Smakelijke tips voor Sinterkerstennieuw cadeautjes

Nog even en de feestdagen staan weer voor de deur. Sinds jaar en dag staat het eind van het jaar voor mij synoniem voor CADEAUTJES. Sinterklaas komt op bezoek en vult dagenlang duizenden kinderschoentjes, op 5 december viert jong en oud pakjesavond, de kerstboom wordt daarna versierd met kerstcadeautjes en als klap op de vuurpijl ben ik met oud&nieuw jarig. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken voor een echt leuk Kerst of Sinterklaas cadeau? Check dan deze smakelijke tips! (natuurlijk toepasbaar op ieder moment in het jaar)

Smakelijke tips?

Ja, om op te eten dus! Want als we eerlijk zijn: worden we nu écht blij van al die cadeautjes? Als ik een blik in mijn huis en keuken werp, kan ik concluderen dat ik zelf echt genoeg spullen heb. Te veel zelfs. Zeker nu we ook nog ‘n mini-mensje in huis hebben. Ik kan zo dan ook even niet iets opnoemen wat ik nog écht nodig heb. Van mij hoeft zo’n standaard cadeautje dus niet zo eigenlijk. En we willen de kleine ook leren dat je niet overladen hoeft te worden met cadeaus.

Maar ondanks dat, blijft het natuurlijk leuk om iets te geven (en ja, ook om te krijgen! ;) ), dus daarom cadeautips om op te eten!

eetbare cadeaus

Tip 1: Geef iets wat op kan

Is degene voor wie je een cadeau zoekt helemaal gek van thee, koffie, pasta, wijn, bier of noem maar op? Maak dat dan het thema van je cadeau en stel er een leuk pakketje omheen. Natuurlijk kun je ook een speciale chocoladeletter, marsepeinkunstwerk of banketstaaf halen. Dat past helemaal bij deze periode. Al zal niet iedereen daar even blij mee zijn ivm de anti-slankelijn. Gij zijt gewaarschuwd.

Tip 2: Maak het zelf: zelfgemaakte cadeautjes!

Wees creatief en bak een zelfgemaakte taart of geef bijvoorbeeld een “cookies in a jar” cadeau; alle benodigde ingrediënten om koekjes te bakken. Door het in laagjes op te bouwen, ziet het er echt uit als een cadeautje; veel leuker dan zo’n kant-en-klaar verpakking en bovendien veel lekkerder. Op culy.nl vind je een voorbeeld van zo’n “Cookies in a jar”, in de vorm van brownies. Hmm!

zelfgemaakte cadeautjes

Wil je liever wat verantwoordere koekjes geven, gebruik dan bijvoorbeeld de ingrediënten van het recept van I Love Health voor bananenkoekjes*. Om het helemaal af te maken, print je het recept erbij op mooi papier en klaar is Kees.

* Wellicht ten overvloede, maar stop de banaan en siroop niet in de pot erbij. Ook kun je beter geen honing voor dit recept gebruiken, omdat je honing nooit moet verhitten (!).

Ook origineel én lekker om te krijgen: huisgemaakte jam! Vriendin en mede-foodie Janine deelt op haar blog en in haar eigen kookboek de heerlijkste recepten. Bekijk haar blog of bestel direct haar kookboek Jam, gelei, confituur – en meer lekkers van het seizoen voor meer inspiratie.

Tip 3: Een cadeau zonder doosje: geef een beleving

In plaats van een materieel cadeau kun je ook iemand gezellig meenemen voor een lunch, high tea of etentje. Om dit cadeau dan toch fysiek te maken, kun je er een kaart bij geven en daar opschrijven wat je van plan bent. Bij wijze van tegoedbon. Super leuk toch!
Persoonlijk ben ik erg fan van dit soort cadeaus geworden. Tijd met elkaar doorbrengen is uiteindelijk belangrijker dan al je spullen bij elkaar. En wat gaat er nou boven samen eten?!

online voedingsadviesOok nog bijdragen aan iemands – of je eigen – gezondheid?

Geeft ‘n online consult met mij cadeau! >>

* * * * * * * * *

Wil je toch echt een ‘normaal’ cadeau geven deze feestdagen? Dan kun je hier misschien nog iets mee:

Non-food tip 1: Vraag om een lijstje

Misschien heel saai, maar voorkomt overbodige spullen in huis. En je weet zeker dat je cadeautje goed zal vallen.

Online kun je je lijstje delen via bijvoorbeeld mijnverlanglijst.eu. Ook handig als je lootjes gaat trekken!

verlanglijstje cadeautips

Non-food tip 2: Tweedehands

Heb je net als ik spullen te veel, maar vind je het zonde om ze weg te gooien. Wellicht kun je er iemand anders heel blij mee maken! DVD’s of (kook)boeken die toch maar in de kast staan te verstoffen, of keukenspullen die je dubbel hebt. Doe een rondje door je huis en wie weet hoef je niet eens meer de stad in om voor Sinterklaas of de Kerstman in te vallen. Wel een leuk strikje eromheen doen he..!

Non-food tip 3: Gestekte plantjes

Ook zó leuk om cadeau te doen: een planten stekje. Een plantje dat daar heel geschikt voor is, is het pannenkoekenplantje. Wanneer je goed voor je pannenkoekplant zorgt, groeien er regelmatig ‘pups’ naast de stam. Dit zijn nieuwe pannenkoekenplantjes. Je kunt deze voorzichtig los-snijden van de moederplant, in een nieuw potje aarde zetten, voorzien van een mooie strik en als cadeau weggeven. Super toch?

plant cadeau

Meer smakelijke tips

Heb jij nog een leuke cadeautip die er niet tussen staat? Laat het me weten in de reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.