Waarom je menstruatie een zegen is – het voordeel van ‘ongesteld’ zijn

Tijdens m’n zoektocht naar gezonde voeding ben ik er ook achter gekomen dat het omarmen van ‘ons’ vrouw-zijn, ook een enorme stap in de richting van gezondheid is. En hoe meer ik met de Vrouwelijke cyclus bezig ben, hoe meer ik overtuigd ben van het voordeel van ongesteld zijn, dat het zelfs een cadeautje is voor ons vrouwen. We mogen alle kanten van onze vrouwelijkheid ook echt meer gaan omarmen i.p.v. wegzetten als negatief. Het bovendien gaan inzetten als onze kràcht. Ben je al nieuwsgierig waarom je van je menstruatie een maandelijks terugkerende party-for-one mag maken? Lees dan snel verder!

♥ Gratis maandelijkse detox als voordeel van ongesteld zijn

Volgens de Ayurveda is je menstruatie een manier om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Het is een feature speciaal voor het vrouwelijk lichaam; mannen hebben geen soortgelijk maandelijks proces. Dit beseffen was voor mij stap één om m’n ‘ongesteldheid’ te omarmen. En te stoppen met de pil en andere vormen van anticonceptie die mijn cyclus beïnvloeden. I mean; super chill toch, zo’n maandelijkse detox, waar je eigenlijk niks voor hoeft te doen?!

Over Ayurveda en je menstruatie kan en ga ik nog meer delen in een nieuwe post.

♥ Natuurlijk ritme

In de natuur zie je patronen die elkaar continue afwisselen. Na de dag komt de nacht. Van de zomer belanden we in de herfst, daarna komen we in de winter en vervolgens breekt de lente door en schuiven we weer langzaam richting zomer. Of de maan die er iedere dag weer anders uit ziet, maar steeds weer hetzelfde ritme volgt.

Alles heeft daarbij z’n eigen kwaliteiten. In de nacht is het donker en rustig, waardoor we kunnen slapen en kunnen opladen voor de volgende dag. In de lente komt de natuur tot bloei, met als hoogtepunt de zomer. Vervolgens vindt er afbraak plaats in de herfst wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de natuur zich klaarmaakt voor de winterslaap. En ook de standen van de maan hebben ieder zo hun eigen invloed hier op aarde.

Voordeel van ongesteld zijn: leef jouw unieke & natuurlijk ritme

Jouw menstruatiecyclus is jouw unieke ritme, met iedere fase haar eigen kwaliteiten. Zo kun je je cyclus opdelen in vier fases, die je kunt vergelijken met de vier seizoenen. In de blog over je menstruatiecyclus bijhouden lees je er meer over.

Door jouw fases als seizoenen te benaderen, kun je het maximale uit je héle cyclus halen. Je in de winter verzetten tegen de sneeuw heeft immers ook geen zin. Beter kleed je je op de kou en maak je er het beste van – binnen de mogelijkheden van het winterseizoen.

Leestip: De Cyclus Strategie. Het boek De Cyclus Strategie kan ik iedereen aanraden die meer over haar cyclus te weten wil komen. Het staat bomvol interessante informatie over je lichaam, hormonen en tips hoe je je het beste van iedere fase kunt maken. Ook chill: het boek leest lekker weg.

♥ Tot slot: your body knows

Je hoort het steeds vaker; je lichaam weet veel meer dan wij denken. Dat gezegd hebbende, kan je lichaam je dus ook van alles vertellen over je algehele gesteldheid. Ook – of juist juist – wanneer je ‘ongesteld’ bent. Ayurvedische therapeuten gebruiken deze informatie daarom om een goed beeld te krijgen van jou als persoon en welke klachten je ervaart, om zo tot een effectief behandelplan te komen. Een groot voordeel van ongesteld zijn, als je het mij vraagt.

Er is nog zo veel meer over te vertellen, maar dit kun je ayurvedisch-gezien in het kort uit je menstruatie afleiden:

Vata

Wanneer je bijvoorbeeld geen idee hebt wanneer je weer begint te bloeden, omdat je onregelmatig ongesteld bent, kan dit beteken dat je te veel lucht in je lichaam hebt. Oftewel; je Vata-dosha is uit balans. Ook het uitblijven van je menstruatie kan komen door een onbalans in Vata. Vata kan je bovendien (niet perse negatief) tijdens je menstruatie terug te zien als een lichte(re) en/of kortere bloeding. Dit kan betekenen dat je een Vata-persoon bent.

Pitta

Bloed je bijvoorbeeld enorm veel, dan kan dat een teken zijn dat je teveel hitte in je lichaam hebt. Je Pitta-dosha is uit balans. Ook een teken van (niet perse negatieve) Pitta is een zeer regelmatige menstruatiecylcus; hieruit kun je namelijk afleiden dat je (waarschijnlijk) een Pitta-persoon bent.

Kapha

Voel je je tijdens je menstruatie extreem traag of zwaar, dan is dit een teken dat je teveel Kapha in je lichaam hebt. Oftewel; je Kapha-dosha is uit balans. Duurt jouw menstruatie altijd erg lang, dan kan dit een teken zijn dat je een Kapha-persoon bent.

Interesse in Ayurveda? Dit zijn mijn favoriete producten! >>

Herstel de balans aan de hand van voeding

Het voordeel van ongesteld zijn is dus dat je een extra tool hebt om eventuele onbalans(en) op te sporen. Herken jij er een bij jezelf en wil je daar aan de hand van voeding wat aan doen? Doe een online voedingscheck en ik geef je er persoonlijk advies over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.