Welkom bij mijn Ayurveda podcast ♥ | De Swastha Podcast – #1

Jaaa, spannend maar ook heel tof; de eerste aflevering van mijn Ayurveda podcast is een feit ♥ Let me introduce you to De Swastha Podcast! Check ‘m hier :)

De Swastha Podcast, aflevering 1

Luister de eerste aflevering van mijn Ayurveda podcast terug door op de play-knop te drukken of lees erover na de Spotify-player:

.

Een podcast over Ayurveda om m’n stem te laten horen

Wat je in de eerste podcast hoort is dat ik het heel spannend vind om mijn stem te laten horen, maar tegelijkertijd voel dat ik wat interessants te delen heb. Er is dus veel ruimte voor verbetering en groei :)

In mijn Ayurveda podcast ‘de Swastha Podcast’ deel ik over mijn zoektocht naar mentale en lichamelijke gezondheid. En dan met name vanuit Ayurvedisch perspectief, want de kennis en logica van de Ayurveda heeft mij al enorm veel gebracht. Door erover te delen, hoop ik ook jou een stapje verder te helpen.

De naam De Swastha Podcast

Deze eerste aflevering vertel ik waarom ik heb gekozen voor de naam De Swastha Podcast:

Het woord Swastha trok eigenlijk meteen mijn eerste Ayurveda les al mijn aandacht. Het betekent namelijk zoiets als “in jezelf staan”, “helemaal jezelf zijn”. Daar was ik in die periode zo naar op zoek; ik had geen idee wie ik nou eigenlijk was, wat ik leuk vond.

Later realiseerde ik me dat Swastha staat voor gezond zijn volgens Ayurveda. Dat zit in het heel kort, zo:

Volgens Ayurveda zijn we allemaal opgebouwd uit een bepaalde verhouding Vata, Pitta en Kapha. Deze persoonlijke verhouding heb je bij je geboorte meegekregen en wordt ook wel je constitutie genoemd. Wanneer de verhouding aan Vata, Pitta en Kapha in jouw lichaam gelijk is aan de verhouding van je Constitutie, dan ben jij in balans; je bent gezond en voelt je gelukkig.

Maar, die balans kan worden verstoord door dingen en eten die niet gezond voor jou zijn. Andersom brengen de juiste dingen en voeding je weer terug in balans, of houden je in balans.

In een volgende aflevering zal ik dit beter uitleggen; voor nu gaat het erom dat je een bepaalde blauwdruk mee hebt gekregen die bepaalt wanneer jij je in balans voelt en wanneer niet.

Weten wie je bent

Het begint dus bij weten wie je bent. Ontdekken wat jouw blauwdruk, jouw constitutie, is.

Mijn constitutie is bijvoorbeeld Pitta-Kapha; ik heb vooral veel Pitta, maar ook veel Kapha in mijn blauwdruk. Of te wel veel vuur en passie, maar ook liefde – oa. voor eten – en de neiging tot zwaarte.

Voor mij verklaart dit de tegenstrijdigheid die ik vaak in mezelf voel. Ik wil graag heel veel doen en bereiken, maar voel tegelijkertijd een kracht die me tot stilstand brengt. Aan de ene kant dus super frustrerend, aan de andere kant kan ik dit nu meer accepteren, omdat ik zie waar het vandaan komt.

Als je vervolgens weet wie je bent, wat je constitutie is, kun je ook beter voor jezelf gaan zorgen. Je kunt betere keuzes maken, omdat je beter weet wat wel of niet goed voor je is. En door steeds beter voor jezelf te zorgen, zul je je ook steeds beter voelen.

Lichamelijke en mentale ongemakken helen

En wanneer je dan bezig bent met deze basis, ontstaat er ruimte om oude pijnen en emoties op te gaan ruimen. Waardoor je nóg dichter bij je pure zelf kunt komen. De Ayurveda heeft ook hier een super interessante kijk op, die bij mij helemaal resoneert.

Kort gezegd komt het er op neer dat je alles wat je mee maakt en mee hebt gemaakt, moet verteren om er geen last van te krijgen. Oude pijnen en emoties waar je keer op keer tegenaan loopt zijn dan ook stukjes informatie die je nog niet verwerkt hebt. Maar die gelukkig wel alsnog opgelost kunnen worden!

Wat je nog meer kunt verwachten van mijn Ayurveda podcast

In korte, behapbare afleveringen van ongeveer 10 tot 15 minuten wil ik je in deze Swastha podcast inspireren om ook de gezonde versie van jezelf te vinden, en behouden. Ik neem je mee op mijn eigen zoektocht en deel mijn belangrijkste lessen en kennis uit de Ayurveda met jou.

De onderwerpen die je kunt verwachten:

  • Jezelf leren kennen adhv Ayurveda
  • Gezond eten dat bij jou past
  • Leven volgens je menstruatiecyclus
  • Helen van oude pijnen en emoties
  • Je kinderen opvoeden in hun eigen kracht

Sharing is caring ♥

Tof dat je bij mijn Ayurveda podcast terecht bent gekomen! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Als dat zo is, zou ik het super leuk vinden als je ‘m met anderen wilt delen, of als je een review achter wilt laten, hier of op Spotify.

Hier bekijk je alle afleveringen >>

Heb je vragen of opmerkingen, òf kan je wel wat hulp gebruiken om je voeding en leefstijl beter op jouw persoonlijke behoeftes aan te passen; mail me dan op info [at] altijdtrek.nl voor een Food, mood & Lifestyle consult, of check deze pagina voor meer informatie.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.