Detox dagboek van mijn grote najaarsschoonmaak

ervaring detox dagboekDetoxen is voor mij niets nieuws. Eerder deed ik het al een maand lang en voelde ik me erna als herboren. Toch had ik al wel mijn twijfels of ik het nog een keer zó lang zou gaan doen. Maar dat ik het nog eens zou doen, dat leek me wel duidelijk. Nu het zomerseizoen overgaat in de herfst en ik voor mijn opleiding tot Ayurvedisch leeftstijl- en voedingscoach als huiswerk heb gekregen mijn eigen reiniging te doen, is het tijd voor een nieuwe detox sesh. Dit is mijn dagboek, inclusief detox vlog en tips voor als je zelf ook wilt gaan reinigen!

Hoe ziet deze detox behandeling eruit?

De detox die ik dit keer doe is een Panchakarma-behandeling voor thuis, uit het boek De Ayurvedische huisapotheek (The complete book of Ayurvedic home remedies) van Dr. Vasant Lad. Panchakarma doe je normaal gesproken bij een Ayurveda therapeut en is een reeks behandelingen die je lichaam en geest diepgaand reinigen.

De thuisbehandeling kun je zelfstandig uitvoeren en bestaat uit een dieet van mungbonen en groente, inwendig oliën, uitwendig oliën en basti’s (klysma). Het is een eenvoudige manier om jezelf grondig te reinigen, maar heeft een krachtig effect. Doe deze behandeling dus niet zelf als je nog geen ervaring hebt met reinigen! En als je het wel gaat doen; verdiep je er van te voren goed in!

Mijn detox ervaring

Detox dag 1

Detoxen is net werken; het vergt voorbereiding en kost tijd. Op dag 1 ging mijn wekker dan ook om half zeven om genoeg tijd te hebben voor het maken van een warm ontbijt/lunch en mungmuffins.

De eerste drie dagen van de Panchakarma thuis detox begin je (na het tong schrapen en tandenpoetsen) met het drinken van 50 milliliter gesmolten ghee.

Daarover deelde ik een korte vlog op Instagram en Youtube:

Het viel me onwijs mee hoe vies het was om de gesmolten ghee te drinken. Vooraf hoorde ik van veel mensen dat ze er misselijk van werden en dat het super vies zou zijn. So far so good dus.

Maar! Wat.was.ik.moe vandaag! Normaalgesproken drink ik bijna geen koffie, tenzij ik echt moe ben. En ik kan je vertellen: vandaag hunkerde ik naar een goedkope bak uit die automaat. Je begrijpt dat ik lekker op tijd onder de wol kroop. Op naar dag twee.

Dag 2

Pff, wat heb ik onrustig geslapen. De wekker ging weer om half zeven en weer werd ik uitgeput wakker. Meh.

Ook het ghee drinken wordt minder prettig. En als ik gedurende de ochtend (stiekem natuurlijk) een boertje laat, heb ik meteen weer die gheesmaak in m’n mond. Dit lijkt niet mijn dag.

‘s Middags ga ik met het zusje mee een huis kijken. Wat me vooral opvalt aan het huis is de enorme stinkwalm die het uitstraalt. Of het rook daar echt heel vies, of m’n geur is beter geworden. Zou dat kunnen komen door het reinigen?

Dag 3

M’n dag begon vol goede moed, maar de ghee nekte me toch een beetje. Ik merk dat ik er misselijk van begin te worden. Gelukkig was dit de laatste dag waar de gesmolten ghee op het menu stond.

Omdat ik nog steeds zo moe ben besluit ik vandaag een dagje voor mezelf te nemen. Nadat ik m’n zusje op het vliegveld heb afgezet neem ik haar auto mee voor een ritje naar het strand. Het was heerlijk die zeelucht opsnuiven, de wind door m’n haren en het herfstzonnetje op m’n snoet; even uitwaaien en m’n hoofd leegmaken. Ik heb een klein stukje gelopen, maar had toch nog erg weinig energie dus heb mezelf lekker op het terras in de zon gezet, met een verse muntthee. ZENNN!

Eenmaal thuis heb ik geaccepteerd dat er vandaag niks meer uit m’n handen gaat komen en voel ik me mentaal stukken energieker.

Dag 4

Gelukkig, vandaag hoeft de vettigheid (ghee) niet ín me, maar óp me. Het intern smeren is weer even klaar; de komende dagen ga ik mezelf inoliën met warme olie.

Dat klinkt super lekker hè, jezelf masseren? Maar ik zag er dus best wel tegenop. Het kost tijd, is glibberig en m’n huis is super onhandig voor dit soort zelfverzorgingsdingetjes. Maar oké, ik ga ervoor, dus ook het inoliën zou gebeuren. En ik moet zeggen: het was bést wel erg lekker. Het is echt even een momentje voor en met jezelf. Even zonder telefoon, zonder andere afleiding (alleen van een nieuwsgierige kat). Heerlijk. Ik ben op bed gaan liggen met de warme olie ernaast en ben begonnen bij m’n hoofd en zo afgezakt naar m’n tenen. Het kostte inderdaad wat tijd – een klein half uurtje – maar het was zeker een fijn half uurtje.
= NOTE TO SELF!

Tipje: als je wat warme olie over hebt, giet dit dan langzaam over je hoofd. Pas wel op dat het niet in je ogen komt; houd je hoofd naar achter en ogen dicht. Het voelt heerlijk ontspannend en alsof je gedachten even uitgaan.
Kanttekening: je haar komt onder de olie te zitten. Maar dat kun je ook weer positief bekijken: gaat het mooi van glanzen ;)

Dag 5

Volgens ayurveda moet je alleen eten wanneer je daadwerkelijk trek hebt. Nu denk ik dus altijd dat ik trek heb, maar dit kan ook zomaar valse trek zijn… Want na vier dagen diep in de mungbonen, heb ik eigenlijk het idee dat ik de hele dag geen echte trek heb. Wel voel ik me energieloos en wat vaag in m’n hoofd, waardoor ik automatisch dénk dat ik wat moet eten. Maar als ik naar m’n buik luister, hoor ik meestal dat er nog geen honger is…

Wat ingewikkeld! Want waar luister je dan naar? Naar je buik of je gedachtes? Het is dat ik eerder een maand op alleen-mungbonen-eten-wanneer-je-trek-hebt-en-niet-tot-je-helemaal-vol-zit heb geleefd en me daar véél beter door voelde, want anders was ik de hele dag gewoon blijven eten.

*kwartje valt* Hey terwijl ik dit type, bedenk ik me dat ik er best relaxt onder ben! :)

Dag 6

Vandaag op het programma: een date buiten de deur. Eigenlijk wilde ik er onderuit, omdat buiten de deur gelijk staat aan lekkere verleiding. Je wilt toch op het terras even wat lekkers kunnen bestellen. Maar gelukkig stond date open voor een picknick op de hei. Ik dook daarom na de tweede olie- en baddersessie de keuken in om een pompoensoepje met mungmuffins te maken.

hilversumse hei

Keihard chillen en picknicken in de zon met dit uitzicht móet toch haast wel bijdragen aan een goede reiniging?! Het maakt je hoofd in ieder geval leeg.

Dag 7 – de eerste basti

Het is zover; vandaag doe ik mijn eerste basti. Van mensen die het al eens hebben gedaan hoor ik positieve verhalen, dus ik heb er een soort van zin in. Maar aan de andere kant hangt er ook zo’n imago omheen en voel ik toch behoorlijk wat weerstand.

Ik baal er ook van dat ik van die misselijkheids/migraineachtige hoofdpijn begin te krijgen. En voordat ik eindelijk kan beginnen, moet het spullie nog klaargemaakt worden en het inkoken duurt suuuper lang. Ik wil gewoon naar bed ja!!

M’n eerste basti

Nou daar gaan we dan… Geen idee wat te verwachten, dus ik ga er maar voor liggen en schuif het slangetje naar binnen. Ik moet zeggen: het valt me alles mee, maar ik zie wel sterretjes. Rustig blijven ademen…

Dan de vloeistof laten lopen. Niet te snel, want dan moet je dus direct naar de wc. Die reflext even tegenhouden, want er moet zo nog een lading bij en de boel moet een tijdje blijven zitten.

Op klein straaltje eigenwijze olie na blijft het prima droog. So far, so good. Ik ga volgens instructies met een warme kruik op m’n rug liggen, ontspan me en ervaar wat er in m’n buik gebeurt. Grappig. Met een minuut of vijf begint ie geluidjes te maken en krijg ik weer het idee dat ik naar de wc moet. Minder grappig. De boel maar weer even goed aanspannen.
Tijdens de tweede ronde begint m’n buik na minuut of twintig behoorlijk onrustig te worden. Het voelt als die aandrang die je hebt als je diarree hebt. Ook heb ik een raar gevoel in m’n hoofd, alsof er allemaal droge watten in m’n hoofd zitten. En ook die enorme moeheid weer. Volgens mij zit er heel veel lucht in m’n systeem.

Post-basti

Na een half uur met ook die tweede toediening in m’n buik vind ik het mooi geweest. Je (ik) verwacht een enorme opluchting met al die onverteerde afvalstoffen die er nu eindelijk uitkomen. Misschien wat van die slakjes ofzo… Maar niets is minder waar. De vloeistof die erin is gegaan, komt er met een rotgang weer uit. Alsof je aan het plassen bent aan de achterkant. Met vlagen, want het is dus echt net als diarree. Wát een anti-klysma. Uh, climax :p

Dag 8

Ochtend

Wow, ik heb wel heel goed en diep geslapen vannacht. Maar het heeft gisteravond nog lang gerommeld, inclusief de nodige krampen.

Aan de buitenkant lijk ik dus net een wrak en heel energiek voel ik me ook niet. Al twee, drie dagen heb ik super weinig gegeten en de buik oordeelt ook vanmorgen weer “geen honger”.

Maar nu ik zo een beetje op de bank zit wakker te worden, alles zit te verwerken, lijkt m’n hoofd wel wat helderder te worden. Zou het dan toch helpen..?! ;)

Avond

Weer zie ik tegen de basti op. Het is zo’n gedoe joh; van te voren moet je een goedje laten inkoken en een kruik opwarmen, dan eerst jezelf helemaal inoliën  met warme olie die je dus ook eerst moet opwarmen, douchen, eindelijk die basti erin en dan nog een tijd laten zitten. Al met al ben je er toch wel een paar uur mee zoet op een dag. En eigenlijk ‘moet’ het dus allemaal lekker ontspannen, maar ik was vooral aan het denken dat het allemaal zo veel tijd kost en bezig of dat ding er wel goed inzat, of wat ik voelde wel de bedoeling was, enz., enz. Wat me trouwens wel opviel was dat m’n benen onwijs ontspannen werden zodra de eerste lading warme olie erin zat. Om toch iets positiefs te zeggen ;)

M’n buik ging ook iets minder los dit keer, wat ook fijn was.

basti - dit gaat er in
Dit gaat er dus in… Warme olie en een mengeltje van een ingekookt kruid, honing en zout.

Dag 9

Wat een heerlijk vooruitzicht: morgen weer ‘normaal doen’! Dat maakt vandaag best te doen, maar aan de andere kant voelt het ook alsof het wel heel makkelijk was, zo kort. Maar dat is misschien ook wel mijn leerpunt; ik mag best trots zijn op wat ik doe en al heb bereikt. Bovendien kreeg ik het inzicht dat ik m’n detox aan anderen wil verantwoorden. Schijnbaar vind ik dat toch nog heel belangrijk; wat anderen vinden van wat ik doe. Ook als ik er zelf volledig achter sta.

Wel gezellig met Noes erbij :)
Wel gezellig met Noes erbij :)

The days after: nadelen detox

Wat vind ik van deze detox-periode? Eerlijk gezegd is mijn eerste reactie dat ik het behoorlijk vind tegenvallen. Ik had verwacht dat er een hele lading viezigheid uit me zou komen door die ghee en basti’s, maar dat bleef dus uit. In tegendeel; de boel lijkt eerder nog steeds verstopt. De afgelopen 9 dagen heb ik me vooral heel erg moe gevoeld. De laatste 3 dagen voelde ik me bovendien net een baby’tje en heel erg vies. Want; na die basti’s kun je beter een paar dagen géén scheten laten. En als je er op een onbewaakt moment tóch eentje laat gaan, heb je dus warme en natte billen. Bah. Bovendien lijkt die olie tot in je grote teen geïnjecteerd te zijn, want dat blijft ook meer dan een dag later er gewoon uitkomen.

Voordelen detox

Maar goed.. Ik vond het dus best wel totaal kut en het heeft me totaaaaal niet opgeleverd wat ik had gehoopt, maarrrrr. Toch had ik het niet willen missen. Het heeft me wel weer nieuw inzicht gegeven over mezelf én ik heb beter leren luisteren naar mijn buik. Vandaag heb ik opvallend minder gegeten dan normaal. En die dingen vind ik ook heel erg veel waard.

Ook voel ik me sinds de laatste detoxdag ook al wel weer een stuk beter gemutst. Er zijn weer stukjes op z’n plaats gevallen en ik ben weer gemotiveerder om te doen wat ik leuk vind.

Nog een keer?!

Ga ik het nog een keer doen? Volmondig ‘ja’!

Maar of er nog snel een keer zo’n slangetje naar binnen gaat? Een twijfelachtige ‘misschien’…

Detox tips

Ten slotte voor iedereen die ook een keer aan de detox wil, of er nu mee bezig is; eerder deelde ik 7 tips om je detox vol te houden.

Nu ik deze keer zo onwijs moe ben geweest, wil ik daar nog aan toevoegen: pak je rust en plan je schoonmaaksessie in een rustige periode, zonder (al te veel) afspraken buiten de deur.

Deel ook jouw detox ervaringen!

Ten aller-slotte: heb jij ook ervaring met detoxen? Deel het hieronder! Ik ben benieuwd wat je hebt gedaan, waar je tegenaan bent gelopen, wat het je heeft gebracht en wat je mij of iemand anders voor een volgende keer wilt meegeven.

2 reacties

  1. Ans zegt:

    Lwuk je ervaring te lezen. k ben nu met dezelfde detox bezig. Ben na 2 dagen gestopt met de ghee. Te heftig. Je verhaal van de basti herken ik. Zoveel regelen voor een obtspannen moment en de tijd erna in de buurt vsn de wc blijven.

    1. Hi Ans, wat leuk dat je je ervaring deelt! Heftig he.. Ik hoop dat je het toch wat moois oplevert of heeft opgeleverd ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.