Overnight oats?!

Overnight oats
Met blauwe bessen, frambozen en geraspte pure chocolade.

Eén van de superfoods die je bij foodies vaak langs ziet komen is de ‘overnight oats’. Eigenlijk is het niets anders dan ongekookte havermoutpap. Je mengt voor het slapengaan een beetje havermout met wat meer melk en zet het een nacht in de koelkast.
De volgende ochtend is het klaar om te eten. Maar ik kan me voorstellen dat dat een beetje te makkelijk klinkt, dus ik zal een iets preciezer recept met je delen.

Wat heb je nodig? (basisrecept)
(Bron: Het voedselzandloper kookboek)

– 30 gram havermout
– 150 ml (plantaardige) melk*

* Je kunt kiezen voor ‘gewone’ melk, voor plantaardige melk en vast ook voor geitenmelk. Ik maak het zelf meestal met sojamelk, amandelmelk of kokos-rijstemelk.

En dan.. (basisrecept)

1. Doe de havermout in een potje/bakje en meng de melk erbij.
2. Doe de deksel er op en zet het in de koelkast.
3. Ga slapen en word de volgende ochtend hongerig wakker. Strek je eens goed uit.
4. Stap met je goede been uit bed, wandel naar de koelkast en haal de overnight oats er uit.
5. Warm ze eventueel nog even op en eet smakelijk!

Niet een beetje saai?

Ja, een beetje wel ja.. Dit was dan ook het basisrecept. Het is zeker lekker om er nog iets overheen te doen, de topping. Bovendien ziet het er dan meteen een stuk gezelliger en dus smakelijker uit. Ons oog wil ook wat, niet waar?

Bijvoorbeeld

overnight oats
met (meegeweekt) chiazaad en als topping gojibessen
Overnight oats
met als topping chiazaad, een handje gojibessen en een paar moerbijen
overnight oats
met (meegeweekt) chiazaad en als topping gedroogde vijgen, bijenpollen en geraspte pure chocolade
overnight oats
met chiazaad en als topping gebakken appelstukjes met kaneel, rozijnen en een handje geroosterde amandelschijfjes

Je kunt in feite alles over je overnight oats heen doen. Net wat je zelf lekker vindt. Het is ook een kwestie van uitproberen. En waar ik zelf inspiratie vandaan haal is door te kijken wat anderen eroverheen doen. Zo zag ik iemand die kaneelappeltjes had gemaakt. Het leek mij toen erg lekker er ook wat rozijnen en amandelschaafsel bij te doen. (En het was jumm! Net een gezond appeltaartje :) )

Maar waarom havermout?

Havermout is gezond! Door de term ‘overnight oats’ klinkt het meteen heel hip en happening – en dat is het ook – maar havermout at je waarschijnlijk al toen je nog een mini-me was.
Anyway, ik heb m’n gezondheidsbijbeltje (“100 super gezonde recepten“) er even bijgepakt. Daarin staat het volgende over haver(mout):

Havermout is een bron van eiwit, calcium, kalium en magnesium. Wat dus goed is voor het zenuwstelsel en sterke botten en tanden. Bovendien bestaat haver uit complexe koolhydraten en heeft het een zeer lage glycemische index. Dit laatste betekent dat het gelijkmatiger energie afgeeft en dat je minder grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Begin je dag dus goed met havermout! :D

Welke smakelijke combinatie/topping heb jij ontdekt?

xL

1 reactie

  1. […] ze zeker niet minder lekker van smaken. Het is een heerlijke toevoeging aan je havermoutpap of overnight oats, maar ook fijn als gezond tussendoortje. Meng gojibessen, moerbeien, stukjes gedroogde kokos, en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.