Retteketet; courgette-pret!

Ja, je moet wat voor zo’n blogtitel… ;) Anyway! Eén van mijn afhalers van Thuisafgehaald vindt courgette erg lekker. Daarom ben ik in een courgette-fase beland en probeer ik nieuwe dingen met dit groene ding uit. Zo bood ik laatst gevulde courgettes aan en bedacht ik tijdens het mountainbiken een courgetteburger. Preischotel? Waarom niet eens met courgette erbij proberen?! Deze post dus een keer niet lullen, maar poetsen. Ik beperk me tot het delen van drie recepten. Wat jou als het goed is een hele berg afwas geeft, om schoon te poetsen…

* * * * *

Gevulde courgette

2016-01-27 18.56.19Ingrediënten:
• Klein kopje (basmati)rijst
• 2 courgette
• 1 tomaat
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• Mini blikje tomatenpuree
• (Kippen)gehakt
• Bouillonpoeder
• Verse peterselie

Bereiding:
1. Kook wat rijst gaar en snijd ondertussen de courgette doormidden en schep het vruchtvlees er uit.
2. Snipper een uitje en bak deze even kort aan in de wok.
3. Snijd het vruchtvlees van de courgette en een tomaat in stukjes en bak deze kort mee.
4. Voeg een fijngesneden teentje knoflook toe en haal de pan van het vuur.
5. Meng er een klein blikje tomatenpuree door met het (nog rauwe (kippen))gehakt.
6. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en doe er een laagje bouillon in.
7. Vul de courgette met het mengsel en zet ze in de ovenschaal.
8. Zet 40 minuten in een op 200graden voorverwarmde oven.
9. Maak af met wat verse peterselie en eet smakelijk!

* * * * *

Courgetteburgers, 4 stuks

2016-02-07 18.12.27 2016-02-07 18.15.42

Ingrediënten:
• 1 courgette, grof geraspt
• 2 eieren
• 40 gram pecorino, geraspt
(of meer als je van een sterkere smaak houdt)
• 75 gram havermout
• 2 el Italiaanse kruidenmix

Bereiding:
1. Meng de geraspte courgette, pecorino en eieren goed door elkaar.
2. Roer er havermout doorheen en laat een half uurtje staan. Zo neemt de havermout het vocht op en worden je burgers steviger.
3. Kneed er vier burgers van.
4. Bak in een beetje olijfolie.

Tip: zet het vuur niet te hoog en laat ze lang genoeg aanbakken alvorens je de burgers omdraait. Zo verlaag je de kans op gebroken burgers.

* * * * *

Prei-courgette-schotel

2016-01-14 19.14.05 - kopieIngrediënten:
• 1 prei
• 1 courgette
• 200 gram voorgekookte aardappelschijfjes
• 200 gram slagroom (zo’n klein pakje bij de houdbare melkproducten)
• 5 gram kerriepoeder (2 theelepels)
• 2 eieren
• 2 plakken kaas*
• Kies: Kip: 1 pakje gegaarde kipreepjes / Vega: 1 pakje vega stukjes, bijv. Quorn Nasi/Bami

Bereiding:
1. Verwarm de oven op 180*C.
2. Snijd de prei in ringen en spoel goed schoon. Was de courgette en snijd deze in blokjes.
3. Kook de prei en courgette 4 minuten in een laagje van 2 cm water.
4. Vet ondertussen de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
5. Verdeel de aardappels over de bodem.
6. Verdeel daarover de stukjes kip/vega.
7. Giet de prei en courgette af en doe terug in de pan.
8. Roer de slagroom, eieren en kerrie door de prei.
9. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
10. Verdeel dit preimengsel over de aardappels en stukjes.
11. Leg er 2 plakken kaas op.
12. Zet voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.

* In het kader van slim boodschappen doen; gebruik in plaats van geraspte kaas gewoon een lekkere plak kaas. Deze kun je in stukjes snijden of in z’n geheel op de schotel leggen. De kaas die overblijft gaat de volgende dag op je boterham. Geen restjes waar je niks mee kunt dus!

* * * * *

Volg Altijd Trek ook op:
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *