Lekker gezonde lunchsoep(en) & heerlijk onverantwoord toetje

Lunchsoep

Op verzoek en speciaal – maar natuurlijk niet uitsluitend – voor mijn klasgenootjes van de opleiding Ayurvedisch voeding- en leefstijlcoach! De recepten van de soepen en het toetje dat ik eerder voor jullie kookte.
Maak thuis een lekkere gezonde soep van bloemkool of bietjes en pompoen. En maak er een feestje van door een kleurrijke touch er bovenop.


Bloemkoolsoep met kerriecroutons

 

Ingrediënten bloemkoolsoepbloemkoolsoep

– 1 bloemkool
– 1/2 liter water
– 1 bouillonblokje
– 1 tl komijnzaad
– 100 kikkererwtenmeel*
– 300 ml water*
– 2 el olijfolie*
– 1 tl korianderzaad + 1 tl mosterdzaad + 1 tl venkelzaad, kort gevijzeld*
– flinke snuf zout*
– 1 el ghee
– 1 el kerriepoeder, of meer naar smaak
– snufje zout

*je kunt de croutons ook maken van oud brood, ipv het kikkererwtending te maken. Dan heb je de ingrediënten met sterretje niet nodig.
Maak je het wel met het meel; de hoeveelheid kan per merk enorm verschillen. Het kan dus zomaar zijn dat je twee, drie keer zoveel kikkererwtenmeel nodig hebt.

Bereiding bloemkoolsoep

Wanneer je een kant en klaar brood gebruikt, begin dan bij stap 5.

  1. Meng de ingrediënten met sterretje door elkaar in een grote kom en laat het minimaal een uur rusten, tot het dik wordt. Wanneer het heel waterig blijft, voeg dan extra meel toe.
  2. Verwarm de oven op 220 graden.
  3. Verdeel het beslag over een vierkante bakvorm bedekt met bakpapier.
  4. Bak het geheel ongeveer een half uur in de hete oven, of tot het gaar is.
  5. Snijd bloemkool in grote stukken en breng in het water, samen met bouillon en komijnzaad aan de kook.
  6. Kook tot het gaar is.
  7. Snijd ondertussen het (kikkererwten)brood in stukjes.
  8. Verhit een flinke eetlepel ghee in de wok en bak de stukjes, samen met de kerriepoeder en het zout, tot ze krokant zijn.
  9. Blender vervolgens de soep tot een gladde massa en serveer met de croutons.

Soep van rode biet, pompoen en kokosmelk (BPK-soep)

 

Ingrediënten BPK-soep

Bietensoep– 3 rode bietjes, geschild
– halve flespompoen
– 400 ml water
– 1 bouillonblokje
– 200 ml kokosmelk
– 1 el ghee
– 1 rode ui, gesnipper
– 1 teentje knoflook
– 1/2 el komijnzaad
– 1/2 el korianderzaad
– alfalfa
– verse munt
– falafel*

* De falafel heb ik zelf gemaakt, maar ik weet niet meer precies wat ik daarvoor heb gebruikt. Waarschijnlijk een combinatie van de recepten van Chicks love food, Uit Paulines keuken en een paar onbekenden… Dus iets van kikkererwten (gedroogd en gekookt), citroensap, olijfolie, falafelkruiden…
Bereiding BPK-soep

  1. Zet 400 ml water op het vuur en kook de bietjes en pompoen gaar.
  2. Verhit ondertussen een eetlepel ghee en bak daarin kort de komijn- en korianderzaad.
  3. Voeg de ui en later knoflook toe en bak dit even aan.
  4. Gooi dit mengsel bij de bietjes en pompoen.
  5. Blender de groente tot een gladde soep wanneer ze helemaal gaar zijn. Dit kan even duren met verse bieten…
  6. Voeg de kokosmelk toe en warm het geheel nog even op.
  7. Verdeel de soep over de borden, decoreer met een nestje alfalfa, handje verse munt en paar stukjes falafel.

Toetje: Burfi met Tony’s Chocolonely en cashewnoten

 

tony´s chocolonelyEn tot slot het toetje! In feite kun je alles ayurvedisch maken: dit toetje is behoorlijk ama-verhogend ;) (Voor de mensen die minder bekend zijn met Ayurveda: het is lastig te verteren voor je lichaam, waardoor er gemakkelijk afvalstoffen in ontstaan)

Anyway, burfi is een Indiaas toetje, een soort zachte toffee gemaakt van melk, suiker en boter. En Tony’s heeft geen uitleg nodig denk ik.. ;)
Dit heb je nodig

– 2 liter volle (bio) melk
– 200 gram rietsuiker
– 2 el boter
– 200 gram cashewnoten, in stukjes
– 1 reep Tony’s Chocolonely Caramel Seasalt, in stukjes

Zo maak je het

  1. Breng de melk aan de kook. Wanneer het begint te koken, draai dan het vuur zachter en roer regelmatig door om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
  2. Blijf regelmatig roeren tot de melk ingekookt is en dik/plakkerig begint te worden.
  3. Voeg dan de suiker en boter toe en blijft roeren tot de Burfi echt dik en kleverig is.
  4. Bekleed een bakpapier op een rechthoekige bakplaat of schaal en giet het mengsel eroverheen.
  5. Laat een beetje afkoelen en gooi de stukjes noot en chocolade eroverheen. Druk ze voorzichtig in de toffee.
  6. Zet een paar uur in de koelkast om af te koelen.
  7. Snijd in stukken en bewaar in de koelkast.

 

Volg Altijd Trek ook op:
error0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *