Uitdaging numero 2: Be a Fashion Hero

fashionhero

Het is weer zover, ik heb mezelf weer wat op de hals gehaald.
Meedoen aan een nieuwe challenge. En het wordt weer een heuse uitdaging hoor: drie maanden geen nieuwe kleren kopen.
Ja, ik hoor je denken.. Koek-koek?


(on)eerlijke kleding
Eerlijk is eerlijk, wat betreft de kledingindustrie was ik vrij clueless. Tot twee weken geleden. Toen hoorde ik van het Fashion Against Toxics initiatief en vertelde Marieke Eyskoot over eerlijke kleding en haar boek Talking Dress. Ik ben best wel geschrokken van de verhalen. Dat de arbeidsomstandigheden en lonen er niet bijster goed waren wist ik wel. Maar dat er zóveel mensen aan één kledingstuk werken, ze er zo weinig voor krijgen en worden blootgesteld aan allerlei giffen, dat wist ik niet. Het ergste is nog dat ze dit alles wel moeten slikken, want voor hen honderd anderen.

Naast dat het heel erg krom is dat mijn kast uitpuilt met kleding en dat de makers ervan zelf nooit kunnen shoppen – of überhaupt kunnen rondkomen -, zitten er ook veel giftige stoffen in het textiel. Deze worden bij de productie van onze kleren in het milieu daar gedumpt, en komen óók bij het wassen hier in ons drinkwater terecht.

To shop or not to shop..?
Van winkelen word ik altijd heel gelukkig, maar van bovenstaande informatie word ik wel een beetje verdrietig. Daarom besloot ik om weer de uitdaging aan te gaan en ditmaal drie maanden lang geen nieuwe kleren te kopen. Van 1 december jl. tot 1 maart 2013. Stiekem baal ik wel een heel klein beetje dat ik tussen de vorige challenge (Buy Nothing New maand) en deze niet even heb geshopt. Ik heb zelfs een fantastisch prachtig paar mooie pumps laten gaan omdat ze toch niet helemaal pastte. (Normaal doop ik ze dan om tot decoratie, dus schouderklopje voor mezelf.)

Alternatieven
Gelukkig zijn er wel alternatieven voor nieuwe kleren kopen. Bijvoorbeeld kleding ruilen, zelf maken of toch eens een tweedehandswinkel instappen. Dat laatste vond ik altijd een beetje een vies idee, maar ben er nu toch wel nieuwsgierig naar. En volgens mij zit er een grote tweedehandswinkel bij mij om de hoek, dus die ga ik binnenkort eens uitchecken. Ook heb ik een abonnement gekregen op Rouleer de Kleer, een platform waar je online kleding kunt ruilen. En anders heb ik ook nog m’n eigen kledingkast waar nog wel het een en ander in verstopt ligt..

Dus het komt vast goed. Maar toch. Wish me luck! ;)

xL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.