaar! De meesten zijn ook weer super gezond en heilzaam voor je, zoals Echinacea (Zonnehoed), maar ook de Paardenbloem. En ze zijn vooral ook heel mooi om over je eten te draperen.

Wat zijn eetbare bloemen?

Lang niet alle bloemen kun je zo maar eten, dus check al-tijd of het kan voor je ze in je mond stopt. Een paar bekende bloemen die je (onder de juiste omstandigheden) kunt eten zijn bijvoorbeeld:

 • Paardenbloem
 • Madeliefjes
 • Witte en rode klaver
 • Vlierbloesem
 • Rozen(bottels)
 • Viooltjes
 • Echinea (Zonnehoed)
wildplukken van vlierbloesem; kun je ook eten uit de natuur
Kijk dan toch wat een prachtige – en lekkere – bloemetjes de vlier in het voorjaar heeft ♥

Wist jij dat al? Ik tot voorkort dus niet.. Maar hoe cool!

En er zijn er dus nog veeeeel meer eetbare bloemen :)

Beginnen met wildplukken

Wil je ook beginnen met wildplukken en eten uit de natuur, maar weet je niet zo goed hoe je kunt starten? Snap ik, had ik ook! Gelukkig zijn er verschillende manieren om je er helemaal in onder te dompelen. Bijvoorbeeld door een wildpluk cursus te doen, veel (boeken) te lezen of een wildplukwandeling te doen. Of een combinatie ervan natuurlijk.

♥ Wildpluk cursus – leer eten uit de natuur

Ik ben zelf begonnen met een online wildplukcursus bij De Wilde School. Daar leer ik nu over de basics van het wild plukken en meer specifieke informatie over 8 eetbare wilde planten. Heel cool.

Daarbij ben ik ook een online jaarcursus ‘Natuurlijk leven’ gaan volgen bij Harmony center. Dit focust niet specifiek op wild plukken, maar wel op wat je met allerlei (wilde) planten en producten kunt doen. Ook heel tof!

paardenbloemen plukken
In de regen samen aan de pluk – paardenbloemen

♥ Boeken-tips voor wildplukken

Je kunt natuurlijk ook oldskool met je neus in de boeken duiken.

 • Een must-have is dan het boek ‘Eetbare Wilde Planten’ van o.a. Steffen Guido Fleischhauer. Daarin staat over 200 soorten beschreven hoe je ze kunt herkennen en gebruiken, welke stofjes erin zitten en wat de geneeskrachtige werking is.
 • Het boek Wildplukken van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer neemt je gedurende het jaar mee in welke wilde planten en bloemen je kunt plukken. Daarbij delen ze per plant wat beknopte informatie en een of meerdere recepten.
 • Kun je wel wat meer inspiratie gebruiken om je versgeplukte eten uit de natuur in de keuken te gebruiken? Check dan het boek ‘Koken uit de natuur’ van Diane Dittmer.
 • Loopt het water je in de mond bij het zien van eetbare bloemen? Check dan echt het boek Bloemen met smaak van Anna Koster. Hierin deelt ze 50 eetbare bloemen en 25 recepten.
 • Vind je het leuk om te ontdekken wat je allemaal kan maken met (wilde) planten? Maria de Wit van Harmony Center schreef ook drie boeken – de wilde lente, de wilde zomer en de wilde herfst – met leuke recepten om te eten, maar ook om zelf verzorgingsproducten te maken.
brandnetels plukken en drogen voor thee en zaadjes
Oogst brandetels – bladeren en zaadjes – klaar om de oven in te gaan

♥ Wildplukwandelingen

Ga je liever direct onder begeleiding van een ervaren plukker de natuur in? Op de website van de Wildplukkersgilde vind je mogelijkheden voor een wildplukwandeling bij jou in de buurt. Ik heb er zelf (helaas) nog geen ervaring mee, maar het staat nog op m’n wishlist.

Dus.. wat denk je? Ga je ook (meer) eten uit de natuur? ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.