Wat is Intermittent Fasting & mijn ervaring met vasten

Intermittend Fasting is helemaal hot in Healthy Foodland. Maar wat is het precies? Wanneer ik het door de vertaalservice van Google haal, komt er Intermitterend Vasten uit. *meh*, dat zegt me dus net zo weinig… Gelukkig levert een extra zoekactie wat meer wijsheid: Intermittend Fasting betekent vasten met tussenpozen. Ik probeerde het uit en geef in deze blog antwoord op de vraag Wat is Intermittent Fasting en deel mijn ervaringen met dit vastendieet, plus mijn Intermittent Fasting schema.

Ga direct naar

Intermittent fasting - vastendieet

Wat is Intermittent Fasting en wat is vasten?

Laten we bij het begin beginnen: Wát is het?! Intermittent Fasting betekent dus ‘vasten met tussenpozen’. Met andere woorden kun je zeggen: het is periodiek vasten. En vasten is ‘het jezelf vrijwillig (en tijdelijk) onthouden van eten’. Het heeft niet als doel om jezelf uit te hongeren, maar er zijn wel verschillende andere doelen die je ermee kunt nastreven. Bekijk hiervoor ‘Waarom Intermittent Fasting?‘ verderop op deze pagina.

Wat is vasten? Iets eeuwen ouds!

Toen ik meer informatie op ging zoeken voor deze blog, kwam ik onderstaande filmpje tegen over ‘wat is vasten’. Wat blijkt? Vasten is iets eeuwen ouds en het is iets wat we vanuit ons instinkt allemaal doen. Of in ieder geval; zouden moeten doen. Ook super tof om te ontdekken dat zoveel verschillende geloven en stromingen op de een of andere manier een vastendieet toepassen!

Check dit stukje maar eens:

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent vasten is dus intermitterend vasten, oftewel periodiek vasten, wat betekent dat je met tussenpozen aan vasten doet.

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om alleen binnen bepaalde tijden van de dag te eten; daarbuiten eten ze niet. Zo’n eetraam kan bijvoorbeeld van 10.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds zijn. Dan eet je dus niet wanneer je om 7.00 uur wakker wordt, maar wacht je tot het 10.00 uur is. En ook als je om 21.00 uur toch nog lekkere trek begint te krijgen, heb je pech, want dan ‘mag’ je dus niet meer eten.

Dit is een van de vormen van Intermitterend vasten; waar ik me in deze blog op focus. Er zijn ook andere vormen van Intermitterend vasten; bijvoorbeeld een dag vasten gevolgd door weer een paar dagen ‘normaal’. Zelf heb ik hier geen ervaring mee en lijkt dit me ook iets te extreem. En zeker niet voor iedereen geschikt.

Mag je wel drinken tijdens Intermittend Fasting?

Drinken mag in de vastperiode wel. Het ligt er daarbij aan hoe streng je voor jezelf bent, maar water, thee en koffie (caloriearme dranken) mogen voor iedereen sowieso. Desalniettemin is Intermittend Fasting geen dieet wat precies voorschrijft wat je precies mag eten. Het gaat er om dat je regelmatig een vastperiode doet. Hoe je dat precies invult is aan jou. Dit maakt het voor veel mensen geschikt, omdat je het helemaal kunt afstemmen op wat voor jouw lichaam en gezondheidssituatie op dit moment goed is.

Zelf drink ik vaak ‘s ochtends rond een uur of tien een glas Bullet Proof koffie of alternatief. Dit is in principe een kop koffie, verrijkt met een theelepel ghee (of boter/olie) en eventueel wat specerijen zoals kaneel. Door het toevoegen van de ghee, bevat een Bullet Proof drankje gezonde vetten en helpt het o.a. bij cravings en gewichtsverlies. Het maakt je drinken net wat vullender, waardoor je langer zonder eten de ochtend doorkomt.
Ook schijnt het goed te zijn voor je hormoonaanmaak, ondersteunt het de spieraanmaak, houdt het je huid mooi en is het goed voor je hersenen. En het klinkt inderdaad super goor, boter door je drinken, maar het maakt je drankje lekker romig en met kaneel erdoor is het echt een feestje.

Als alternatief drink ik bijvoorbeeld een Bullet Proof Golden Latte of ‘chocolademelk’ met carob-poeder (Johannesbroodpit). ‘Officieel’ moet je drinken tijdens de vastenperiode caloriearm zijn, maar ik gebruik soms ook gewoon een plantaardige melk. Sowieso kun je met de ingrediënten voor je Bullet Proof drankje naar eigen smaak variëren. Maar hoe dan ook is het heel gemakkelijk om te maken. Zo maak je als voorbeeld een Bullet Proof koffie:

Is vasten gezond?

Net als alles is dat afhankelijk van wat voor type je bent, hoe je spijsvertering werkt en hoe je je momenteel voelt. Grofweg Ayurvedisch gezien is vasten minder geschikt voor Vata types of wanneer Vata-dosha erg uit balans is. Ook voor een Pitta type met krachtige spijsvertering kan vasten lastig zijn en kan vasten je ‘hangry’ maken. Over het algemeen kun je zeggen dat Kapha-types het beste kunnen vasten, omdat zij beter voor langere tijd zonder eten kunnen.

Helemaal los van wat voor (ayurvedisch) type je bent; ga je er aan beginnen, luister dan goed naar je lichaam en vraag jezelf regelmatig af of je je er inderdaad beter bij voelt. Nee? Maak eventueel wat aanpassingen aan jouw persoonlijke Intermittent Fasting schema, of stop ermee.

Wanneer niet periodiek vasten? – Intermittent fasting nadelen

Afhankelijk van wat voor ayurvedisch type (constitutie) je bent, kun je inschatten of vasten überhaupt iets voor je is. En daarnaast is het dus belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren: wanneer je last krijgt als je (te) lang niet hebt gegeten, is Intermittend Fasting niks voor jou. Ook wanneer het belangrijk voor je is dat je goede en voldoende voeding binnenkrijgt, omdat je bijvoorbeeld zwanger bent, borstvoeding geeft of herstellende bent van iets, is dit vastendieet niet aan jou besteed. Chronische stress, bloedsuiker verlagende medicijnen of een lage bloedsuikerspiegel zijn ook geen goede partners van vasten.

Twijfel je en ben je nieuwsgierig of Intermitterend vasten iets voor jou is, en hoe je dit het beste aan kunt pakken? Bespreek het met een (ayurvedisch) voedingscoach!

Waarom wel Intermittend fasting – voordelen van vasten

Minder focus op eten

Voor mij was de belangrijkste reden om te beginnen met dit vastendieet omdat ik altijd zó gefocust ben op eten. Ik ben eigenlijk de hele dag bezig met het bedenken wat ik wanneer weer mag eten. En dat m’n buik nog vol zit van de vorige maaltijd is dan maar jammer, en wordt voor het gemak keihard genegerd. Gevolg: ik eet te veel en mijn spijsvertering heeft geen tijd om alle voeding goed te verteren. En dat zorgt – ayurvedisch gezien – weer voor het opbouwen van afvalstoffen (Ama), die op hun beurt zorgen voor allerlei kwaaltjes. Dat wil ik liever voorkomen..

Oké, dus pas eten als eerder eten verteerd is. Leuk. Maar hóe houd ik mijn gedachtes dan weg bij het het onderwerp eten..? De grap is namelijk: spreek ik met mezelf af dat ik een bepaalde periode niet mag eten – bijvoorbeeld tijdens het detoxen – dan gaat me dat meer dan prima af. Alleen lijkt dus pas te werken als de afspraak extreem genoeg is; één dag aan de detox werkt voor mij niet, terwijl een week of zelfs een maand me ‘makkelijk’ lukt. In Intermitterend vasten zie ik een bepaalde extreemheid die hier wel bij past; je mag immers alleen maar binnen een bepaald tijdframe eten. Niet één dag afzien en het de dag erna weer inhalen, maar dagen, weken of zelf maanden lang weet je waar je aan toe bent. Heerlijk, wat geeft dat een rust.

via GIPHY

Afvallen

Ook afvallen was min of meer een reden voor mij om met periodiek vasten te beginnen. Door zes weken te detoxen op mungbonen en een Pancha Karma te doen (diepgaande ayurvedische reinigingskuur), ben ik ruim 10 kilo afgevallen. Wauw!
Nu is er door weer ‘normaal’ te eten wel weer een paar kilo bij gekomen, maar dat is natuurlijk logisch. Het is onwaarschijnlijk dat de volle 10 kilo er weer bij zal komen – als ik gewoon gezond blijf eten en leef. Toch ben ik er wel bang voor, dat het weer terug komt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan eten zo’n obsessie zijn en kan er (ongemerkt) nét iets te veel naar binnen komen. Niet zo goed voor de slanke lijn.

De afspraak om slechts binnen een bepaald tijdsframe te eten geeft me niet alleen rust, het maakt me ook be-wust. Toen ik net begon met Intermittent Fasting moest ik nog heel erg zoeken naar de balans; zodra het ‘etenstijd’ was, leek het of ik de hele tijd trek had en kon ik tot het einde van het frame blijven grazen. Niet helemaal de bedoeling.. Inmiddels ben ik me bewuster van mijn buik; ik probeer meer te luisteren naar mijn hongergevoel en vraag me continue af “heb ik echt honger, of is dit valse trek?” Vaak blijkt het een slechte grap van mijn hoofd te zijn, en heb ik helemaal geen trek, maar is het gewoon een afleiding om iets niet te hoeven doen.

Door bewuster naar je hongergevoel te luisteren en goed te analyseren of het echte honger is – of valse trek – zorg je ervoor dat je niet teveel eet en kun je wanneer je normaal gesproken teveel eet, (langzaamaan) afvallen met Intermittent Fasting.

via GIPHY

Weer honger krijgen

Ook zag ik in deze manier van vasten een manier om weer échte honger te krijgen. Dit klinkt misschien wat gek – gezien de naam van mijn website & bedrijf, maar de trek die ik regelmatig ervaar, is geen echte honger. My mind is playing a trick with me; het voelt wel als trek, maar wanneer ik er niet direct aan toegeef, blijkt het vanzelf weer weg te gaan.

Normaal gesproken – in een gezonde toestand – is het zo dat zo lang je eten nog niet verteerd is, je in principe geen trek hebt om te eten. Zodra je eten verteert is, krijg je een signaaltje door en begin je honger te krijgen. Bij mij is dat proces verstoord. Ik krijg bijvoorbeeld een treksignaal zodra ik aan een vervelend klusje moet beginnen, of wanneer ik een tijdje de deur uit ga (want stél dat je daar niet kunt eten!). Het voelt allemaal heel echt en het is dus helemaal niet zo gek dat je je er meestal aan overgeeft. Toch blijkt dat het vaak loos alarm is, want wanneer je even afgeleid bent, ben je dat trekgevoel al lang weer vergeten. Had je dan wel echt honger?

! Pas wel op met het negeren van dit gevoel en blijf heel erg alert op wat het met jouw lichaam doet! Ik heb namelijk ook een cliënt gehad die maar heel kort een hongersignaal kreeg en het daarna inderdaad vergat. Echter was het bij haar wél echte honger, en had haar lichaam echt behoefte aan eten. Wanneer zij te lang niets met haar trek doet, wordt ze er beroerd van en kan ze daar dagen last van hebben.

Andere redenen

Daarnaast zijn er nog andere redenen om aan vasten te doen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook om spirituele reden gedaan, omdat vasten een natuurlijke manier is om je lichaam te reinigen, waardoor ook je geest en ziel een poetsbeurt krijgen. Daardoor kun je je letterlijk en figuurlijk lichter voelen na een vastendieet.

Ook zijn er mensen die vasten als politiek protest. Dit heeft echter niks met Intermittend Fasting te maken.

Intermittent vasten ervaringen

Mijn intermittent Fasting Schema

Het mooie aan deze manier van periodiek vasten, vind ik, is dat je je vastendieet op je eigen manier kunt invullen. Zo ben ik begonnen met een wat ruimer eetraam en ben ik uiteindelijk gekomen op het Intermittent Fasting schema dat voor mij het beste werkt: om 12.00 uur neem ik mijn ontbijt en tot 20.00 uur mag ik gedurende de dag eten.

Mijn Intermittent Fasting schema

Binnen mijn Intermittent Fasting schema mag ik dus 8 uur op een dag eten en de overige 16 uur eet ik niet. Over het algemeen ontbijt ik om 12.00uur, maar soms lukt het niet om me er aan te houden en dan eet ik wat eerder. Ook zijn er dagen dat ik om 12 uur juist nog geen trek heb en dus wat later ontbijt. Officieel is 20 uur de grens waarna ik niet meer mag eten, maar meestal is m’n laatste eetmoment al rond een uur of 18-19 uur.

Gedurende de dag probeer ik zoveel mogelijk naar mijn hongergevoel te luisteren, maar voel me een beetje minder schuldig wanneer ik ‘zondig’, omdat ik mijn spijsvertering sowieso al 16 uur per dag rust geef. Toch doe ik m’n best om zo min mogelijk ‘overbodig’ te eten, en blijft dit alsnog een on going battle met m’n hoofd.
Wat en wanneer ik tussendoor eet, is bovendien afhankelijk van dag tot dag. Als het even kan maak ik broodjes van groente of mung voor meerdere dagen, om zoveel mogelijk veggies binnen te kunnen krijgen en makkelijkere gezonde keuzes te kunnen maken. Te vaak zondigen ligt namelijk continue op de loer, ‘omdat je toch al zo goed bezig bent’. Voorbereiding is dus key :)Mijn intermittent vasten ervaringen / IF-dagboek

 

Week 1

“Na m’n detox ben ik begin april ’18 met Intermitterend vasten begonnen. Of iig met een verwoede poging 😉 Op de dagen dat ik aan het detoxen ben, blijkt namelijk elke keer weer dat ik eigenlijk helemaal geen échte honger heb, maar zodra ik weer normaal mag eten, kost het me zóveel moeite om naar m’n hongergevoel te blijven luisteren.. 🤨 *Hallo lekkere trek!* Door dagelijks te vasten, wil ik meer in touch komen met dat echte gevoel; niet gaan eten omdat het nou eenmaal ontbijttijd is, of omdat m’n oog wat lekkers spot. Of omdat ik ergens geen zin in heb om te doen: emo eten. Vooral dat laatste kan voelen alsof je echt honger hebt, terwijl het vaak gewoon je hoofd is die met je aan het fucken is. Daarom wilde ik IF ook uitproberen; het kan ‘s ochtends wel lijken of ik trek heb; als ik even wacht blijkt het niet waar te zijn. Zo uitgetypt, klinkt dat heel eenvoudig, maar het is best kut als je niet meer weet welk signaal van je lichaam echt is en welke je gewoon voor de gek houdt. Het lukt dus nog niet helemaal om dagelijks een vastenperiode te doen tussen 20.00 uur en 9.00 uur.”

Week 2

“De les van deze week: een paar uur per etmaal vasten moet geen vrijbrief worden om de rest van de dag onbeperkt te snaaien. Ik merk dat ik gedurende de dagen dat ik vast veel aan het grazen ben, alsof de ‘schade’ van het niet eten deze uren ingehaald moet worden. Zodra de eerste hap binnen is, lijkt het wel alsof er een knop om is en ik continue (valse) honger heb. Want als ik gehoor geef aan de trek, blijk ik na een paar happen alweer vol te zitten. Dan viel die honger dus ook wel wat mee… Wat frustrerend dit.”

Week 3

“Jippie! Ik begin trek te krijgen in de ochtend. Aan de andere kant maakt dit het wel lastiger om niet te eten, maar omdat ik de balans over de rest van de dag nog niet heb gevonden en toch na een paar happen alweer vol zit, denk ik niet dat het echte trek is en spreek ik met mezelf af pas om 12 uur te eten, tenzij het écht niet lukt.

Doordat ik wakker word met iets wat op een hongergevoel lijkt, is het wel lastiger om niet meteen naar een ontbijtje te grijpen. Een bullet proof koffie is hier echt een uitvinding. Het is geen eten, maar geeft je hoofd wel een koekje van eigen deeg, waardoor je gemakkelijker je ontbijt uit kunt stellen.”

Week 4

“Op gewone dagen gaat het eigenlijk heel goed om tussen 20 en 12 uur niet te eten. Alleen op dagen dat ik ergens in de ochtend naar toe moet of wil sporten, merk ik dat ik het spannend vind om niet te eten; want stel je voor dat ik honger krijg, of erger nog: dat ik ineens wel trek krijg en niet kan eten. Om dat te voorkomen eet ik in zulke gevallen, maar merk daarbij wel dat m’n buik nog vrij vol zit. Het voelt dus niet heel goed.”

De 2e maand

“Ik begin mezelf bewuster te worden van mijn lichaam en de trucjes die mijn hoofd met me uit wil halen. Het valt me op dat ik op de dagen dat er iets moet gebeuren, ik inderdaad ineens ‘s ochtends trek heb, terwijl dit op andere dagen niet het geval is. Ook als er gedurende de dag iets moet gebeuren waar ik tegenop zie. Het wekt iets in me op wat ik vertaal als een behoefte aan eten. Maar het blijkt geen echte trek te zijn. Ik probeer m’n hoofd daarom vaker terug af te leiden door bijvoorbeeld een kop hete kruidenthee te drinken, of gewoon datgene te doen wat moet gebeuren. Het wordt meestal duidelijk dat die honger wel mee viel.

Door dit inzicht durf ik het ook aan om zonder ontbijt om 9 uur naar de yoga te gaan. Dit is nu twee keer gelukt en ging prima. Vooraf gaf het de nodige spanning en was ik bang me te slap te voelen tijdens de les, maar dit viel reuze mee. Ook na de les lukte het prima om nog met ontbijten te wachten tot 12 uur, of zelfs 1 uur. Toch vind ik het nog lastig om ‘s ochtends op de racefiets te stappen zonder te eten.

Note to self: het is goed om niet zomaar aan die eetimpuls over te geven en de ervaring leert dat ik prima de ochtend zonder eten kan; ik voel me er ook beter bij om niet te eten ‘s morgens, want m’n buik zit gewoonweg nog te vol met eten van de vorige dag. Bovendien is het veel bevredigender om pas te ontbijten/eten wanneer ik echt trek hebt en er ruimte in m’n buik is voor nieuw voedsel. Misschien moet ik het ook gewoon eens proberen om een rondje te fietsen vóór het ontbijt. Kans is groot dat het hier ook minder nodig blijkt dan lijkt.”

De 3e maand – eerste helft

“Jeeej! Ook het fietsen zonder ontbijt is gelukt en goed bevallen. Zo fijn dat ik het heb geprobeerd en dat inderdaad bleek dat ik ook na het fietsen nog helemaal geen trek had.
Ik merkte aan het begin van de maand op steeds meer manieren dat het geen echte honger is waar ik last van heb, maar gewoon (lekkere) trek in eten. Want zodra ik wat lekkers zie, heb ik er ineens zin in en lijkt het gevoel in m’n buik op trek. En wanneer ik een dag (of twee) wat minder goed heb gegeten, heb ik ook de dag(en) erna eerder zin in wat lekkers. Bovendien lijkt het dan ook dat ik al eerder op de dag en sneller achter elkaar weer honger heb. Gek hè? Want als ik kies voor gezondere voeding, dan heb ik hier veel minder last van. Wel vind ik het nog ingewikkeld in te schatten hoeveel ik tussen ontbijt en avondeten moet eten/nodig heb. Meestal eet ik vrij snel een ‘lunch’ na het ontbijt, maar of ik dan alweer echt trek heb betwijfel ik nog een beetje.. Maar toen ik laatst maar een heel klein snackje tussendoor had gegeten, voelde ik me wel wat wiebelig tegen avondetenstijd. Een mooie focus voor de komende weken dus: hoeveel heb ik overdag nodig?”

De 3e maand – tweede helft

“Het is er niet echt van gekomen me hier verder op te focussen. Ik merk namelijk dat ik het lastiger vind om me strikt aan de tijden van mijn Intermittent Fasting schema te houden. Het lijkt of mijn hongergevoel weer terug begint te komen en ik heb het idee ‘s ochtends echt trek te hebben. Tegelijkertijd heb ik ook niet de energie om erover na te denken of het echt is of niet; dus ik geef er vaker aan toe. En wel met ‘slecht’ en lekker makkelijk eten: (suiker- en koolhydraatrijke) cruslie. Aan de ene kant voelt het heel goed om de touwtjes wat te laten vieren, maar aan de andere kant knaagt het wel dat de weegschaal langzaamaan weer omhoog kruipt.

Sowieso zijn de koolhydraatrijke producten er weer veel te veel ingeslopen. Na een consult bij mijn Ayurveda Practitioner krijg ik dan ook het advies om een week lang alleen maar (gare) groente te eten. Geen dierlijke producten, maar ook geen plantaardige vervangers van melk, kaas, enz. En ook geen pasta, rijst, bonen/linzen, noten, zaden; alleen.maar.groente. Wel met kruiden natuurlijk om de spijsvertering te boosten en voor de smaak.

Doordat (gare) groentes zo licht verteerbaar zijn, is je eten sneller verteerd, en kun je dus sneller weer trek hebben. Het lukt me dan ook niet om me deze week aan mijn schema te houden. Al is het één dag wel gelukt…! :)

Deze maand begon zo goed wat Intermittent Fasting betreft, maar is uiteindelijk uitgelopen in de vraag hoe ik mijn eet- en leefstijl het beste (opnieuw) kan inrichten. Ik ben er nog niet helemaal uit en wil nog niet definitief stoppen met dit vasten dieet, want ik realiseer me maar al te goed wat het me qua inzichten in mezelf – en mijn relatie met eten – brengt. Maar het is wel weer tijd voor bijsturing. To be continued…


Andere Intermittent vasten ervaringen

Ben je ook bezig met Intermittend Fasting? Herken je mijn struggles en heb je tips voor mij? Deel ze alsjeblieft hieronder :) Ook als je een vraag hebt, wellicht kan ik je (een stapje) verder helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.