Voordeel borstvoeding? It’s magic! ♥

Jaren geleden was m’n beeld van de borst geven totaaaal anders dan nu. Ik herinner me iemand die vertelde over ‘n vriendin die haar kind lang gevoed had. Dat vond ik toen behoorlijk vreemd. Maar nu ik zelf moeder ben, veel over het voordeel borstvoeding heb gelezen én m’n dochter zelf (ook lang) heb mogen voeden, ben ik super enthousiast over deze ‘goude’ vloeistof. Dit is waarom!

♥ De borst geven = voeding afgestemd op je kind

Moedermelk is een soort van magische toverdrank die je borsten stante pede speciaal voor jouw baby maken. Ze máken het niet alleen speciaal voor jouw kindje; je boobies stemmen de samenstelling van je melk precies af op dat wat je mini-me op dat moment nodig heeft! (Awesome toch!)

De melkfabriekjes in je borsten hebben zelfs eerder door wanneer je kindje wat onder de leden of nodig heeft dan dat jij het zelf opmerkt. Want nog vóór jij aan je kind ziet dat het verkouden is, is je melk al veranderd in ‘n superdrankje met afweerstoffen ervoor. En kan hij wel wat meer vocht gebruiken? Iets-meer-waterigere-melk comin’ up! (WAUW!)

Ik vind dat dus echt magisch ♥

Voordeel borstvoeding
Mijn kleine meid, nog geen maand oud

♥ Voordeel borstvoeding: best verteerbare voeding

Een baby wordt geboren met een onrijp darmstelsel. Daar wil je dus met (extra) zorg mee omgaan. (Na ongeveer 6 maanden zijn de darmen pas helemaal uitgerijpt.)

Eén punt van zorg is (daarom) de verteerbaarheid van de voeding. Moedermelk kost een babytje ongeveer twee uur om te verteren. Dit komt doordat er enzymen inzitten die de vertering ondersteunen én vet die ervoor zorgt dat het langzaam door de darmen vloeit, waardoor het zo optimaal mogelijk verteert kan worden, zonder dat het gasvorming oplevert.

Daarnaast zitten er ook nog eens pre- en probiotica in moedermelk, die de darmflora van het kind ondersteunen.

Niet-moedermelk, zoals poedermelk of vaste voeding, heeft minimaal de dubbele tijd nodig om verteert te worden. Bovendien zijn er diverse onderzoeken waaruit blijkt dat andere voeding dan moedermelk voor zes maanden verschillende risico’s met zich meebrengt. (En heus ook onderzoeken die concluderen dat het prima kan, want alles heeft altijd meerdere kanten)

Leestips:
- Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Stefan Kleintjes & Gonneke van Veldhuizen
- De Poepdokter junior van Nienke Gottenbos
- Eten voor de kleintjes van Stefan Kleintjes

♥ Meer voordeel borstvoeding:

De borst geven heeft daarnaast als voordeel dat het een eenvoudige manier is om je kindje geborgenheid te geven. Veilig en warm tegen mama aan, met de mogelijkheid mama recht in haar ogen aan te kunnen kijken. Het is daarbij een handige tactiek om je kleintje veel huid-op-huid-contact te geven, wat zorgt voor de aanmaak van oxytocine; het hormoon dat er (mede) voor zorgt dat je een band krijgt met je kindje. Bovendien heeft huid-op-huid contact ook nog eens een kalmerende werking voor het kind én de moeder.

Daarnaast stimuleert het geven van borstvoeding ook het weer krimpen van de baarmoeder en het afsluiten van de bloedvaten waar de placenta aan vast zat, wat zorgt voor minder bloedverlies. EN het biedt diverse (hele prettige) gezondheidsvoordelen; zo lijkt borstvoeding de kans op oa. borstkanker te verlagen.

Lekker dicht tegen mama aan in slaap aan het vallen ♥

♥ Nóg meer voordeel borstvoeding

In deze blog heb ik echt maar een paar voordelen uitgelicht. Ik ben namelijk geen expert en heb ook niet de intentie om geheel volledig te zijn in alle voordelen benoemen. Ben je hier wel nieuwsgierig naar en heb je behoefte aan meer positieve (achtergrond)informatie over de borst geven? Check dan zeker het boek Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Stefan Kleintjes & Gonneke van Veldhuizen! En de website borstvoeding.com.

– Nadeel borstvoeding

Zoals elk nadeel z’n voordeel heeft, zit er ook ‘n nadeel aan borstvoeding. Het gaat namelijk niet altijd vanzelf en er zijn diverse problemen met borstvoeding die op kunnen spelen.. Zo verliep het bij mij ook totaaaal niet vlekkeloos. Terwijl ik van te voren dacht ‘het wel even te gaan doen’. Er bleek toch wel wat meer bij te komen kijken – in mijn geval.

Het op de juiste manier laten aanhappen (van het kind) kan bijvoorbeeld wat oefening gebruiken en ondanks dat het zo’n handige manier van voeden is, is het wel heel fijn om vooraf te weten hoe het ‘moet’ en wat de mogelijkheden zijn. En wat je kunt doen als je productie niet vlot genoeg op gang lijkt te komen.

problemen met borstvoeding
Bij ons ging het helaas niet vlekkeloos; in ‘Problemen met borstvoeding? Ik weet er alles van!’ lees je er meer over..

Lees ook m’n blog ‘Problemen met borstvoeding? Ik weet er alles van!’ (met tips om je melkproductie te verhogen)

♥ Eindconclusie…

Ik vind borstvoeding fan-tas-tisch! ♥ Maar doordat het geven van borstvoeding bij mijn oudste dochter zoveel van me heeft gekost, heb ik zeker even twijfel gevoeld of ik het wel nog een keer aan wil gaan. Daarom kocht ik Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Stefan Kleintjes & Gonneke van Veldhuizen, omdat daar héél veel informatie over borstvoeding in staat – en ik Stefan als heel prettige en kundige lactatiekundige heb ervaren (helaas wel een paar maanden te laat om het nog helemaal recht te trekken).

Nog voor ik het tweede hoofdstuk uit heb, ben ik alweer helemaal overtuigd van het nut en het wonderlijke van borstvoeding geven, dat ik er zéker weten weer voor wil gaan.

En deel ik voor nu graag (een paar van) de voordelen van borstvoeding via deze blog met je ♥ Plus in deze volgende blog mijn ervaring (en mogelijke oplossingen!) met de problemen met borstvoeding die wij hebben ondervonden.

Wat vindt/vond jij het grootste voordeel aan borstvoeding??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.