Magische Mungbonen

Volgens mijn bevriende Ayurvedische kennisbron zijn mungbonen de oplossing voor zo’n beetje al je problemen. Heb je ergens last van? “Eet mungbonensoep of Kitcharie!” luidt haar devies. En dat is fijn, zo’n wonderboon. Maar in Nederland kent nog bijna niemand ‘m. En dat terwijl ze mung in India en China al duizenden jaren gebruiken. Voor de lekker en tegen allerlei kwaaltjes. In deze post vertel ik je er alles over!

In deze post lees je:

Bekijk hieronder ook even hoe tof het spruiten van de boontjes eruit ziet!

Wat zijn mungbonen?

Mungbonen zijn kleine groene ovale bonen die onder andere in de Ayurvedische en Chinese keuken al duizenden jaren gebruikt worden. Je herkent een mungboon aan zijn groene kleur en een wit streepje met daaromheen een dun zwart randje. Het zijn licht verteerbare boontjes met veel goede voedingsstoffen. Daarnaast staan ze als detox-boon bekend om hun reinigende werking.

Wat zijn mungbonen

Misschien heb je ze hier op altijdtrek.nl of op mijn Instagram of Facebook al eens voorbij zien komen, maar grotere kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Toch zul je ze wel al eens hebben gegeten. Want wist je bijvoorbeeld dat taugé gespruitte mungbonen zijn?! En ook glasnoedels worden ervan gemaakt.

Andere namen voor dezelfde boon

Handig om te weten: de botanische naam voor mung is Vigna radiata, maar je kunt de boon tegenkomen onder nog meer verschillende namen: bijvoorbeeld als groene gram, of in de Indonesische keuken noemen ze de boon ook wel Katjang idjoe of kacang hijau, in het Engels mung bean, in India moong en in het Frans Soja Vert. Golden gram, lüdòu, grean bean, mongo en moog zijn nog meer namen waaronder je ze kunt tegenkomen.

Waarom zou je mung eten?

Omdat mungbonen gezond zijn! Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen. En wanneer je er taugé van maakt, maken de boontjes veel Vitamine C aan. Bovendien hebben vooral de groene bonen een reinigende werking; ze ruimen je afvalstoffen op en stimuleren je spijsvertering. Zeker als je vegetariër bent en/of wilt detoxen zijn ze een interessante optie.

Persoonlijk voel ik zeker de voordelen van dit boontje. Dagen dat ik begin met iets mungerigs, ben ik langer voldaan en heb ik meer energie. Eet ik bijvoorbeeld brood, dan heb ik na een uur alweer trek. (En daarom heb ik een o.a. een mungbrood uitgevonden ☺) Dit komt doordat er langzame koolhydraten inzitten, waardoor je minder snel last krijgt van een piek en bijbehorende dip in je bloedsuikerspiegel. Je energieniveau blijft veel gelijkmatiger. Vooral wanneer je ze eet in combinatie met een graan en groenten.

Mungbonen voedingswaarde

Voor iedereen die er graag wat cijfertjes bij heeft:


Voedingswaarde mungbonen per 100gram

Energie                                              347 kcal

Koolhydraten                                    46,3 gram
Waarvan suikers                6,6 gram
Eiwitten                                             23,8 gram
Vezels                                                16,3 gram
Vet                                                     1,2 gram
Zout                                                   0,4 gram

Vitamine B1                                       0.6 milligram (54% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Vitamine B2                                       0.2 milligram (19% ,,)
Vitamine B3                                       2,3 milligram (15% ,,)
Vitamine B5                                       1,9 milligram (38% ,,)
Vitamine B6                                       0,4 milligram (29% ,,)
Vitamine B9                                       625 microgram (156% ,,)

Kalium                                               1246 milligram (27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Fosfor                                                367 milligram (52% ,,)
Magnesium                                       189 milligram (53% ,,)
Calcium                                             132 milligram (13% ,,)
IJzer                                                   6,7 milligram (52% ,,)
Zink                                                   2,7 milligram (28% ,,)

Daarnaast zit er ook vitamine C (4,8 mg = 6%), vitamine E (0,5mg = 3%) en vitamine K (9 microgram = 9%) in mungbonen.


Mung in allerlei soorten en maten

Je kunt de mungboontjes in steeds meer verschillende vormen krijgen. Een teken dat het boontje langzaamaan terrein wint in Nederland!

Verschillende vormen van mung:

 • ‘gewone’ mung (ronde groene)
 • mung dal (gehalveerd en geel; dal betekent ‘gehalveerd’)
 • mung dal chilka (gehalveerd, geel van binnen met een groen velletje; chilka betekent ‘met schil’)
 • taugé (ontkiemde mung)
 • mungmeel (duh…)
 • mungpasta (pasta gemaakt van groene mung)
 • mung spread voor op brood
 • maar wist je dat o.a. glasnoedels óók gemaakt worden van mung?
mung spread - gezond broodbeleg
Gespot bij de AH: gezond broodbeleg, van MUNG!

Wat is het verschil tussen mung en mung dal?

Zoals je hierboven kunt lezen is ‘gewone mung’ groen en ovaal en is ‘mung dal’ een gespeten ovaal en heeft een gele kleur. Dal betekent in het Sanskriet ‘namelijk gespleten’. Mung dal is dus de gespleten versie van de ‘normale’ mungboon, mung.
Opvallend is dat de kleur van beide soorten verschilt. Dit komt doordat de binnenkant van de mungboon geel is (maar die zie je niet als de boon nog heel is) en mung dal bij het splijten ook wordt ontveld.

Je ziet de toevoeging dal ook terug bij andere bonen; chana dal is bijvoorbeeld de gespleten vorm van de chanaboon.

Naast het verschil in uiterlijk verschillen mung en mung dal ook qua smaak en werking op het lichaam. De groene mungboon heeft een schrapende werking en wordt daarom veel gebruikt om te reinigen. Het gele boontje is net als de groene licht verteerbaar, maar heeft daarbij een voedende werking.

Leuk weetje: Ayurveda beschouwt mung dal als de Koningin van de peulvruchten! Samen met gestoomde groenten, een beetje ghee (geklaarde boter) en basmati rijst heb je een super voedzaam maaltje.

Ga direct naar het recept voor een lekker bijgerecht met mung dal >>

TRS gele mungbonen

Mungbonen kopen

Waar kun je mungbonen kopen? Mungboontjes zie je steeds vaker in de supermarkt opduiken. Bij Albert Heijn en Jumbo heb ik ze al zien liggen. Maar alleen nog maar de groene, hele variant. Online vind je de (bio) groene bijvoorbeeld hier.

Voor de gespleten gele mungbonen (mung dal) en gespleten groen-gele bonen (mung dal chilka) moet je toch nog even naar de toko. Of online bestellen. Zelf heb ik veel contact met Pranayur.nl en kan deze Ayurvedische webshop van harte aanbevelen. De gele mungboontjes die zij verkopen zijn ook biologisch, wat ze in de toko meestal niet zijn. (Je vindt ze via deze link)
Een goed merk (maar niet bio) dat je in de toko tegenkomt is bijvoorbeeld TRS. Dit merk heeft al deze drie de soorten mung.

Kun je geen gele mungbonen vinden, of heb je de gele nodig, maar alleen groene in huis? Geen nood! Je kunt ze gemakkelijk zelf ‘maken’ met de groene variant. Dit filmpje laat zien hoe je gemakkelijk bonnen ontvelt. Al moet je mung wel wat langer weken voor je ze kunt ontvellen, namelijk zes uur.

Mungbonen koken en andere bereidingsmogelijkheden

Voor je mungbonen gaat koken, moet je ze ALTIJD GOED WASSEN! Je zult merken dat er, vooral bij de gespleten soorten, veel vuil afkomt in de vorm van felgeel-gekleurd water. De hele, groene boontjes lijken wat minder vuil. Was de bonen goed, tot het spoelwater helder is.

Weken mungbonen

Vervolgens kun je de bonen weken. Afhankelijk van wat je ermee wilt doen, moet je de bonen langer of korter weken.

Weken ‘gewone’ groene mungboon

De hele mungboon weken kost het meeste tijd, namelijk 24 uur. Korter kan ook, maar dan zullen ze nog een beetje hard blijven. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je mungbonen pannenkoeken maakt met groene mungbonen. Als je ze hiervoor korter weekt, houd je hardere stukjes over tijdens het blenderen en heb je iets meer bite aan je pannenkoeken. Je kunt de boon in principe al eten als je ‘m hebt geweekt. Het is dan een knapperige toevoeging aan je maaltijd.

Om mungbonensoep te maken, week ik ze meestal zelf niet. Het is dan gewoon een kwestie van wat langer koken. Maar het weken heeft wel voordelen, dus als je ze vooraf wilt weten, zet ze dan de avond ervoor of eventueel ‘s ochtends in het water en gebruik ze de volgende avond om mee te koken.

NB: Door het weken neemt het volume van de boon 3 tot 4 keer toe. Zorg dus dat je de bonen in genoeg water legt!

mungbonen

Weken gele mungbonen (mung dal) en mung dal chilka

De gespleten gele mungbonen (mung dal) en mung dal chilka hoeven aanzienlijk korter geweekt te worden. Ze kunnen al goed gepureerd worden na vier uur in de week.

Mungbonen koken

Mung is een licht verteerbare boon, maar zeker voor mensen die er gevoelig voor zijn, zijn ze nog steeds een bron voor winderigheid. Dit kun je simpel verminderen door een snufje hing (assafoetida), komijn of bonenkruid mee te koken. En door ze te weken!

Bonen die je van te voren hebt geweekt, kook je in ongeveer een 20 à 30 minuten gaar. Heb je ze niet van te voren geweekt, dan kan het wel tot een uur duren tot ze echt gaar zijn.

Bakken met mungbonen

Met mung kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van pannenkoeken, poffertjes, mungmuffins of zelfs brood?!

Mungbonen kiemen / taugé maken

Laat je de mungbonen kiemen na het weken, dan worden ze nóg grotere vitamine-bommetjes. Dus wil je een keer zelf taugé maken van mung? Dit kan heel gemakkelijk, je moet er alleen een beetje geduld voor hebben.

Zo kun je gemakkelijk mungbonen kiemen:

 1. Zet de bonen een nacht in de week, in ruim water
 2. Spoel de boontjes goed schoon
 3. Stop ze in een glazen pot en bedek ze met een stukje stof/theedoek, afgesloten met een elastiekje, en op een donkere, redelijk warme plek
 4. Spoel de bonen ‘s ochtends en ‘s avonds af en stop ze weer terug in de pot met theedoek
 5. Herhaal dit tot je taugé hebt; dit duurt ongeveer vijf dagen
Mungbonen worden taugé
Deze mungboontjes beginnen te ontkiemen en worden taugé.

Voordelen ontkiemen

Door een boon te (ont)kiemen, vermindert de gasvorming en wordt de boon tegelijkertijd voedzamer. Bovendien zorgt het ontkiemproces ervoor dat de natuurlijke gifstoffen afgebroken worden.

Omdat een boon eigenlijk een zaadje is, heeft het een oppervlakte dat lastig te verteren is. Het koken van de bonen, maakt ze al iets makkelijker te verteren, maar door ze eerst te kiemen maak je het je spijsvertering nóg iets makkelijker om de (mung)bonen te verteren. Het spruitproces zorgt er namelijk voor dat het zetmeel (koolhydraten) en eiwitten beginnen af te breken. Dit is de reden dat ontkiemde bonen (kiemen of spruiten, zoals taugé) minder gasvorming opleveren. Het proces dat lucht oplevert, is immers al buiten jouw lichaam in gang gezet tijdens het ontkiemen.

Mungmeel maken

Mungmeel heb ik nog niet in heel veel toko’s gevonden en ook online is het een flinke zoektocht. Maar met een koffiemolentje kun je heel gemakkelijk zelf meel maken. Hoe?

 1. Spoel de bonen goed schoon
 2. Droog ze vervolgens goed af
 3. Haal ze door de koffiemolen en klaar!

Mungbonen recept

Mungbonensoep

Er zijn verschillende soorten mungbonensoep; je kunt bijvoorbeeld een soep maken van de hele boon (mungsoep) of een behoorlijk anders smakende soep van de gele mung: dahl. Dahl lijkt een beetje op kitcharie, maar bevat geen rijst en groente. Je kunt het (eventueel met groente) eten als soep, maar ook serveren als bijgerecht met wat basmatirijst en gestoomde groente. Het recept voor dahl vind je hieronder.

Goede link naar recept kitcharie

Wil je liever kitcharie maken? Divine Ayurveda heeft een gemakkelijk en goed recept op haar website gedeeld.

Eet je liever eens wat anders met mung, check dan mijn mungkookboek! >>

Recept dahl (gele mungbonensoep)

Dahl is een eenvoudig maar smaakvol gerecht wat je kunt eten als soep, maar ook als bijgerecht met bijvoorbeeld brood of rijst en groenten. Het is licht verteerbaar en tegelijkertijd heel voedzaam. Eet je graag vegetarisch, dan is twee keer in de week dahl eten een goede vleesvervanger.

Dahl - gele mungbonensoep

Ingrediënten

 • 400 gram gele mung dal, geweekt
 • 1 tl hing (asafoetida of duivelsdrek)
 • 5 hele kardemomzaadjes
 • 1 (vegetarisch) bouillonblokje (deze van Natur Compagnie bevat geen rotzooi zoals gistextract)
 • 2 el ghee (geklaarde boter)
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl kurkuma
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, fijngesneden
 • 1 cm verse gember
 • Handje korianderblaadjes

Bereiding dahl

 1. Spoel de geweekte bonen goed af, tot het water helder is.
 2. Doe de bonen in een pan, met drie keer zoveel water, de asafoetida, kardemomzaadjes en het bouilonblokje.
 3. Breng aan de kook en houd goed in de gaten of er voldoende water in de pan zit; de bonen zetten tijdens het koken namelijk uit.
 4. Verwarm in een andere pan de ghee en voeg de mosterdzaadjes toe.
 5. Wanneer de zaadjes beginnen te springen, voeg je het komijnzaad toe en bak je deze kort mee.
 6. Vervolgens voeg je de ui, knoflook, gember en kurkuma toe en bak je dit ook even door.
 7. Voeg dit geheel toe aan de gele bonen en kook mee tot de bonen helemaal zacht zijn.
 8. Garneer de dahl met verse korianderblaadjes.

Dit recept is geïnspireerd door Divine Ayurveda

Met het mungbonen-kookboek maak je 30+ recepten met mungbonen ♥ >>

Zelf mungbonen kweken

Het staat nog onafgevinkt op mijn to-do-lijst, maar mungbonen kweken heb ik nog nooit zelf gedaan. In onderstaande video zie je hoe je zelf mungbonen kweken kunt.

De volgende video gaat iets gedetailleerder in op het oogsten van de boontjes, de bonen uit hun jas halen en hoe je ze vervolgens kunt ontkiemen om taugé te maken. Heel tof om te zien!

Tot slot nog een interessant filmpje met informatie wanneer je mungbonen kweken wilt of nog overweegt.

 

Go nuts, try them beans yourself

Stiekem ben ik dus een behoorlijke mung-fangirl geworden en is het mijn missie geworden de mungboon aantrekkelijk en toegankelijk te maken. Welkom Project Sexy Mung! En het daaruit voortgekomen MUNGKOOKBOEK

Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je nog niet meteen betoverd bent door de magie van deze boon. Toch wil ik je op het hart drukken: probeer ze eens! Ik hoop met dit artikel jouw nieuwsgierigheid ten minste te hebben getriggerd. EN dat het je inspireert er wat mee te maken.

Wie weet wordt de volgende trend in Voedingsland dan wel de mungboon. Je weet maar nooit…

59 reacties

 1. Saskia zegt:

  Hi Laura!
  Leuke blog Inspirerend hoor!
  Ik zit nu dag 3 in zelfde detox en oef.. zwaar hoor.
  Heb jij mss ook nog het recept van die mung- muffin en mung-pannenkoek? Ben al aan wat variatie toe :-)

  1. Hi Saskia, dankjewel! Weet preciés hoe je je voelt :) Mail me even op info@altijdtrek.nl. Succes & You can do it!!

  2. Irma houter zegt:

   Hallo ik probeer tauge te maken.maar na 6 dagen nog geen tauge,wat doe ik verkeerd

   1. Hi Saskia, hoe heb je het precies aangepakt? Zijn de bonen vochtig genoeg om te kunnen ontspruiten?

  3. Janny zegt:

   Dank voor deze informatie. Is mug bone hetzelfde als mung bonen?

   1. Hi Saskia, in welke context staat dat ergens? Het is voor mij geen bekend alternatief voor mungboon..

 2. Marjo Diepstraten zegt:

  Hallo, als ik de mungbonen kook drijft er een soort sop op, hoort dat?
  Marjo

  1. Hoi Marjo, ja dat heb ik inderdaad ook! Ze koken ook vrij gemakkelijk over, dus houd ik de pan vooral in het begin goed in de gaten. Daarna zet ik het gas op z’n laagst en eventueel het deksel scheef op de pan om overkoken te voorkomen. Hoe maak jij je mungbonen verder klaar; wat eet je erbij? Groetjes, Laura

   1. Ashasingh zegt:

    Als Hindustaanse weet ik dat mungbonen , bij ons ook wel oerdiedaal genoemd, word klaargemaakt door in een pressurecooker de mungbonen met water en wat zout en 1 tot 2 el olijfolie bij te doen. Goed dichtmaken en binnen een uur of minder is het gaar. Verder kan het lekkerder gemaakt worden door wat uien en knoflook *eventueel wat komijnzaadjes*te fruiten in een pan met een el olie en dit bij te doen in de soep. Heerlijk voor de maaltijd en meer.

    1. Klinkt heerlijk Ashasingh! Klopt het dat je hiervoor oerdiebonen gebruikt? Deze worden ook wel zwarte mungbonen genoemd, maar het zijn wezenlijk andere bonen, net als witte en bruine bonen.

  2. Ashasingh zegt:

   Marjo, dat hoort , de sop eraf zeven of halen met een lepel . Daarna komt het niet meer terug. Vuur op laag pitje zetten en verder laten garen. Grtjes Asha

  3. Henri zegt:

   Dat betekent dat je ze niet goed genoeg gewassen hebt. Minimaal vier maal wassen voor de week en tweemaal na de week.

   1. Bedankt voor je reactie Henri! Ik ga het eens testen of het indd niet meer schuimt na zo vaak wassen.

    1. Wendy Groenendijk zegt:

     Ik heb zojuist voor het eerst de gele mungbonen gekookt. Niet vooraf in de week gezet en met een beetje zout in een pan met water en half uur laten koken. Ik had na een half uur pap (smaakt verder wel lekker, hihihi). Ik vraag me af hoe ik een goede gele mungboon moet koken zodat deze ook boon blijven. Of worden alle gekookte mungbonen zo papperig? Kan het kwaad dat ik ze niet eerst geweekt had? Ik had namelijk ergens gelezen dat het niet perse hoeft (bij mungbonen en rode linzen)? En dat ze in 15 minuten gaar gekookt zijn. Ik ben wel benieuwd naar de mungboon en wat deze allemaal kan. Hoe lang kun je het gekookt bewaren? Want als het zo lang duurt wil wel een pan voor heel de week maken…

     1. zegt:

      Hi Wendy, sorry voor mijn late reactie! Wat goed dat je ook aan de mungboon bent begonnen :)
      Het weken is niet noodzakelijk maar zorgt er voor dat je ze minder lang hoeft te koken en het helpt al een beetje met de vertering wanneer je de boontjes eet. Wat dat betreft is het dus zeker goed als het pap is geworden, want dan zijn ze beter te verteren. Mijn ervaring is dat wanneer je wat stevigere boontjes wilt, je beter de groene kunt gebruiken. Die zijn namelijk nog heel, hebben het schilletje nog.

 3. Wegens voorjaarsmoeheid zei de chinese acupuncturiste, dat ik mungbonen moest gaan halen en vervolgens een handje in de vijzel kneuzen(ik gebruik een oude koffiemolen overigens om de boontjes kort te malen) en de gekn.boontjes vervolgens met een pannetje water opzetten en ongeveer 6/8 minuten laten koken…Dit water daarna drinken wat de nieren aanzet tot afscheiden…en inderdaad, plassen doe je daarna als een brandweervrouw(in mijn geval)en je voelt je na een paar dagen verkwikt en als nieuw…Gewoon dagelijks een kopje drinken op de nuchtere maag…succes verzekerd..??

  1. Hoi Magda, wat een mooie ervaring! Dankjewel voor het delen :)
   Zeef je het mungmeel er na het koken nog uit, of houd je dit in het water?

   1. Anna zegt:

    Ik heb de tip van Magda net een paar dagen geleden overgenomen. Het water ‘s ochtends gedronken (erg lekker, soort thee) en de bonen die overbleven heb ik gebruikt in de tomaten- groentesoep die ik maakte (goede binder: ik pureer de tomatensoep met de staafmixer en doe er dan de groenten bij).

   2. Anna zegt:

    PS
    Leuke blog is dit. Ik heb het bij mijn favorieten gezet ????
    Succes!

    1. Leuk! Moet ik het zelf ook écht eens gaan uitproberen :) (wel de boontjes eruit zeven dus?)
     En dankjewel! Als je het leuk vindt kun je via https://www.altijdtrek.nl/abonneren/ je e-mailadres achterlaten en dan krijg je automatisch een mailtje zodra er een nieuwe blogpost online staat. Groetjes, Laura

     1. Anna zegt:

      Ja, de boontjes eruit zeven.
      En ik heb me aangemeld. Dank je, Anna

   3. Zeef je het mungmeel er na het koken nog uit

    1. Hi Nhyui, wat bedoel je precies?

  2. Rolide zegt:

   Hoi Magda

   Mag ik weten bij welke chinese acupuncturiste je bent geweest.

   Ik hou van deze mooie tips.

   Groet Rolide

 4. Wegens voorjaarsmoeheid zei de chinese acupuncturiste, dat ik mungbonen moest gaan halen en vervolgens een handje in de vijzel kneuzen(ik gebruik een oude koffiemolen overigens om de boontjes kort te malen) en de gekn.boontjes vervolgens met een pannetje water opzetten en ongeveer 6/8 minuten laten koken…Dit water daarna drinken wat de nieren aanzet tot afscheiden…en inderdaad, plassen doe je daarna als een brandweervrouw(in mijn geval)en je voelt je na een paar dagen verkwikt en als nieuw…Gewoon dagelijks een kopje drinken op de nuchtere maag…succes verzekerd..!!

 5. Henny zegt:

  Recept: Mungbonen salade met warme spruiten en kaasvlokken

  Mungbonen (groene geweekt)
  Vijgen
  Pijnboompitten
  Verse platte peterselie
  Olie
  Limoensap

  Spruiten
  Italiaanse kaasvlokken

  Kook de bonen, giet ze af in een vergiet en doe ze in een schaal.
  Snijdt de vijgen in kleine stukjes en knip de peterselie fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Doe de ingrediënten bij de bonen. Doe er een scheut luxe olie overheen en sprenkel er citroensap overheen.
  Naar smaak wat peper en zout en vervolgens door elkaar roeren.

  De spruiten koken, en afgieten.

  Pak een groot plat bord. Verdeel de salade over het bord (platte cirkel) en leg in het midden de spruiten. Garneer met de kaasvlokken.

  Eet smakelijk

  1. Wauw, klinkt heerlijk! Ga ik zeker een keer uitproberen :)

 6. Carlijn zegt:

  Super leuk om te lezen! Ik ga zeker die komijn toevoegen ipv de hing, want ik vind dat zo’n overheersende smaak en geur, daardoor vind ik mn kitcharie minder lekker :( Leuk ook de andere receptjes! Benieuwd naar je kookboek.

  1. Hihi ik snap helemaal wat je bedoelt! Je proeft het echt wel he..?
   Wat ik zelf wél lekker vind als ik hing gebruik: het even in wat ghee aanbakken met de andere kruiden en dat dan later aan de Kitcharie toevoegen. Dan smaakt het meer naar ui/knoflook-ish dan die bijzondere hingsmaak(/geur).
   Dankjewel! 😊😊

 7. Tessa zegt:

  Moet je mung dal de gele kleine spleten mungbonen ook weken of is daarvan alleen koken ook goed?

  1. Weken maakt de bonen makkelijker te verteren en vermindert oa de gasvorming. Maar je hoeft ze niet perse te weken wanneer je ze gekookt wilt eten; iets langer koken kan ook. (Geldt ook voor de hele, groene, mungbonen)

  2. Jacqueline Ligtvoet zegt:

   Hoi Laura ,

   Ik heb mungbrood gemaakt…ik moest wel even wennen aan de smaak maar het werkt goed tegen het hongergevoel. Weet je ook hoeveel calorieën erin zitten ?

   En wat is de beste temperatuur voor het kweken van taugé ? Mijn eerste poging is mislukt….de taugé groeide te langzaam .

   Jacqueline

   1. Hi Jacqueline, wat fijn dat het zo goed helpt tegen je hongergevoel! Ik weet niet hoeveel calorieën erin zitten.
    Waar heb je de eerste keer geprobeerd het te maken? Ik zet ‘t zelf altijd in de voorraadkast in de keuken.
    Groetjes, Laura

 8. Renata zegt:

  Dosa, indiaanse pannenkoekjes
  ik eet glutenvrij (coeliaki), dus ik maak deze pannenkoekjes/wraps heel veel, ik maak dunne en eet het dan als wrap en ik maak dikken dan heb ik een soort van smeuïg plat brood, ik eet het met zoet (choco pasta, pindakaas of banaan) en met hartig, met bv stoofpotten dan scheurje er stukjes van af ene hand een lepel ene hand de stukjes dos) en met rauwkost, met alles eigenlijk. ik eet nooit geen glutenvrij brood meer.
  ik maak meestal de gefermenteerde versie zie recept:

  150 gram linzen van mungbonen
  200 gram basmatirijst
  1 theelepel zout
  water
  Zo maak je het
  Doe linzen en rijst in een kom. Voeg water toe. Zorg ervoor dat er één keer zoveel water als linzen/rijst in de kom zit. Dek af. bv met theedoek, Laat 60 tot 80 uur staan op een niet te koude plek. Kamertemperatuur of wat hoger. als er allemaal bubbeltjes ontstaan is het goed. (gisten zeg maar)
  Giet het water af. Doe het linzen-rijstmengsel in een keukenmachine/blender. en voeg langzaam water toe tot gewenste dikte (voor de dunne ca 400 ml. water). Draai de machine totdat je een beslagje overhoudt. Het moet op pannenkoekenbeslag lijken. Als het nog te dik is, voeg je water toe totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat het beslag nog minimaal een uur rusten (mag ook veel langer hoor) op een warme plek onder een theedoek.
  Voeg zout toe en meng. Bak er dunne ‘pannenkoekjes’ van. of neem wat dikker beslag en maak er kleine dikke pannenkoekjes van en eet het als brood.

  je hoeft niet te fermenteren, laat het dan min. 5 uur weken en vervolg de stappen als in het recept.
  je kan voor hartige dosa’s ook aan het beslag kruiden toevoegen, je kan eindeloos varieren!
  succes en eetsmakelijk!

  1. Bedankt voor het delen Renata!

 9. Froukje zegt:

  Ik maak altijd katjang idjoe soep
  (Indische moeder en recept van haar oma weer)
  Nu ben k zelf op een kcal beperkt dieet.
  Ik ben erg benieuwd hoe je de katjang idjoe berekend aan antal kcal.

  Namelijk voor bereiding staat 100 gram voor 347kcal.
  Maar na de bereiding dus t weken en koken nemen ze in volumme toe en wegen ze zwaarder. Welk gewicht moet ik dan nemen om mn aantal kcal te bereken?
  Het gewicbt voor de bereiding
  Of na de bereiding?

  Zou jij me hier wegwijs kunnen geven zit al heeeel lang met deze vraag;)

  Liefs froukje

  1. Hi Froukje, ik heb eerlijk gezegd geen verstand van calorieën, maar weken en koken lijken mij geen bewerkingen die het aantal kcal doen toenemen. Je gebruikt immers water. Blijft natuurlijk wel de vraag welk gewicht je moet aanhouden; de gedroogde of de geweekte/gekookte.. Hmmm? Iemand die het antwoord heeft??

  2. Renja zegt:

   Je mag je niet doodstaren op kcal. Wat veel belangrijker is zijn de energie waarden. En, als je de juiste voeding eet, wordt dat door je lichaam volledig benut en niets wordt omgezet in vetcellen. Ik volg het energieke vrouwen voedingskompas en ik ben als een gek afgevallen (ik spreek over meer dan 30kg) enkel door mijn lichaam voeding te geven. Nooit gekeken naar kcal ! Dus maak je niet druk over de kcal en voedt je lichaam.

 10. Sita zegt:

  Hallo allemaal,
  Kan je mung boontjes ook koken in een slow-cooker, die heb ik al jaren ongebruikt in de kast staan omdat hij een antiaanbaklaag heeft (niet een keramische)
  Uiteindelijk wil ik die pan toch es uitproberen, aangezien ik in een vochtig huis woon wil ik eten niet te lang koken, d.w.z. weinig of geen stoom in de keuken hebben. Zo’n slow-cooker is dicht en geeft geen stoom af (neem ik aan ).
  En als dat inderdaad kan, moet je de boontjes dan ook vooraf weken?

  1. Hoi Sita, zelf heb ik geen slow-cooker en er dus geen ervaring mee, maar waarom zou het niet kunnen denk ik dan? :) Het weken hóeft sowieso niet; zonder weken duurt het koken alleen iets langer én weken heeft als voordeel dat je iets minder winderig wordt van de bonen. Probeer het dus vooral eens! En laat je het weten als je je boontjes er in klaar hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd! Groetjes, Laura

 11. Hoi Renata, heel duidelijk geschreven! Dank! Ik wil graag een paar dagen vasten met mungbonen en basmati rijst, gember ui en knoflook. Rijst en mungbonen zijn neutraliserend en balanceren het lichaam. Nu peins ik over de groene mungbonen (hele dus) of gele mungbonen (gespeleten mungbonen waarbij het velletje eraf is)…

  1. Hi Ees, de groene bonen hebben een meer schrapend (reinigend) effect op het lichaam dan de gele, waar het groene velletje van af is gehaald. Het ligt er dus aan wat jouw lijf aan kan en wat je voor ogen hebt. Ben je bekend met de Ayurveda? Daar is het advies om bij een hoge vata niet te rigoureus te reinigen; dan is het beter om Kitchari te eten (gele mungbonen, basmatirijst en groenten enz). Bij een hoge kapha daarentegen kun je beter (dan bij vata) een tijd een mono-dieet van enkel mungsoep (van groene mungbonen) inzetten. Kun je hier wat mee? Groetjes, Laura

 12. We krijgen mung bonen binnen in een verpakking van 40 kgs in polypropylene zakken vanuit Zuid Amerika.
  – Wat zijn de opslagvereisten voor mung bonen in opslagloods (vergunningen, temperatuur etc.) ?
  – Mogen mung bonen worden opgeslagen in dezelfde ruimte als cacao en koffiebonen ?
  – Hoe dient de kwaliteit bij binnenkomst te worden gecontroleerd (analyse op vocht etc.)?

  1. Hi Marc, bedankt voor je bericht. Hier heb ik eerlijk gezegd nooit over nagedacht; ik heb me alleen verdiept in de invloed van de boon op je lichaam. Heeft het NVWA hier geen antwoord op voor je? Succes met het vinden van antwoorden! Groetjes, Laura

 13. Marrie zegt:

  (Mung)bonen zijn enorm gezond en goed voor de lijn! Ze bevatten namelijk relatef weinig calorieën en veel voedingswaarde. Ga echter niet te licht voorbij aan het weken! Als je gedroogde bonen koopt, deze wast, 12-24 uur laat weken en dan 1-1,5 uur kookt (in schoon water, weekvocht altijd weggooien) dan zijn de ‘slechte’ stoffen (met name antinutrienten) er grotendeels uit. En dat is toch echt wel gezonder én je wordt er minder winderig van.

  1. Dankjewel voor je reactie Marrie! Vanuit de Ayurveda heb ik altijd geleerd dat 8 uur weken prima is en koken tot ze gaar zijn, maar dit is een interessante nieuwe invalshoek. Wat houden de slechte stoffen precies in wanneer je ze minder lang weekt en kookt dan jij aangeeft? Groetjes, Laura

 14. ruben zegt:

  Wat een leuke site ik heb dahl ontdekt in india en probeer er hier in nederland veel mee verder te koken.
  Ik maak dan vaak ktichari maar dat wil nog wel eens mislukken doordat het aankoekt. Nu heb ik ook een stoomoven en ik vroeg me af hoe lang moet ik mungh dahl stomen voordat het goed gaar is ?

  1. Dankjewel Ruben! Zelf heb ik de boontjes nog nooit in een stoomoven klaargemaakt, dus daar kan ik helaas geen zinnig antwoord op geven. Wat wellicht bij de Kitchari kan helpen is wat extra water of het gas lager? Groetjes, Laura

 15. Aurelia Alberto zegt:

  Ik heb een vraagje, wordt voor afscheid vd nieren de gele boon gebruikt of moet de groene gebruikt worden?
  Alvast bedankt. Ik vind dit blog super.
  Aurelia

  1. Dankjewel Aurelia! Ik weet het niet zeker, maar verwacht dat het met de groene gedaan wordt. Het groene velletje heeft namelijk een ‘schrapende’ werking. Van de gele boontjes zijn deze groene velletjes afgehaald. Succes! Groetjes, Laura

 16. Iris zegt:

  Ik heb gele Mung bonen bij de toko gekocht. Misschien een domme vraag, maar ik kan het antwoord nergens vinden: Hoeveel gram gedroogde Mung bonen moet ik laten weken om uiteindelijk 200 gr. Mung bonen te krijgen?

  1. Hi Iris, dat is een hele goede vraag! (waar ik alleen even geen antwoord op heb..) Als er in een recept 200 gr staat, zou ik gewoon uitgaan van het gewicht van de droge bonen, aangezien je ze in Nederland niet anders kunt kopen. Het geweekte gewicht lijkt me ook nogal wisselend, omdat de ene keer er nét nog wat meer water (zwaarder) bij zit dan de andere keer (lichter)..

 17. Bjorn zegt:

  Hi Laura,

  Leuk dat de mung boon wat aandacht gegeven wordt!

  Kleine correctie op de andere namen: kacang hijau is de Indonesische naam ( in het Bahasa Indonesia) en katjang idjoe de vernederlandste versie hiervan.
  In het Chinees (Mandarijn) heet de boon lüdòu.

  1. Ah dankjewel voor je correctie! Die talen spreek ik indd niet vloeiend :)

   1. Judith zegt:

    Kun je ook de hele boon eten? De peul zeg maar.

    Wil ze dit jaar zelf gaan kweken en ben benieuwd of ik het ook als sperziebonen zou kunnen maken.

    1. Hmm das een goeie vraag. Ik weet het niet, maar op basis van wat ik heb gezien hoe ze er uit zien zou ik zeggen van niet.. Ben benieuwd hoe je oogst wordt! Bij mij was het toen helaas niet heel succesvol, maar dat was dan ook in een pot op het balkon op vijf hoog :p

 18. Sandra zegt:

  Laura, Wat heb je een leuke gezellige informatieve site, ik kijk er graag op. Jouw kookboek heb ik aangeschaft en ook mung brood. Nu heb ik een vraagje, m.b.t. het brood gebruik ik – de groene of de gele mungboon – voor het brood? Ik wil het vandaag gaan maken.
  Ik hoor graag van je.

  1. Hi Sandra, wat leuk om te lezen, dankjewel! Sorry, ik lees het te laat. Je kunt voor het brood in principe beide gebruiken, maar ik gebruik zelf altijd de gehalveerde groene; dus de gele met het groene velletje. Je kunt ook de gele gebruiken, die kun je net zo lang weken. Of de hele groene, maar die moet je wat langer weken voor je ze kunt gebruiken, namelijk acht uur. Veel bakplezier en eet smakelijk! Groetjes, Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.