De Wet van Aantrekking & ongemak/kwaaltjes

Het trekt me al een tijdje *pun intended* : de wet van Aantrekking, oftewel de Wet van de Aantrekkingskracht – of in ‘t Engels The Law of Attraction. Misschien heeft het jouw aandacht ook al wel eens weten te trekken? Ik vind het in ieder geval mega interessant en zie mooie overeenkomsten met de Ayurveda. Bijvoorbeeld hoe deze natuurwet werkt in relatie tot ongemakken en kwaaltjes. Tijd voor een nieuwe blog hierover dus!

Alles is energie ♥

Alles is energie. Zo heb ook jij een bepaalde energie, en die straal je uit. Bewust, maar misschien wel vaker onbewust.

En die energie die je (onbewust) uitstraalt, dat is het uitgangspunt in the Law of Attraction. Want volgens de Wet van Aantrekking trekken gelijken elkaar aan. Dus kort samengevat: wanneer je een positieve vibe uitstraalt, zul je een positieve vibe om je heen ervaren. Is jouw stemming minder blij, dan zul je dit ook in je omgeving terug zien.

De Wet van Aantrekking toepassen + Ayurveda

Dit is (jammergenoeg) wel heel kort door de bocht, want diepgewortelde overtuigingen over jezelf – waar je jezelf misschien niet eens bewust van bent – hebben óók invloed op wat je aantrekt. De Wet van Aantrekking gaat namelijk over alles wat je (onbewust) denkt, voelt en doet.

Heb je vroeger ergens in je onbewuste opgeslagen dat je het niet waard bent, dan straal je dit (onbewust) uit en trek je situaties aan waarin dit gevoel bevestigd wordt. (En gelukkig kun je dit weer helen, waardoor je fijnere ervaringen aan kunt trekken)

Your focus determines your reality

Het werkt ook zo dat wanneer je je focust op iets – hoe rot je je voelt, hoe onzeker je bent, de hoofdpijn/buikpijn/whatever die je hebt of dat waar je bang voor bent – je er als het ware mee vereenzelvigd. Het wordt de energie die je uitstraalt, en waar je bijpassende situaties op gaat aantrekken.

Waardoor je er dus ook automatisch juist méér van krijgt.

Wijsheid uit Star Wars :)
Fun-fact: de ontvanger van die energie/verdeler van situaties (a.k.a. het Universum) hoort het woordje 'niet' niet. Het werkt dus effectiever om je te richten op wat je wél wilt.

Gelijken versterken elkaar – niet alleen in de Wet van Aantrekking

Ook volgens Ayurveda is het een wetmatigheid dat gelijken elkaar versterken.

In de basis kijk je bij de Ayurveda naar de drie Dosha’s – Vata, Pitta en Kapha. Deze drie hebben elk hun invloed op alle aspecten in het leven, zowel positief als negatief. Ze kunnen namelijk uit balans raken door een teveel aan dezelfde eigenschappen als ze zelf bezitten.

In de podcast aflevering 'Welk ayurvedisch type ben ik' deelde ik eerder al over de eigenschappen van de drie Dosha's; lees of beluister 'm hier.

En ‘grappig’ genoeg trekken ze deze zelfde eigenschappen dus ook aan. Niet heel handig misschien, maar wel praktisch om te weten.

 • Het is dus zo dat wanneer je bijvoorbeeld boos bent (=Pitta onbalans), je juist heel sterk de behoefte kunt voelen aan Pitta-verhogende voedingsmiddelen en/of activiteiten, die je boosheid dus alleen maar versterken.
 • Of wanneer je je angstig (= Vata onbalans) voelt, zul je geneigd zijn dingen te eten/doen die je Vata alleen maar doen toenemen.
 • En voor Kapha geldt hetzelfde; voel je je al wat zwaarmoedig, dan zul je gemakkelijker kiezen voor zwaardere voedingsmiddelen of zwaarmoedigere activiteiten.

De Wet van Aantrekking toepassen met Ayurveda

Het is dus heel fijn om te gaan herkennen welke Dosha er aan het stuur is. Want naast dat gelijken elkaar aantrekken, kunnen tegenovergestelden juist weer voor balans zorgen.

Zo heb je bij boosheid letterlijk en figuurlijk baat bij verkoeling, als je angstig bent doen rust & warmte het goed en bij zwaarte wil je meer lichtheid & beweging creëren.

De Wet van Aantrekking in je voordeel inzetten

Door je onbalans en ongemak aan te pakken, kun je zelf weer plaatsnemen achter het stuur van je eigen leven. En zo onbelemmerd aantrekken wat je wél wilt – en de Wet van Aantrekking in je voordeel inzetten ♥

Hulp nodig bij onbalans?

Kun je wel wat hulp gebruiken om minder last van een bepaalde kwaal of ongemak aan te trekken? Ik help je er graag bij in een 1-op-1 voeding- en lifestyle coaching sessie of traject!

Vaak last van maagzuur? Misschien is deze praktische tool wat voor jou!

4 reacties

 1. Monique zegt:

  Gaaf en handig verhaal! 🙌🏻

  1. Thanks! Bijzonder he :)

 2. Leuk, interessant artikel!

  1. Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.