Ayurveda-tip: je tong schoonmaken met een tongschraper

Het belang van en hoe je je tong moet schoonmaken is één van die dingen die ik van de Ayurveda geleerd heb. Sinds een paar jaar is het voor mij dan ook vaste prik in de ochtend en ik merk dat het heeft bijgedragen aan goede mondhygiëne. Het is wel belangrijk om het NIET met een tandenborstel te doen, omdat dit meer kwaad dan goed doet. Een tongschraper gebruiken is hoe je die lap in je mond vanaf nu wilt reinigen. En ik vertel je hoe & waarom!

Spring direct naar:

Lees verder na de foto.

Een schone tong en goede mondhygiëne door je dag te beginnen met het schoonmaken van je tong met een tongschraper.

Waarom je tong reinigen en een tongschraper gebruiken?

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je je tong reinigen? Zelf kijk ik er vanuit ayurvedisch perspectief naar en zie een tongschraper gebruiken als belangrijk omdat er tijdens de nacht een laagje op je tong ontstaat. Dit wordt in de Ayurveda gezien als Mala (uitgescheiden afval) en moet daarom verwijderd worden. Doe je dit niet, dan slik je het gedurende de dag weer in.

Maar ook de moderne tandartsen en KNO-artsen raden tegenwoordig aan om regelmatig de aanslag op je tong te verwijderen en een tongschraper te gebruiken. Ze bevestigen dat de laag op je tong bestaat uit voedselresten, bacteriën en oude cellen. En dat er meer dan 300 (!) soorten bacteriën in je mond leven, waarvan 65% verstopt zit achterop je tong.. Word je niet echt blij van toch? Ze zorgen namelijk voor een slechte adem, verminderde werking van je smaakpapillen, ontstekingen en zelfs tandheelkundige ziekten.

Lekker wegschrapen dus voor goede mondhygiëne! Bij mezelf heb ik in ieder geval gemerkt dat my morning breath er een stuk aangenamer van is geworden. En de continue drang naar kauwgom om een vieze smaak te verbloemen en de angst om uit m’n mond te stinken is ook weg. Zo fijn!

Ga ook voor een schonere mond en bestel je tongschraper via Bol.com >>

Waarom je je tong wel met een tongschraper en niet met een (tanden)borstel schoon moet maken

Een tongschraper is speciaal ontworpen om zonder al te veel ongemak (zoals aanhoudende kokhalsreflex) ook de aanslag achterop de tong te bereiken en reinigen. Daarbij heeft een schraper geen harde haartjes zoals een borstel die wel heeft. Deze zijn namelijk veel te hard voor je tong, waardoor ze je tongweefsel kunnen beschadigen. Bovendien is een tandenborstel met al die haartjes ook nog eens een bron van bacteriën – die lastig schoon te maken is – dus die wil je voor je goede mondhygiëne niet (weer) in je tong poetsen. Je kunt ook daarom beter een tongschraper gebruiken.

Gebruik nooit een tandenborstel om je tong schoon te maken. Kies dan liever voor een lepel.

Hoe kun je je tong schoonmaken met een tongschraper?

Je tong schoonmaken met je tandenborstel heb je wellicht al wel eens geprobeerd (ik in ieder geval wel) en lijkt in eerste instantie ook heel erg effectief te werken voor goede mondhygiëne. Maar helaas heeft dit op de langere termijn een negatieve invloed op je tong. Je kunt dus beter een tongschraper gebruiken.

Zo maak je je tong schoon met een tongschraper:

  1. Als eerst heb je er natuurlijk een voor jezelf nodig. Ze zijn oa te koop via Bol.com of in mijn webshop.
  2. Spoel je mond – en desgewenst ook je schraper – met warm water.
  3. Pak de tongschraper vast bij de pootjes en plaats de ronding achterop de tong. Dit kan de eerste keren voor een milde kokhalsreflex zorgen; ga dan iets minder ver. Je zult merken dat deze reflex vanzelf steeds minder wordt en je elke keer een stukje verder op je tong kunt schoonmaken.
  4. Trek de schraper met lichte druk naar het puntje van de tong en schraap zo het laagje weg.
  5. Spoel de aanslag van de schraper af met heet water en herhaal stap 2, 3 en 4, tot je in totaal 3 à 4 keer hebt geschraapt.
  6. Spoel je mond nog een keer met warm water en poets je tanden.
  7. Voor een optimale mondverzorging spoel je vervolgens je mond grondig met een klein beetje (sesam)olie. Ook weer gevolgd door het naspoelen met warm water.

Let op: Pas erop dat je niet te hard drukt en niet te ijverig (vaak) heen en weer gaat; dit draagt niet bij aan een schonere tong, maar zorgt eerder voor verstoring van de natuurlijke balans op de tong.

Begin met het schoonmaken van je tong; bestel een tongschraper via Bol.com >>

Zo ziet het schrapen er ongeveer uit – al is het op deze animatie wel een beetje overdreven qua vuiligheid.

Wil je je mond all the way Ayurveda gaan verzorgen? Kijk dan verderop naar mijn mondverzorgingspakket! >>

Het materiaal van je tongschraper

Traditioneel binnen de Ayurveda gebeurt het schoonmaken van de tong met een metalen schraper, maar ook in deze tijd is dit nog steeds een goede optie. Het mondslijmvlies absorbeert namelijk sterk; je wilt liever geen plasticresten naar binnen loodsen wanneer je juist je lichaam aan het schoonmaken bent.*

Een roestvrij stalen (RVS) tonschraper is daarom voor goede mondhygiëne voor iedereen geschikt. Wil je een schraper die volgens Ayurveda past bij jouw Constitutie (lichaamstype); kies dan voor zilver als je een Pitta-type bent, voor een gouden als je een Vata-type bent en een koperen versie wanneer je een Kapha-persoon bent.

Bestel zo’n fijne RVS tongschraper via Bol.com >>

*Nu wil ik een kleine kanttekening maken bij een plastic tongschraper gebruiken. Zelf ben ik namelijk ook met een plasticen schraper begonnen en gebruik deze nog steeds wanneer ik een nachtje weg ben. Zwart-wit gezien kun je beter kiezen voor metaal, maar als je het grijs bekijkt, is plastic een laagdrempelige manier om te testen of het wat voor je is; en hoe het schoonmaken van je tong je bevalt. Merk je hoe fijn het is om dagelijks te doen; dan kun je alsnog kiezen voor een van RVS of een van de andere metalen. Blijkt het niet jouw ding te zijn, dan heb je dit voor een kleiner bedrag kunnen testen.

De tong als diagnose

Wat ook interessant is om te weten, is dat je tong je veel over je gezondheid kan vertellen. Door dagelijks een moment aan dit orgaan te besteden en er even goed naar te kijken, geeft het je een aanvullende kijk op hoe het met je (spijsvertering) gaat.

Check bij het tongschrapen meteen hoe het met je tong gesteld is voor goede mondverzorging én je algehele gezondheid

Zo vertellen tandafdrukken je bijvoorbeeld dat je voedingsstoffen niet goed opneemt en wanneer je een dikkere laag dan normaal aantreft, heb je de dag ervoor waarschijnlijk te veel gegeten of iets opgesmikkeld wat je niet goed kunt verteren. Is het laagje – ook na het schrapen – zichtbaar dan is de kans groot dat je Ama (afvalstoffen) in je lichaam opgestapeld hebt. En aan de locatie op de tong kun je ook meteen zien waar in je lichaam die dan zitten.

Tof he? Je tong is gewoon een ‘landkaartje’ van je lijf!

Nog wat extra tong-lees-informatie voor wie al bekend is met Ayurveda;

  • Een verhoogde Pitta zie je bijvoorbeeld aan rode vlekken en/of stippen.
  • Teveel Vata is zichtbaar door o.a. barsten, droogheid en een bleke kleur van de tong.
  • Een te hoge Kapha herken je aan slijm en plakkerigheid op de tong, maar ook aan zwelling.

Het is een beetje te veel om op alle details in te gaan, maar het is zeker interessant om in te duiken!

Begin ook met tongschrapen voor een goede mondhygiëne! ♥

Ik hoop je voor nu in ieder geval geïnspireerd te hebben om ook je eigen tong (vaker) schoon te maken en checken. Omdat ik zelf zo’n fan ben geworden heb ik besloten zelf RVS tongschrapers te gaan verkopen via m’n webshop én via Bol.com.

Dus wanneer ik je geïnspireerd heb en je ook wilt gaan schrapen, wil ik je graag wijzen op de Bol.com-productpagina van mijn tongreiniger.

Voor een echte ayurvedische mondverzorgings-beleving heb ik daarnaast ook een mooi pakketje samengesteld met daarin een metalen tongschraper (RVS), mijn favoriete tandpasta (zonder fluoride), een fles fijne sesamolie en een handig handdoekje. Sta je ook te trappelen om je mondhygiëne op the Ayurveda way een goeie boost te geven?

Bestel dan mijn mondverzorgingsstarterspakket voor slechts €32,50!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.