Recensie Oproer Utrecht: boven verwachting goed en 100% vegan eten

Een vers gebrouwen biertje drinken op de plek waar het gemaakt is; het kan in America al langer, maar gelukkig ook in Nederland op steeds meer plekken. Onder andere bij Oproer Utrecht, waar zelfs super-de-luxe ‘pub grub’ geserveerd wordt. Haast misplaatst naast de industriële locatie en aankleding van het pand. Voor de cursus Foodjournalistiek schreef ik er een recensie over.

Veganistisch restaurant Utrecht

Naast vegetarische menuopties, schieten tegenwoordig ook veganístische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Restaurants waar – uiteraard – uitsluitend gewerkt wordt met plantaardige producten. Oproer Utrecht is zo’n plek; een brouwerij, biercafé en restaurant in één, waar ze in de brewpub niet alleen veganistisch maar ook met biologische seizoensproducten koken. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als begeleidend hapje naast je (speciaal)bier. Maar aan de andere kant past het ook júist weer helemaal bij dit concept. Naam en logo geven immers een duidelijke hint: bij Oproer staan ze ergens voor. Voor duurzaamheid en respect voor dieren.

vegan hotspots utrecht - Oproer

Look & feel

In de grote hal met hoge plafonds – voorheen een busremise en -werkplaats van NS – doet het industrieel aan. Het interieur is basic en de decoratie bij elkaar geraapt. Aan het plafond hangt dan ook nog wat verdwaalde kerstversiering. Helemaal wat je verwacht bij een brewpub: niet te gelikt, gewoon relaxt. Dat de wasmachine in het brouwgedeelte staat te draaien valt dan ook niet echt op.

Helemaal wat je verwacht bij een brewpub: niet te gelikt, gewoon relaxt.

Rechts achterin staan de brouwinstallaties. Ze laten zien waar het hier eigenlijk om draait: bier brouwen. Toch neemt het pub-gedeelte de meeste ruimte in, met als eye-catchers het ‘kookhok’ direct bij binnenkomst – the place waar de kook-magic happens – en de grote houten bar achterin. Beide zelfgemaakt met pallets en andere brouwerijmaterialen. Tof!

oproer utrecht - de keuken

Het eten

De relaxte sfeer weerspiegelt zich ook in de keuken: het duurt even voor het eten op tafel staat. Maar eenmaal daar is het het wachten waard en blijken de gerechten in groot contrast te staan met de setting. De beeldig opgemaakte borden zijn één voor één smakelijke schilderijtjes. En ook aan passende biertips is gedacht: ieder gerecht op de kaart is voorzien van advies voor een specifiek speciaalbier dat er volgens de Oproerders het beste bij past. Zo bij elkaar geraapt als het interieur, zo on point is het eten; zo relaxt als het personeel oogt, zo overduidelijk is alles met passie bereid.

De beeldig opgemaakte borden zijn één voor één smakelijke schilderijtjes.

Neem de Dakos met tuinerwten puree; het bostel-gerst beschuit met gemarineerde tofu, tomaat en kappertjes ziet er op de culinaire groene veeg puree uit als een super-de-luxe bruschetta. En dan die eerste hap… Wauw! De combinatie van tofu en doperwten is een spannende verrassing met fluweelzachte structuur, wat in contrast staat met het crispy beschuit. Een hele beleving op zich, en aangevuld met de tomaat en kappertjes een ware smaakexplosie.

Recensie Oproer Utrecht

En dan het toetje.. van alleen de foto al loopt het water je toch spontaan in de mond?!

oproer utrecht - toetje

Ayurveda proof?

Enig (groot) nadeel aan de menukaart vind ik de vele rauwe groentes. Ayurvedisch gezien is dit zeker in de koudere maanden van het jaar niet handig, omdat er in rauwe groente veel lucht zit en het element lucht sowieso al verhoogd is door de kou. Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt, kan dit lekkere eten dus voor een opgeblazen gevoel en winderigheid zorgen. Voor een keer is dat natuurlijk best te overzien en gelukkig zijn er allerlei ayurvedische trucjes om het tegen te gaan en/of verminderen.

Overigens kun je er ook gewoon een (Yogi) thee bestellen en zo je spijsvertering een beetje ondersteunen. Je bent er natuurlijk niet verplicht alcohol te drinken.

Conclusie

Onder het genot van speciaalbier is het bij Oproer Utrecht laagdrempelig en toch op hoog niveau en verantwoord genieten. Helaas niet helemaal Ayurveda-proof, maar laat dat vooral geen dealbreaker zijn om er toch een keer naartoe te gaan. Ook niet als je geen bier drinkt.

* * * * *

Deze tekst schreef ik voor de cursus Foodjournalistiek. Net als “Waarom Ayurvedisch koken écht gezond eten oplevert“.

Ben je op zoek naar meer hotspots in Utrecht? Check dan Mijn favoriete & verantwoorde hotspots Utrecht! >>

2 gedachtes over “Recensie Oproer Utrecht: boven verwachting goed en 100% vegan eten”

  1. Wat een leuke recensie, grappig hoe je het contrast beschrijft tussen de inrichting en de gerechten. Ik zie het helemaal voor me! En… ik krijg er zelfs trek van in die spannende gerechtjes. En dat wil wat zeggen. Ga er zeker een keer proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.