Is dat wel gezond, “dat” detoxen?

mungsoepDat ligt eraan aan wie je het vraagt denk ik! Dat roep ik altijd maar wanneer me dit wordt gevraagd. Want net als met alles (rondom eten), ligt het er net aan hoe je het bekijkt en wie of waarin jij gelooft. Bovendien zijn er verschillende manieren om het te doen, dat detoxen. Ik doe het op z’n Ayurvedas; een x-periode lichtverteerbaar eten eten.

Voor mij “klopt” de Ayurveda gewoon. Tijdens de cursussen die ik volgde had ik het gevoel dat ik thuis kwam. En natuurlijk is niet alles een op een even gemakkelijk in je westerse leven te passen, maar die logica.. Ik houd ervan.
De Ayurveda gaat er kort gezegd van uit dat je gezond bent als je in balans bent. En die balans is voor iedereen weer anders. Net als dat iets voor de een super gezond kan zijn (een sinaasappel eten bijvoorbeeld), terwijl de ander daar van uit balans kan raken.

Dat hangt weer sterk samen met hoe jouw spijsvertering werkt. Wil voeding voor jou gezond zijn, dan moet je het kunnen verteren. Hier zit natuurlijk een veel ingewikkelder (maar ook weer simpel omdat het zo logisch is) verhaal achter, maar daar gaat het nu even niet om.

Terugkomend op de vraag van vandaag.. Ik denk dat als je het op deze manier doet, dat detoxen inderdaad heel goed voor je is. Het idee erachter is namelijk zo; door super lichtverteerbare voeding te eten, geef je je spijsvertering de kans om je afvalstoffen te verbranden. Punt.
Dat gekke groene mungboontje, waar ik al eerder over schreef, is zo’n lichtverteerbaar hapje, die toch heel erg voedzaam is, inclusief eiwitten en koolhydraten. Net als gestoomde groentes; die kun je ook gewoon naar hartelust verorberen.

Nu zijn er vast mensen die vinden dat ik zo niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijg, maar ik denk dat die zich beter druk kunnen maken over mensen die een fast food dieet volgen. Of lui die donuts als ontbijt of als lunch eten.

Anyway, as we speak zit mijn 4e hardcore detox-dag er op (jup, het is nog erger geworden dan de geplande extreme detox) en heb ik vier dagen op rij braaf mungsoep gegeten. Als ontbijt, lunch en avondeten. Het is best pittig, maar ik voel me oké. Al probeer ik wel de verleiding van lekker eten te vermijden door niet te veel op Instagram te kijken en door me met oogkleppen op buiten de deur te begeven. Zelfs die Mc Donalds clown begon gistermiddag al zwoel in m’n oor te fluisteren. Of begin ik nu al desilusies te krijgen..?

Wish me luck! Nog maar zes-en-twintig dagen ;)

+bloglovinFollow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.