Gezond eten kan ook prima met pizza, hoor!

2014-06-09 13.44.58Pizza gezond? Jahoor, dat kan best! Maar dan natuurlijk niet zo één die bedolven is met laaaadingen kaas… En ook de standaard pizzabodem kan best een tikje healthier. Die wordt namelijk gemaakt van tarwebloem en in bloem zitten geen voedingsstoffen/vezels meer. Je hoort bovendien van steeds meer mensen dat ze tarwe niet goed kunnen verdragen. Helaas ben ik daar één van.
Maar wist je al dat je met bloemkool (jawel!) ook een pizzabodem kunt maken?!

Bloemkool-feitjes
Die witte koolsoort die mijn vader vroeger altijd ‘steeltjes met veertjes kool’ noemde

“bevat net als de meeste groentes veel voedingsvezels. Deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Ook is bloemkool een bron is van vitamine K, kalium en eiwit, belangrijk voor sterke botten. Opvallend is dat bloemkool net als bijvoorbeeld de aardbei en andere fruitsoorten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C bevat. Bloemkool levert daarmee een belangrijke aanvulling op de vitaminevoorraad.” (bron: Verse Oogst)

Bloemkoolpizzabodem, ingrediënten
Voor deze homemade, glutenvrije en koolhydraatarme pizzabodem heb je nodig:
– Een bloemkool
– 75 gram zachte geitenkaas*
– Een ei
– Een theelepel oregano** en wat peper en zout

* kan ook met mozarella of roomkaas
** ook lekker met wat fijngesneden verse salie en dille

Bloemkoolpizzabodem, stappenplan
– Verpulver de bloemkool in de blender of rasp het met een rasp fijn, tot je een soort van rijstkorrels hebt.
– Kook dit in een klein laagje water ongeveer vijf minuten.
– Giet de bloemkool af en wring in een schone theedoek het water er uit. (er komt véél water uit! En het water is héét. Een beetje geduld is bij deze stap dus wel prettig.)
– Roer er een geklopt ei, de geitenkaas en kruiden doorheen.
– Verdeel het ‘deeg’ over de bakplaat (met bakpapier bekleed). Ongeveer een halve centimeter dik.
– Bak je pizzabodem ruim een half uur op 200°C. De bodem is goed als het stevig en goudbruin is.

Bloemkoolpizzabodem, versiering
Net als een gewone pizza kun je deze bodem naar hartenlust versieren. Een lekker sausje voor er op vind ik een mengsel van tomatenpuree en balsamico-azijn. Ter inspiratie voor de rest van het beleg:

met paprika, venkel, aubergine en feta
met tomatenpuree-balsamico-sausje, gegrilde paprika, venkel, courgette en feta
met tomaat, zwarte olijf, balsamico-crème en parmezaan
met tomaat, zwarte olijf, een beetje balsamico-crème en wat parmezaan
met gerookte zalm, courgetti, avocado en balsamicocreme
met gerookte zalm, courgetti, avocado en balsamico-crème

 

 

2 reacties

  1. Klinkt goed! Staat deze binnenkort weer op het menu van thuisafgehaald.nl?

    1. Laura zegt:

      Hi Denise, normaal bied ik de pizza niet aan, omdat ik er maar één tegelijk kan maken in mijn oven.. Maar! Je kunt altijd een verzoekje indienen, via deze link: http://www.thuisafgehaald.nl/koks/laura-s-kitchen/staat-niet-op-de-kaart-wat-wil-jij-eten/item186369/ Wellicht tot binnenkort! Groetjes, Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.