Weekend Denemarken; snoepreisje down to memory lane

deense kaasAfgelopen weekend bezocht ik met m’n ouderlijk gezinnetje Denemarken. We gingen, na zo’n 18 jaar weer, op visite bij kennissen van vroegâh. Wat toentertijd de meeste indruk op mij heeft gemaakt was natúúrlijk food-gerelateerd: de homemade hotdogs die we boven het kampvuur maakte, de ronde Deense kaas in rood plastic en “Rødgrød Med Fløde” (rood fruit met room; een Deens toetje). Dat móest wel een lekker weekend worden! Bij aankomst stond er al een gedekte tafel met heerlijke Deense broodjes op ons te wachten. En jawel! DE KAAS! Bovendien stráálde de zon het uit. Kortom: ik was gelukkig.

Gezond eten in Denemarken

Al vrij snel raakten we aan de praat over gezond eten. Want wat bleek; een van de dochters en haar man houden zich work-wise ook bezig met gezond eten. Hun insteek kwam me redelijk bekend voor, maar ik vond het opvallend dat bijvoorbeeld mayonaise nog zo’n groot aandeel heeft in wat je mag eten. Waar hun wijze op neerkomt is dat je met je verstand moet eten; slimme keuzes maken om zo genoeg goeds en niet te veel (slechts) binnen te krijgen. Hun maatstaf is: de helft van je eten bestaat uit groente, een zesde uit vet (en daar valt die mayo dus ook onder), een zesde uit proteïne en het overige zesde deel bestaat uit koolhydraten.

Nu eet ik zelf niet zoveel vlees, dus wat mij ook erg opviel is dat vlees een erg belangrijk onderdeel is van de Deense maaltijd. Bij zo’n beetje ieder maal stond er vlees op het menu. Nu zal dit natuurlijk per huishouden verschillen, maar onze vrienden vertelden me dat vegetarisch eten nog niet erg is doorgedrongen tot Denemarken.

Healthy producten in Deense supermarkt

Omdat ik graag meer wil doen met gezonde voeding, vond ik het belangrijk om ook iets “nuttigs” uit dit weekend te halen. Het werd mijn missie te ontdekken in hoeverre healthy eten in Denemarken leeft. Mijn voorwaarde om mee te gaan was dan ook om minstens één supermarkt te bezoeken. En zo geschiedde…
In de supermarkt viel mij op dat er behoorlijk wat variatie in granen is; je ziet veel spelt, maar ook haver(mout) en roggebrood zijn er populair. Ook zag ik een brood met wortels. Tof! En oja, ze hadden er ‘Originale Hollandske kryddere’! Wie kent ze niet?!

hollandse beschuitjes in de deense supermarkt

Voor eenieder die net zo goed Deens spreekt als ik; dat zijn dus beschuitjes! Wist jij dat dat iets typisch Nederlands is..?

Het is goed om af en toe ‘slecht’ te eten

Al met al was het niet direct een super food-verantwoord tripje, maar het deed me wel nogmaals doen beseffen hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren. En daar naar te handelen. Door al het brood dat ik heb gegeten (echt wel meer dan een zesde deel per maaltijd), voelde ik me behoorlijk futloos. M’n lichaam hunkerde naar méér, dus at ik meer brood. Terwijl ik voelde dat ik behoefte had aan wat meer voedzaams.
Natuurlijk weet je van te voren dat je buiten de deur niet precies kunt eten zoals je gewend bent. En voor een paar dagen is dat ook helemaal niet erg. Misschien is het juist wel goed om zo geconfronteerd te worden met het effect dat eten op je heeft. Want wanneer gezond eten jouw basis is, merk je wellicht niet altijd meer wat het voor je lichaam doet.

Kies bewust en geniet!

Wat het bezoekje aan Denemarken mij dus vooral heeft gebracht is een reminder dat gezond eten een levensstijl is. Het is helemaal prima om af en toe (bewust) ‘ongezond’ te eten, om je zo nu en dan helemaal vol te vreten omdat de tafel nou eenmaal nog vol met eten staat en het zo gezellig is met z’n alle, of je eens over te geven aan je chocolade cravings. Maar geniet er dan wel met volle teugen van. Om vervolgens weer te genieten van je groentestoofpotje.

Oftewel: maak bewuste keuzes en zorg voor de juiste balans.

* * *

…Verder was het trouwens ook heel fijn om m’n oude oppas (nu met eigen gezin) en haar ouders weer te zien, te genieten van het zomerse weer én het kind in mezelf naar boven te laten op de trampoline en op de rug van m’n zusje… Het was een héérlijk weekend Denemarken!

klooien op de parkeerplaats
You gotta live a little.. :)

 

+bloglovinVolg mij op Bloglovin

3 reacties

 1. Oadir zegt:

  Hi google heeft gekozen dat ik bij jou terecht kom dus bij dezen.

  Weet jij hoe ik in Nederland aan die heerlijke kaas kan komen met die rode verpakking.

  1. Hi Oadir, helaas ben ik ‘m hier nog niet tegen gekomen. Weet je wel wat de naam van de kaas is? Anders wil ik dat wel voor je navragen bij die kennissen. Dat helpt misschien bij je zoektocht :) Ik hoop dat je ‘m uiteindelijk vind, succes!

   1. Oadir zegt:

    Dat zou heel aardig zijn. op zijn deens heet het Fløde Havarti. en als het niet in nederland te krijgen is wellicht een deense webshop die naar nederland levert. succes verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.