Voor de één ziet het er uit als kots van de Hulk, voor de ander als een heerlijk gezond sapje: de groene smoothie.
Het eerste gold tot voor kort ook zeker voor mijzelf. Een paar keer had ik mezelf zo’n glas groene smurrie voorgezet. Vol goede moed natuurlijk, want het is rete gezond.
Maar ik vond het toch VIES! En m’n buik reageerde er ook niet al te relaxt op..
Insta-tips
Wel deelde ik m‘n groene creatie op Instagram. Het zag er tenslotte best mooi uit. Van Anniek kreeg ik vervolgens de tip er een fruitje in te stoppen; om het wat zoeter te maken. En zo geschiedde. Mijn volgende groene brouwsel bevatte een stuk fruit. En inderdaad, dat smaakte alsof er een groen elfje op m’n tong pieste. Sindsdien ben ik dus bekeerd tot de groene-smoothielarij.
Groen(te) eten
Het Voedingscentrum adviseert Nederlanders volgens de Schijf-van-Vijf te eten en daarbij horen volgens hen twee ons (200 gram) groente en twee stuks fruit per dag. Nu las ik in dezelfde adem dat slechts 5% (!!!) van de Nederlandse volwassenen aan deze norm voldoet. En van de Nederlandse kids slechts 1%! Bovendien stond er van de week een artikel in het AD waaruit blijkt dat die überhaupt-lang-niet-gehaalde-norm van het Voedingscentrum zelfs nog te laag is. Dat we eigenlijk dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit moeten eten.
Bottom-line is dus dat ‘we’ te weinig groente binnenkrijgen. En daar kan zo’n groene smoothie je mooi bij helpen!
Groene brandstof
Groene groente zijn goed voor ons lichaam. Ze zitten vol met antioxidanten, vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en vezels (en dat is allemaal goed voor je). Er wordt zelfs gezegd dat ze zorgen voor een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.
En hoe groener de (blad)groente en dus je smoothie, hoe meer magnesium er in zit. Dus? Een te kort aan magnesium kan krampen veroorzaken, heb ik me laten vertellen. Vooral rondom je menstruatie is het daarom handig een beetje extra groene bladgroente naar binnen te werken.
Let wel op dat je niet te veel fruit in je smoothie stopt. Te veel fruit zou weer niet goed zijn vanwege de (fruit)suikers die er in zitten…
Inspiratie
De smoothie die je bovenaan deze post ziet staan, was dus niet echt te pruimen. De ingrediënten bespaar ik je daarom.
Twee varianten die wél erg lekker zijn: