Thuisafgehaald.nl onder de duurzame loep

Thuisafgehaald meisjeDaar gaat’ie dan: mijn eerste review voor MyStyle! Eigenlijk is het de bedoeling dat ik hiervoor duurzame producten uittest, maar ik ben met mezelf de uitdaging aangegaan om mee te doen met de Buy Nothing New maand. En inderdaad, de naam zegt het al, daarom koop ik deze maand niks nieuws. Dus dit keer niet iets direct tastbaars, maar voor mij wel een manier om bij te dragen aan een betere wereld: de website Thuisafgehaald.nl.

Thuisafgehaald.nl is soort van marktplaats waar liefhebbers van lekker eten (koken) maaltijden met elkaar delen. Het wordt gepresenteerd als een laagdrempelig online netwerk waar mensen blij van worden; waar plaats- en buurtgenoten elkaar op een gemoedelijke en originele manier leren kennen. Daarnaast willen de initiatiefnemers hiermee de voedselverspilling een halt toeroepen. Ook fijn: de maaltijden die er aangeboden worden zijn over het algemeen goed betaalbaar. De insteek is om eten aan te bieden voor een prijs die de inkoopkosten dekt, zonder winst als uitgangspunt.


Voedselverspilling

Jaarlijks gooien we in Nederland met z’n alle zo’n €4 mrd. aan eten weg. Ongeveer 9 procent van wat we kopen verdwijnt in de vuilnisbak. Dat percentage klinkt misschien niet als veel, maar het komt neer op gemiddeld 44 kilo per persoon. En daar had je ongeveer 65 warme maaltijden van kunnen maken. Om het visueel te maken; een gemiddeld gezin gooit dit jaarlijks weg:


Toch best veel hè?
Nu denk je misschien “Ja maar ìk gooi echt niet zoveel weg hoor”… Think again! 80 procent van de mensen onderschat z’n eigen voedselverspilling.
Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom er zoveel goed voedsel verspild wordt. In de aflevering van Zembla over voedselverspilling gaan ze in op verspilling door de houdbaarheidsdata. Erg interessant!

Naast gewoonweg teveel inkopen, heb ik mijzelf vaak schuldig gemaakt aan een andere reden: teveel koken. Het is zo lastig om voor één persoon te koken en m’n ogen zijn altijd net even groter dan mijn maag. Dus meestal kookte ik teveel voor één portie en te weinig om er een tweede keer van te eten. En wat doe je dan? Juist… Proberen het nog net in je maag te proppen OF het weggooien.


Oplossing

Wat dat betreft biedt Thuisafgehaald.nl mij dus een uitkomst. Ik hoef niet voor één persoon te koken. Nu kook ik gewoon iets meer, bied mijn prakje online aan en leer er nog leuke nieuwe mensen bij kennen als toetje. Daarbij hoef ik helemaal niks weg te gooien en mijn afhalers hoeven een avond niet te koken of aan de (afbak)pizza. Ik vind het dan ook een mooie manier om zonder geitenwollen sokken toch iets bij te dragen aan een betere wereld.

Inmiddels heb ik ongeveer 20 maaltijden gedeeld en een paar keer zelf wat afgehaald. Meestal zijn het nieuwe mensen die ik ontmoet, want het aantal gebruikers (afhalers èn thuiskoks) groeit als kool.

Dit is een screenshot van één van mijn aangeboden maaltijden op de site:


Duurzaam?

Het valt me op dat veel collega thuiskoks net als ik niet alleen meedoen omdat ze koken leuk vinden, maar ook omdat ze een duurzame insteek hebben. Vaak staan er in de beschrijvingen kreten als ‘biologisch’, ‘zonder pakjes en zakjes’, ‘vegetarisch’, etc. En laatst kreeg ik m’n prakje mee op biologische wegwerpbordjes. Niet helemaal bio, maar ze had er wel over nagedacht.

Natuurlijk zijn er ook koks die minder bezig zijn met het duurzame aspect, die koken gewoon leuk vinden. Maar boeiend. Ik vind dat het begrip duurzaamheid überhaupt niet beperkt moet zijn tot een beter milieu. Ik zie het als iets breders; als iets goeds voor de wereld, voor de toekomst. Daarbij vind ik het contact tussen mensen ook een belangrijke factor. Als mensen fijn met elkaar omgaan, is dat ook zeker een goede bijdrage aan de wereld en aan de toekomst.

Hoe duurzaam het eten delen is, is per combinatie van thuiskok en afhaler verschillend. Gebruikt de kok biologische en/of fairtrade producten? Biologisch of plofvlees, of is het gerecht vega? Wordt de maaltijd meegegeven op een plastic wegwerpbord met grote hoeveelheid folie of in een herbruikbaar bakje? Neemt de afhaler de fiets/benenwagen om de maaltijd te halen, of toch snel even de auto? En wordt er nog even gezellig over koetjes&kalfjes gekletst of is het puur uitwisselen van goederen?

Over het algemeen denk ik wel dat de koks en afhalers een verschillende motivatie hebben om mee te doen. Ik denk dat afhalers minder getriggerd worden door het duurzame aspect, maar vooral door nieuwsgierigheid naar andermans kookkunsten en het gemak van een kant-en-klare betaalbare maaltijd. Niet iedereen heeft immers veel tijd om te koken door bijvoorbeeld een drukke baan. En het is stukken gezonder dan een magnetronhap van de super om de hoek.

Wil jij zelf hardcore duurzaam afhalen, dan kun je daar bewuste keuzes in maken. Kijk naar de beschrijving van de thuiskok en de ingrediënten voor je je afhaalverzoek plaatst. De biologische koks pik je er zo uit. De niet-biologische koks kun je gewoon lekker in hun eigen so(e)p gaar laten koken. En bij het afhalen laat je natuurlijk de auto thuis en neem je je eigen herbruikbare bakje mee.


Dussuhm… Aanrader?

Jazeker! Ik ben enthousiast en heb al menig kennis bekeerd. Niet alleen omdat ik daardoor meer potentiële afhalers en ophaaladresjes krijg, maar vooral omdat het een super leuke manier is om lekker eten te delen, iets goeds te doen en daarbij nieuwe mensen te leren kennen. Ook als je niet van koken houdt is het zeker het uitproberen waard.

Eet smakelijk!

xL

Dit is een artikel in het kader van MyStyleMyStyle is een groep jongeren die duurzame producten en diensten test. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty, wij testen het voor je uit!Alle reviews en nog veel meer vind je op Facebook en Twitter.

Heeft dit artikel je geholpen? ja | nee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *