Minder plastic gebruiken voor je eten – tips om plastic afval te verminderen

Van alle recycle-bakken zat de plasticbak bij ons altijd het snelst vol. Want jeetje, als je niet uitkijkt, zit zo’n beetje overal wel een laagje van dat spul omheen… En dat is best vervelend, zeker als je weet hoe slecht plastic voor het milieu is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om minder plastic te gebruiken. En gelukkig zijn er heel veel dingen die je rondom je eten kunt doen om je plastic afval te verminderen. Er zijn steeds meer duurzame alternatieven voor producten met plastic. Ik deel ze graag met je in deze blog!

Lees hieronder verder, of spring direct naar:

♥ Herbruikbare waterfles

Dit is één van de eerste dingen die ik deed om minder plastic te gebruiken: m’n plastic wegwerpflesjes vervangen door een herbruikbare waterfles. Omdat ik (onderweg) zoveel water drink, maakt dit voor mij echt een groot verschil om mijn plastic afval te verminderen. Ik heb altijd (minimaal) één herbruikbare waterfles bij me, zodat ik (bijna) nooit ergens een flesje water hoef te kopen.

Plastic afval verminderen tip: de Dopper

Zelf gebruik ik al jaren & met plezier een Dopper. Ik heb er al wel een paar versleten, omdat ze toch eigenlijk beter niet in de vaatwasser kunnen. Heb ook wel andere soorten geprobeerd, maar blijf uiteindelijk toch steeds trouw aan deze flesjes. Als je ze gewoon netjes met de hand afwast, heb je er lang en lekvrij plezier van.

En wat voor mij deze fles echt top maakt, is dat je de bovenkant er (met dop en al) af kan schroeven. Het idee erachter is dat je ‘m zo als drinkglas kunt gebruiken. Maar ik gebruik deze functie vooral om bij veel te kleine kraantjes alsnog m’n flesje te kunnen vullen ;)

Ook leuk: je hebt ze in ‘n heleboel verschillende kleuren en uitvoeringen/formaten. Zo hebben wij meerdere ‘normale’ Doppers (een roze, een groene en een gele) in huis en een grotere van 800 ml.

♥ Herbruikbare koffiemok

Ook neem ik on the road vaak een thermosbeker mee met daarin thee of (nep)koffie. Deze zou je ook kunnen gebruiken om je drankje to go in mee te nemen, i.p.v. een wegwerp bekertje aan te nemen. Mijn ‘reismok’ heb ik jaren geleden (zelf nog in Denemarken) gekocht van het merk Aladdin. Deze is nog steeds lekvrij en houdt m’n drinken goed warm. Hij heeft me dus al goed geholpen om mijn plastic afval te verminderen.

♥ Herbruikbare rietjes

Rietjes maken je drankje natuurlijk nét even gezelliger en het geeft een andere ervaring aan het drinken – vooral bij kids. Maar door elke keer een nieuw plasticen rietje in je glas te steken, draag je ook bij aan een enorme berg plastic afval. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer herbruikbare rietjes; van papier, van RVS, van bamboe, maar ook van biologisch afbreekbaar materiaal.

We hebben thuis een setje RVS rietjes liggen en nog een stappel papieren rietjes, maar die laatste hebben toch als nadeel dat ze door het vocht snel slap worden en daardoor niet echt handig drinken.

Plastic afval verminderen door herbruikbare rietjes te gebruiken

♥ Gebruik zeepblokken i.p.v. pompjes

Niet om op te eten, maar wel om hygiënisch te kunnen koken: handzeep. Het is een andere stap die we hier thuis maakten om minder plastic te gebruiken. En het is lekker ouderwets: we gingen terug naar blokken zeep en hebben alle zeeppompjes de deur uit gedaan. Funny detail: mensen moeten altijd even zoeken naar de zeep die recht onder hun neus ligt.

Je kunt bij zeepblokken overigens ook nog tegen plastic aanlopen; sommige blokken worden namelijk verkocht in een stukje plastic, anderen puur in een kartonnen doosje. Goed om daar dus nog wel even op te letten.

Op het moment is het zeepblok van Vinolia; Lelietje van Dalen hier favoriet.

♥ Glazen potjes ipv plastic bakjes

Ben je op zoek naar nieuwe bakjes om je etensrestjes in te bewaren? Je kunt ook kiezen voor iets anders. Wat ik tegenwoordig doe is namelijk lege glazen potten bewaren, goed schoonmaken en gebruiken als alternatief voor plastic bakjes. Heb je ook niet dat het plastic allerlei stoffen afgeeft aan je gezonde maaltje. EN je hoeft minder vaak naar de glasbak. Win-win-win.

Met m’n wildpluk-oogst erin staat het ook nog eens super leuk in de keuken ♥ En je kunt er ook je moestuin-oogst in inmaken en zo bewaren voor de winter. Vind ik ook een smakelijk gezicht.

minder afval gebruiken - glazen potjes
plastic afval verminderen door je eten te bewaren in glazen potten ipv plastic bakjes

♥ Ga voor (af)wasbaar om je plastic afval te verminderen!

Oh boy, er zijn zoveel producten die we kunnen vervangen voor wasbare varianten.. Wat kan dát een bijdrage leveren aan minder plastic gebruiken joh! Zelf ben ik begonnen met wasbare luiers, en wasbare billen- en toetendoekjes en wasbare zoogcompressen* toen we onze dochter kregen. En later ben ik voor mezelf ook wasbaar maandverband en wasbare wattenschijfjes* gaan testen. Als je dan (tijdelijk) weer teruggaat naar het wegwerp product, merk je echt hoeveel plastic het scheelt. Maar goed, da kende gij allemaal nie eten hè?

Ook op foodgebied zijn er gelukkig diverse alternatieven voor plastic – of ander afval – beschikbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van wasbare koffiefilters?! Maar ook hervulbare knijpzakjes (voor yoghurt, gepureerd fruit, enz.), siliconen hervulbare ijsvormpjes, herbruikbaar bakpapier en wax wraps als alternatief voor boterhamzakjes… Wat kun je dáár veel plastic afval mee voorkomen!

Vind je het leuk om meer te lezen over mijn wasbare luiers-avontuur/-tips? Voor the Green Butt schreef ik er een aantal blogs over:
https://www.greenbutt.nl/blogs/wasbare-luiers/de-nummer-een-tip-om-spuitluiers-te-voorkomen/
https://www.greenbutt.nl/blogs/wasbare-luiers/geen-poep-in-je-wasmachine/
https://www.greenbutt.nl/blogs/wasbare-luiers/bespaar-150-met-wasbare-billendoekjes/

♥ Neem je eigen tas(jes) mee = véél minder plastic gebruiken

Hoe ik het plastic gebruik vooral verminderd heb is door al jaren m’n eigen tas(sen) mee te nemen naar de winkel. Je krijgt ze inmiddels ook al niet meer gratis mee, maar desondanks is het soms nog wel erg gemakkelijk een plastic tas bij je spulletjes af te rekenen. Ik heb mezelf daarom echt aangeleerd altijd een of meerdere stoffen tassen mee te nemen als ik naar de supermarkt om boodschappen ga. Vaak zit er ook wel eentje voor de zekerheid in m’n rugtas, voor het geval er nog even iets opgepikt moet worden.

Minder plastic gebruiken en plastic afval verminderen

Groente en fruit neem ik eigenlijk altijd los mee naar huis, maar je hebt hier ook een speciaal fruit en groente netje of groente- en fruitzakjes voor. Want die kleine plastic zakjes voor groente en fruit zijn IMHO echt onzinnig en vervuilend. Voor die paar minuten dat je ze gebruikt…
Kun je er echt niet zonder; neem ze dan je volgende supermarkt bezoekje weer mee om ze opnieuw te gebruiken. Is het ook net weer wat duurzamer.

En dit werkt natuurlijk net zo voor brood(jes); daar kun je bovenstaande zakjes of netje ook voor gebruiken. (Note to self)

♥ Echt minder plastic gebruiken = Verpakkingsvrij boodschappen doen!

Dan tot slot een handige tip om verpakkingsvrij boodschappen te doen. Laatst tipte m’n buurvrouw me op de winkel Pieter Pot. Daar kun je verpakkingsvrij boodschappen doen (online bestellen en laten bezorgen). Ik heb er zelf nog niets gekocht, maar begrijp dat het populair is en je eerst op een wachtlijst komt bij aanmelden.

Meer verpakkingsvrije winkels

Alkmaar: Vers Alkmaar, Stationsweg 41

Amersfoort: De Nieuwe Graanschuur, Bloemendalsestraat 19
Amersfoort: SMIRL, Mooierstraat 19

Amsterdam: Delicious Food, Westerstraat 24

Arnhem: Mimint, Turfstraat 15

Op hetzerowasteproject.nl vind je meer verpakkingsvrije winkels bij jou in de buurt.

Wat zijn jouw “minder plastic gebruiken”-tips?

Heb jij al wel eens verpakkingsvrij geshopt? Of heb je andere tips om verpakkingsvrij boodschappen te doen, of op een andere manier je plastic afval te verminderen? Deel vooral je ervaring hieronder! ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.