Jezelf leren kennen; deze 6 tips kunnen helpen!

“Hoe leer ik mezelf kennen?” Deze vraag heeft me lang bezig gehouden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om jezelf beter te leren kennen. En gelukkig zijn er best wel wat tools beschikbaar die helpen jezelf leren kennen. In deze blog deel ik mijn favorieten!

Ga direct naar:

Of lees verder onder de afbeelding ↓

Jezelf beter leren kennen door letterlijk en figuurlijk in de spiegel te kijken
Jezelf leren kennen door in de spiegel te kijken; hier deed ik een coachsessie bij De Spiegelcoach

Waarom wil je jezelf leren kennen?

Waarom wíl je jezelf leren kennen, eigenlijk?

Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, is het eerst handig om jezelf te leren kennen; wat is (niet) gezond voor mij, waar wordt ik (on)gelukkig van, wat vind ik (niet) fijn om te doen, waar krijg ik (geen) energie van, enz.

Bovendien geeft jezelf leren kennen mij persoonlijk steeds meer het gevoel dat ik meer-en-meer op mezelf kan vertrouwen en bouwen. Het helpt met mijn zelfvertrouwen.

Nu ik mezelf steeds beter ken, weet ik beter hoe ik mezelf gezond houd, maar weet ik ook gewoonweg beter wat ìk belangrijk vind en wat mìjn waarheid is. Daarbij besef ik me ook steeds beter dat ieder mens verschillend is en door z’n eigen ervaringen met een andere bril naar dingen kijkt.

Hoe leer ik mezelf kennen?

Maar hoe leer je jezelf dan kennen hè?

Jezelf leren kennen door te journallen
Een manier die ik uitprobeerde: mezelf leren kennen door te schrijven/journallen

‘Hoe leer ik mijzelf kennen?’ is voor dus mij (ook) een hele tijd een belangrijke vraag geweest. Daarom ben ik gaan zoeken en ben manieren om jezelf beter te leren kennen gaan uitproberen. Deze hieronder hebben mij geholpen!

6 manieren om jezelf beter te leren kennen

♥ 1. Je bent wat je eet

Voor mij begon het mezelf leren kennen door me meer en meer te verdiepen in (voor mij) gezonde voeding. Zo merkte ik al gauw dat ik me gezonder voel wanneer ik meer groente en minder koolhydraten eet, maar tegelijkertijd ontdekte ik ook hoe lastig ik dat soms kan vinden.

Vervolgens kwam ik met Ayurveda in aanraking en leerde ik over de drie Dosha’s, en hoe die in mijn leven tot uiting komen. En daarbij leerde ik steeds beter van welke voeding ik me goed voel en van welke minder. Door me na het voedingsaspect nog verder in de wijsheid van de Ayurveda te verdiepen, kreeg ik ook meer inzichten in de psychologische kant en in de wereld van mijn emoties.

Wil je jezelf ook beter leren kennen en tegelijkertijd werken aan je gezondheid?

Check dan eens mijn 1-op-1-sessies en trajecten of korte voedingscheck!

♥ 2. Jezelf leren kennen door met jezelf in ‘gesprek’ te gaan

Wow, het verbaast me nog steeds wel eens hoeveel inzicht het kan geven om ‘gewoon even te gaan zitten schrijven’ (oftewel journallen). Je weet namelijk al veel meer dan je je soms beseft. Zelf schrijf ik meestal pas als er wat aan de hand is, om m’n gedachten op een rij te zetten en om tot nieuwe inzichten te komen. Maar je kunt ook regelmatig(er) gaan zitten en beginnen schrijven, bijvoorbeeld over wat er op dat moment speelt.

Leuke oefening: wat is jouw woord van dit jaar of deze maand/week?

Vind je het lastig om zomaar te gaan schrijven, dan kan een setje inzichtkaarten je misschien op weg helpen.

En wat ik zelf ook vaak doe is een kaartje trekken en over die kaart schrijven; wat betekent het volgens de bijbehorende uitleg en hoe zie ik dit wel/niet terug in mijn leven.

Gedurende de dag kun je jezelf ook regelmatig afvragen: maakt dit wat ik nu doe mij blij of kost het me (veel) energie? Misschien doe je (veel) dingen die je onbewust veel energie kosten. Door geregeld bij jezelf in te checken, komen zulke onbewuste energie-slurpers dan vanzelf naar boven.

En andersom natuurlijk ook: wellicht besef je je niet hoe leuk je een bepaald taakje vindt! Super als je dat dan vaker/meer in je dagelijks leven kunt integreren.

♥ 3. Ik heb mezelf leren kennen door kaartjes te trekken

Ook kaartjes trekken vind ik zó fijn om te doen. Bijzonder hoe treffend de kaarten (bijna) altijd zijn.

“Wow, dit is precies het thema dat nu speelt!” denk ik meestal. Soms moet ik er even langer over nadenken/voelen, maar als ik er dan over ga schrijven, valt het kwartje meestal toch ook wel snel. Zelfs als ik er niet over ga schrijven, helpt het mij altijd even stilstaan bij een onderwerp (die v/d kaart). Het helpt een momentje te creëren om na te gaan wat ik daar van vind, hoe ik ermee om ga, wat ik (anders) zou willen, enz. En soms geeft een kaart je ‘gewoon’ even een teken dat je goed bezig bent. Ook fijn.

Er zijn bovendien verschillende manieren om met de kaarten te werken; meestal trek ik één kaartje op het moment dat ik die behoefte voel of ergens inzicht over wil krijgen. Maar je kunt ook hele leggingen doen met meerdere kaarten. Bijvoorbeeld met drie kaarten die je verleden, heden en toekomst representeren. In de boekjes van de verschillende sets die ik heb staan diverse leggingen uitgelegd, en online kun je ook inspiratie vinden.

Jezelf leren kennen door middel van het trekken van een kaartje

Orakelkaarten of Tarotkaarten

Je hebt trouwens ook nog verschillende soorten kaartjes om te trekken: Orakelkaarten en Tarotkaarten.

Zelf ben ik met de Orakelkaarten begonnen en ben me later gaan verdiepen in de Tarot. Met de Orakelkaarten kun je in principe zo beginnen; bij alle sets die ik heb zit er een boekje bij met interpretaties van de kaarten.

Tarot vond ik wat lastiger om mee te beginnen, omdat het wat abstracter lijkt. Bij het (leren) interpreteren van de Tarot gebruik ik daarom het boek De tarotcoach van Fidessa Docters van Leeuwen. Dit geeft me meer duiding dan het boekje dat bij de tarotset die ik gebruik geleverd zit.

Andere kaartensets

Er bestaan overigens ook nog heel veel andere soorten kaartensets, bijvoorbeeld met inspirerende quotes of inzichtkaarten die je kunt gebruiken als beginpunt om te journallen.

Deze sets gebruik ik graag:

* Dagelijkse leiding van je Engelen (Doreen Virtue)

* De wijsheid van het universum (Toni Carmine Salerno)

* Verlicht je Geest Orakelkaarten (Rebecca Campbell)

* Psychologische inzichtkaarten (D. Nijssen)

* Rider Waite® Tarot (Edward Waite)

♥ 4. Je cyclus tracken

In een uitgebreidere blog over je vrouwelijke cyclus bijhouden vertel ik je hoe je het beste uit jezelf kunt halen door je cyclus bij te houden. Het heeft mij heel erg geholpen om beter aan te leren voelen hoeveel energie ik (op welk moment in m’n cyclus) heb. Want door je cyclus te negeren, is de kans groot dat je continue over je grenzen gaat, waardoor je (bijna) altijd moe bent.

Terwijl: door op de juiste momenten extra rust te nemen – en zo op de andere momenten van een natuurlijke energie-piek te profiteren – zul je merken dat je over het algemeen meer energie hebt en minder vaak moe bent/wordt.

Lees meer over je vrouwelijke cyclus bijhouden >>

Jezelf leren kennen adhv je menstruatiecyclus
Boekentips! De Cyclus Strategie & De Hormoon Revolutie van Maisie Hill, en de Selfcare Journal van Rock Your World.

♥ 5. Jezelf leren kennen door coaching, lichaamsgerichte therapie of healing

De grootste stappen naar mezelf heb ik de afgelopen jaren kunnen maken door een aantal sessies (energetische) healing. Het was super bijzonder om te ervaren dat er energetische blokkades opgeheven werden, waardoor ik een stapje dichter bij mezelf kon komen.

Ook het leren van Reiki I heeft hier aan bijgedragen.

Tip: Healing sessies van Maud Bloemberg, zowel online als fysiek in Arnhem. Ze geeft ook Reiki I cursussen.

Daarnaast heb ik ook mezelf weer beter leren kennen door coaching. Soms helpt het namelijk om iemand met je mee te laten kijken in je proces, om je vragen te stellen waar je verder mee kan.

Het afgelopen jaar heb ik o.a. meegedaan aan een live groepssessie van De Spiegelcoach, Sharmila Tuithof, en deed ik online 1-op-1-sessies bij haar. Aanrader als je eens even goed stil wilt staan bij jezelf.

Wil je jezelf ook beter leren kennen, aan de hand van wat je eet? Check mijn 1-op-1 food & lifestyle coaching of doe eerst ‘n korte voedingscheck!

♥ 6. Opstellingen

Een vorm van opstellingen is een familieopstelling. Dit kan je inzicht geven in de gezinsdynamiek waar je in bent opgegroeid, en eventuele trauma’s in de familielijn. Zulke inzichten kunnen je helpen om jezelf en dat wat je (niet) doet beter te begrijpen.

Opstellingen kun je ook op ‘kleinere’ schaal en helemaal alleen doen. Bijvoorbeeld door personen als poppetjes neer te zetten, of door te werken met gekleurde vellen papier (die staan voor de personen die je wilt opstellen).

Zo heb ik zelf een keer zo’n zelf-doen-opstelling gedaan met gekleurde vellen papier die stonden voor m’n ouders, zusje, vriend, kids en m’n bedrijf. Mezelf legde ik in het midden, op dat papier ging ik met m’n ogen dicht staan en zo voelde ik intuïtief waar de papieren voor de andere personen ‘moesten’ liggen. En vervolgens heb ik voor iedereen een kaartje (uit m’n verschillende sets) getrokken.
Dit heeft super interessante inzichten opgeleverd en heeft zeker een stukje bijgedragen aan mezelf leren kennen (in relatie tot m’n familie).

Het fijne aan zulke manieren van opstellingen is, is dat je het voor zo’n beetje alles en iedereen kan doen. Heel bijzonder om eens te proberen.

Wat heeft jou geholpen?

Nu zijn er natuurlijk nog veeeel meer manieren om jezelf te leren kennen, dus ik ben benieuwd wat jou goed heeft geholpen! Deel je het als reactie onder dit bericht? Tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.