Tips om je culinaire grenzen te verleggen!

foodsperiment-experimenteren-in-de-keukenIn de keuken vind ik het leuk om dingen uit te proberen. Ik kan wakker worden met een enorme drive om iets wat ik net heb bedacht te gaan maken. Of soms loop ik door de supermarkt en dan strómen de ideeën ineens binnen. De ene keer pakt dit niet heel succesvol uit, een andere keer levert het een nieuwe hit op. Vooral de momenten van succes maken mij heel blij. Maar hoe pak je dat nou aan, dat experimenteren?

Het recept voor meer creativiteit in de keuken

Zelf heb ik niet perse een voorgeschreven recept nodig; ik gebruik m’n kookboeken graag voor inspiratie en natuurlijk ook om er daadwerkelijk gerechten uit te maken. Maar zo werkt het dus niet voor iedereen merk ik steeds vaker. Er zijn ook mensen die het liefst een recept van a t/m z uitgeschreven hebben. Met precies aangegeven hoeveel je nodig hebt en stap voor stap uitgelegd hoe je het maakt. Experimenteren in de keuken kan zelfs de nodige stress opleveren. Bijvoorbeeld wanneer een ingrediënt blijkt te ontbreken.

Zonde! Zo’n recept is ook maar een ingeving van één persoon en dus niet heilig. Bovendien is het echt leuk om te experimenten! Daarom heb ik deze tips verzameld om je eigen originele recepten te bedenken voor lekkere gerechten en snelle maaltijden. Of om een mentale crisis te voorkomen wanneer je iets uit de supermarkt bent vergeten mee te nemen…

7 tips om je culinaire grenzen te verleggen

  1. Probeer het gewoon!
    Dit geldt natuurlijk voor alles; je moet gewoon de eerste stap zetten en het proberen.
  2. Begin klein
    Je hoeft niet direct een compleet nieuw menu te bedenken. Begin eens met een recept te tweaken; vervang een groente door een andere groente of gebruik andere/meer/minder kruiden dan staat aangegeven.
  3. Proef en oordeel
    Voordat je die halve bus kruiden in je gerecht gooit, kun je natuurlijk ook eerst even testen hoe je idee uitpakt; neem een klein schepje uit de pan en strooi er een snufje van die kruiden overheen. Lekker? Gooi het er dan bij. Niet zo lekker? Probeer wat anders ;)
  4. Het is niet snel vies
    Wees niet al te bang dat een bepaalde combinatie niet bij elkaar past. Vooral met verschillende groente hoef je je echt geen zorgen te maken. Sommige combinaties zijn misschien niet mindblowing lekker, maar écht vies is het niet snel. Met kruiden ‘moet’ je meer de combinatie letten. Maar het voordeel daarmee is, is dat je een mengseltje gemakkelijk kunt mixxen, testen (zie vorige tip!) en finetunen.
  5. Laat jezelf inspireren
    Instagram, de Allerhande en kookboeken staan vól met voorbeelden van makkelijke recepten en lekkere recepten. Vooral op Instagram vind je veel mensen die het leuk vinden om de nieuwste combinaties uit te proberen en dit met je te delen.altijd trek op InstagramIk dus ook! ;) Volg me al op Instagram? www.instagram.com/altijdtrek
  6. Kijk het af.
    Op websites als ingredienten.nl kun je een ingrediënt invullen en krijg je een overzicht van producten waar je het mee zou kunnen combineren. Ook vind je er klant-en-klare recepten waar dat specifieke ingrediënt inzit.
  7. Geef nooit op.
    Mislukt het een keertje? Boeiend! Volgende keer weer opnieuw proberen, maar dan nét even anders.

Mijn jongste experiment

Broccoli-roti-soep met een kipppig aardappelbroodje

Zelf heb ik vandaag ook weer een foodsperiment gedaan. Een simpele broccolisoep tweakte ik naar een rotiachtige soep, door er een lading kerrie doorheen te doen. En om het roti-thema helemaal door te voeren en de soep af te maken, maakte ik er een flatbread bij met daarin stukjes aardappel en gekruide kip.

Het resultaat:

broccolisoep met een rotitwist
Broccolisoep met een roti-twist!

 

…Nu vraag je je zeker af of het gelukt is?

Vooral het brood heeft ruimte voor verbetering, maar het was zeker een lekkere hap!

 

Doe je ook mee? Ik ben benieuwd naar jouw experimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.