Tof, gezond én zen: ‘n makkelijke moestuin beginnen in je voortuin – of ‘n andere plek in / om je huis

Een tweede moestuin beginnen in je voortuin; hoe lijkt je dat, Lau? Een ge-wel-dig idee natuurlijk! Na het eerste moestuinjaar in ons grote-mensen-huis, bleek de plek in de achtertuin namelijk niet voor alle groentes zonnig genoeg. En voor het huis staat the sun daarentegen bijna de hele dag te shinen. Dus zo werd ik de gelukkige eigenaar van twee grote & makkelijke moestuin-bakken, plus steeds meer losse plantenbakken met allerlei eetbaars er in. I love it! ♥ Net als veel voorbijgangers die even blijven staan kijken, of een gezellig praatje komen maken. Het levert dus niet alleen lekkere verse veggies op, maar ook veel plezier. Klinkt goed? Een eigen groentetuin beginnen is makkelijker en haalbaarder dan je misschien denkt.

makkelijke moestuin beginnen /moestuin in je achtertuin ♥
Mijn makkelijke moestuin(bakken) in onze achtertuin

Waarom ‘n makkelijke moestuin beginnen?

Een moestuin beginnen klinkt misschien als heel veel werk, maar als je kiest voor een makkelijke moestuin, dan valt dat reuze mee. Je kunt namelijk al op een (paar) vierkante meter je eigen groente(s) verbouwen. Dat maakt het heel overzichtelijk, efficiënt en makkelijk te doen ;)

Dus waarom wil je ‘n makkelijke moestuin beginnen?

  • Het is een fijne motivatie om regelmatig buiten te zijn.
  • Je weet precies waar de groentes op je bord vandaan komen en wat er wel en niet overheen is gespoten. Bovendien: wat is er nou lekkerder dan je eigen gekweekte groentes?
  • Onkruid wieden kan heel meditatief werken – En veel onkruid is ook nog eens eetbaar; lees erover in mijn blog over wildplukken!
  • Het verbindt je met de (kracht van de) natuur. Ik kan me enorm verwonderen over hoe groentes van een klein zaadje uitgroeien tot soms wel enorme planten.
  • Heb je kinderen, dan kun je ze meteen een praktijkles biologie en je liefde voor de natuur meegeven.
  • En het is gewoon hartstikke TOF!
Magisch om te zien hoe er vanuit een mini zaadje een plantje ontstaat
Makkelijke moestuin beginnen - oogst!
Oogst wat je zaait ♥

Makkelijke moestuin beginnen

Maar hoe kun je nou je eigen groentetuin beginnen? En wat heb je er voor nodig?

Als eerste heb je een (kleine) plek nodig waar minimaal 6-8 uur per dag de zon straalt.

Je hoeft echt geen lappen grond te hebben. Ik heb inmiddels op verschillende plekken gemoestuinierd - in m'n achtertuin in Hilversum in een bak met 2x4 vakken, op ons balkon in Utrecht met onderstaande bak op poten en verschillende potten en inmiddels in onze voor- en achtertuin in twee grote bakken van ongeveer 9 x 3 vakken, met extra losse potten her en der verspreid. Niet alles werkt op alle plekken even goed, maar wanneer je uitvogelt wat er op jouw plekje(s) goed kan, zal je nog verbaast zijn van je oogst!

Als je de plek hebt bepaald, kies je waar je je groentetuin in gaat verbouwen; heb je een lap(je) tuin over, haal je een paar tegels uit het terras om plek te maken voor je plantjes, kies je voor een paar potten of een moestuinbak óf ga je de hoogte in en kies je voor een verticale moestuin?

Vervolgens hoef je eigenlijk alleen nog maar je plek te voorzien van wat (moestuin)aarde en je bent klaar om te zaaien! – dus je hebt zaadjes nodig van groentes die je lekker vindt/lijken.

Je kunt natuurlijk vooraf ook een uitgebreid zaaischema maken, maar ik heb ervaren dat je vooral toch moet uitproberen wat er in jouw moestuin kan en werkt. Zo’n schema geeft mi. het idee dat je de controle over je oogst hebt, maar dat is natuurlijk niet helemaal realistisch; kriebelbeestjes en het weer hebben ook een grote invloed op de uiteindelijke oogst.

Lees verder na de afbeelding voor tips die mij goed op weg hebben geholpen >>

Moestuinieren kan in allerlei soorten en maten bakken!
Moestuin in je voortuin
Een moestuin in je voortuin? Uhuh :)

♥ Tip moestuin beginnen: boek als naslagwerk

Er is op het internet natuurlijk heeeeel veel informatie te vinden over vanalles, dus ook over moestuinieren. Zelf vind ik het toch wel erg fijn om er een boek over open te kunnen slaan en lekker op de bank te krullen met een kop thee, om zo allerlei interessants tot me te nemen over groentes telen.

Deze boeken zijn mijn favoriet:

  • De Makkelijke Moestuin 2.0 van Jelle Medema. Dit is het boek dat bij de methode van De makkelijke moestuin hoort; moestuinieren in vakken van 30 bij 30 cm, het liefst in de bijbehorende mix en met matchende zaden. Mijn ervaring is inderdaad dat deze combinatie het het beste doet, maar ook wanneer je andere materialen gebruikt is het een super handig naslagwerk waarin de meest-geteelde groentes beschreven staan, met uitleg over deze praktische & efficiënte methode.
  • Het ‘oude’ boek van De Makkelijke Moestuin is ook heel fijn en een goede aanvulling op het nieuwe boek, alleen is het niet meer (voor een normale prijs) te verkrijgen.
  • Urban Oogsten van Alex Mitchell. In dit boek staan super creatieve en originele manieren om in en rondom je huis – en op de kleinste en gekke plekken – groente, fruit en kruiden te verbouwen. Denk je dat jouw woonplek ongeschikt is? Check dan echt dit boek met mogelijkheden! Ook als je meer uit je (moes)tuin wilt halen.

♥ Tip: De Makkelijke Moestuin app

Wat mij on a daily basis enorm heeft geholpen is de app van De Makkelijke Moestuin. Het is een app die je virtueel bij de hand neemt in het hele proces van zaaien tot en met oogsten. Wat is de beste keuze voor welk vak, is het het juiste moment van het jaar, hoe ziet het plantje er op dit moment uit en wat betekent dit? Je ontdekt het aan de hand van deze handige app, precies op het moment dat je er mee bezig bent. Super leerzaam dus!

Ook een moestuin in de winter?

Dit jaar probeer ik voor het eerst mijn moestuin in de winter in te zetten. Omdat ook in de voortuin de komende maanden een stuk minder zon schijnt, ben ik erg benieuwd hoe dat gaat. Maar volgens Jelle van MM kun je in oktober nog palmkool, spinazie, wintererwt en wintersla zaaien, dus dat ga ik proberen. En radijs en winterpostelein, maar daar heb ik zelf minder mee.

Ook heb ik dit keer wat planten van buiten naar binnen verplaatst in de hoop dat ze nog wat langer vrucht blijven geven. De snackpaprika, rode peper en peper padron staan daarom nu in de vensterbank in de keuken.

In het boek Urban Oogsten staan ook meerdere ideeën voor planten die je binnen kunt kweken. Dus wie weet breidt het moestuintje binnen zich de komende maanden nog wel uit.

De snack paprika, peper padron en rode paprika zijn achter glas gezet, zodat ze hopelijk nog wat langer vrucht blijven geven.

♥ Tip: Maak je oogst in

Wil je ook in de winter genieten van je zomer- en herfstoogst? Maak dan een deel van je verse groente in! Ook heel tof om te doen.

Boekentips: Inmaken van Jonah Freud en Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.