Wat is gezond eten?? Want kún je ergens wel een labeltje ‘gezond’ op plakken? Ik geloof van niet, maar toch plak ik het op Ayurvedisch koken. De Ayurveda kijkt namelijk naar de behoefte van een individu, in plaats van ieder mens hetzelfde te beschouwen.
Ayurveda zegt dat je alles wat je eet en meemaakt, moet ‘verteren’. En dat eten en indrukken die je niet voldoende verteerd hebt – door verkeerde voedingskeuzes, overeten of negeren van gevoelens – kunnen leiden tot afvalstoffen die zich in je lichaam opbouwen. Wil je gezond blijven, dan is het van belang om zo min mogelijk afvalstoffen binnen te krijgen, want deze verzameling van afvalstoffen wordt door de Ayurveda gezien als de bron van ziekte. Bovendien is of je iets kunt verteren helemaal afhankelijk van wat voor type je bent. Ayurveda noemt dat je constitutie.
Ayurvedisch koken is gezond eten
Wil je echt gezond eten, ga dan Ayurvedisch koken. Klinkt ingewikkeld? Hoeft niet! Ayurvedisch koken betekent namelijk niet dat je úren in de keuken staat, maar simpelweg dat je eten bereidt wat jouw lichaam kan verteren en waar jij behoefte aan hebt.
En daarin kun je zo ver gaan als je zelf wilt: je hoeft écht niet alles wat je lekker vindt te skippen. Vaak helpt het al om een bepaald kruid aan je eten toe te voegen, om je spijsvertering te ondersteunen of je vuurtje juist af te koelen. Soms is de oplossing om één of een paar specifieke dingen uit je dieet (tijdelijk) te minderen.
Heb je bijvoorbeeld snel last van slijm? Smeer dan een beetje mosterd op je boterham met kaas, of kies voor komijnkaas. Heb je er veel last van of ben je verkouden, dan doe je er voor jezelf goed aan het gewoon wat minder te eten.
Gezond eten volgens Ayurveda
Ayurveda hangt geen algemene labels ‘goed’ of ‘slecht’ aan voeding, maar kijkt of iets goed of slecht is voor de persoon. We zijn namelijk allemaal verschillende individuen en hebben allemaal andere behoeften. En daar zit mijn jeuk dan ook bij veel gezondheidstrends: overal wordt maar ‘gezond’ aan opgehangen, omdat het toevallig werkt voor een bepaalde groep mensen. Maar hoe kan iets gezond zijn voor iedereen, als we allemaal verschillend zijn?!
Het draait bij Ayurvedisch eten om JOU: wat is nu goed voor jou? En minstens zo belangrijk: kun je het op dit moment verteren, of kan je spijsvertering wel wat hulp gebruiken? Wil je dus gezond eten en Ayurvedisch koken dan is het eerst belangrijk om te achterhalen wat goed is voor jouw lijf en wat je constitutie is. Een Ayurvedische therapeut of voedingscoach kan je daarbij helpen.
En onthoud: Ayurvedisch koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar levert je wel gezond eten op, wat past bij jouw lijf. Écht gezond dus!