Bananenbrood

Homemade bananenbrood
Homemade bananenbrood

Banana! Minions zijn er dól op. En ik… ik vind een banaan op z’n tijd ook prima te pruimen. Vooral als het ergens in zit. Bijvoorbeeld een (verse) milkshake van gepureerde banaan, (plantaardige) melk en wat hennepzaad. Lekker na het sporten. Maar wat ook zeker een aanrader is: bananenbrood!

Bananenbrood gezond

Bananenbrood is ook zoiets wat je bij veel foodies langs ziet komen. Het is een heerlijk zoet brood, zonder toegevoegde suikers. En door amandelmeel te gebruiken, krijg je minder hoge suikerpieken in je bloed. Ik vind het extra lekker om wat noten aan het beslag toe te voegen. Noten zijn niet alleen goed voor de smaak; ze zijn ook nog eens gezond voor je hart en bloedvaten. Een heerlijk verantwoord tussendoortje dus dat bananenbrood. Toch…?

Bananen

Volgens het Voedingscentrum is de banaan qua consumptiecijfer het derde meest populaire fruit in Nederland. ‘We’ eten jaarlijks met z’n alle ruim 720 miljoen bananen. Maar van appels en sinaasappels dus nóg meer, want die staan op plek 1 en 2.
Verder bevat een banaan veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. (En vergeleken met andere populaire fruitsoorten ook meer calorieën. Ik fluister het er toch maar bij, al ben ik van mening dat gezonde/verantwoorde voeding niet perse afhangt van het aantal calorieën.)

M’n gezondheidsbijbeltje (“100 super gezonde recepten“) looft de banaan vooral om het mineraal kalium. Omdat ze hier zoveel van hebben, zijn bananen handig om snel je energie(tekort) aan te vullen. Doordat ze rijk zijn aan vezels zijn ze bovendien goed voor de spijsvertering. Wat ik toch gek vind om te horen, omdat me vaak vertelt is dat je verstopt als je te veel (>1 per dag) eet…

Verantwoord tussendoortje?

Het gaat dus een beetje in tegen wat ik altijd voor waar aan nam, maar ik geloof wel dat bananen gezond zijn en dat bananenbrood een verantwoord tussendoortje is. Mits je verder ook gezonde ingrediënten gebruikt natuurlijk.

Recept  bananenbrood zonder suiker

Vandaag heb ik een bananenbrood gemaakt met dadel, noten en vijg.

Wat heb je nodig?

– 4 rijpe bananen
– 60 gram dadels
– 4 eieren
– snuf zout
– 200 gram amandelpoeder/amandelmeel (= hetzelfde)
– 2 theelepels baking soda (/bicarbonate of soda)
– Een handje pistachenoten
– Een handje pecannoten
– Vijf gedroogde vijgen

Hoe maak je het?

1. Pureer de bananen en dadels.
2. Klop in een grote kom de eieren met het zout luchtig.
3. Meng de puree door de eieren.
4. Snijd de noten en vijgen grof en meng ze door de puree met eieren.

– verwarm de oven voor op 175 graden –
5. Spatel de amandelpoeder en baking soda er ook door.
6. Bedek het cakeblik met bakpapier en giet het mengsel er in.
7. Plaats de vorm in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 45 minuten.
8. Prik een satéprikker/tandenstoker in het bananenbrood. Wanneer deze er schoon en droog uitkomt, is ‘ie gaar.
– plaats ‘m anders nog even in de oven –
9. Laat je bananenbrood afkoelen op een rooster en heb héél even geduld.
10. Eet smakelijk!

Bananenbrood
Tadaa: homemade bananenbrood!

xL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.