Oktober: Bought Nothing New

Oktober was het Buy Nothing New maand. Met andere woorden: een maand lang niks nieuws kopen.
En ik deed er inderdaad aan mee! Simpel? Mwah, eerder een enorme challenge voor mij als shopaholic. Vandaar ook de lichte paniek en twijfel vooraf. Want hoe ga ik dit in vredesnaam volhouden?!

Waarom?!
Bijna iedereen heeft meer spullen dan nodig. Daar ben ik geen uitzondering op. Verstopt op zolder, ver achter in de kast of in de schuur. Uit het oog, uit het hart.
De Buy Nothing New maand daagt je uit om toch eens op zolder, in de kast of schuur te kijken, naar wat je al hebt. In plaats van toe te geven aan die koopprikkel dus. Door een maand lang niks nieuws te kopen houd je ook nog eens geld over om leuke dingen te doen. En heb je toch iets nodig? Dan kan dat prima door het te lenen, ruilen, tweedehands te kopen, huren, door het te repareren of recyclen tot iets nieuws.

I did it!
Jawel! Een maand lang heb ik niks nieuws voor mezelf gekocht. En het koste me eigenlijk helemaal geen moeite. Slechts één keer ben ik in overtreding geweest, door een verjaardagscadeautje te kopen. (Ter compensatie heb ik wel de kaart zelfgemaakt.) Bij de andere cadeau-gelegenheid heb ik het cadeau-geven maar helemaal geskipt. Want ik vraag me eigenlijk af of mijn vriend(inn)en wel zitten te wachten op ‘n eigengemaakt of tweedehands cadeau? (Ik lees het graag in de reacties ;) )

Een maand lang geen kleren kopen ging me opvallend goed af. Dat ik geen nieuwe telefoon mocht bestellen vond ik zuurder. Ook ben ik in de verleiding geweest nieuwe handschoenen (KOUD!!), een paraplu (shit, vergeten en het hóóst!) en telefoonoplader (addicted) aan te schaffen, maar ik heb me netjes ingehouden. Die handschoenen en plu lagen namelijk gewoon thuis op me te wachten. En de oplader heb ik tweedehands (en gratis!) op de kop weten te tikken. *schouderklopje*

New-vember?
“Ik ga niks nieuws kopen deze maand” was 31 dagen lang mijn mantra. Maar nu? Zeker gezien mijn ‘in-between-jobs’-status zal ik mezelf spreekwoordelijk achter m’n oren blijven krabben voor ik iets nieuws koop. Kan ik er ook op een andere manier aan komen?
En misschien waag ik toch eens zo’n zelfgemaakt cadeau. Daar heb ik in ieder geval al een proefpersoon voor op ’t oog..

Do it yourself
Tijdens mijn uitdaging ben ik veel leuke Do It Yourselfs tegengekomen. Bijvoorbeeld de website P.S.- I made this…. Ook heb ik op mijn Pinterest-account een DIY-moodboard gemaakt. Haal er vooral je inspiratie uit. En laat het even weten als jij nog leuke DIY’s voor mij hebt!

Ten slotte; wil je nog meer geld besparen of gewoon een vermakelijk boek lezen over consuminderen? Dan is Leven van €1 per dag van Kath Kelly een leestip.

xL

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *