altijd trek? constant honger?

Heb je constant honger, altijd hongergevoel of steeds trek in zoet en wil je je eetbuien stoppen en niet meer de hele dag aan eten denken? Herkenbaar! Het is niet voor niets dat mijn website altijdtrek.nl heet.. Ik weet hoe het is om altijd honger te hebben en hoe frustrerend dit kan zijn, vooral als je toch ook wel graag wilt afvallen.. Mede daarom ben ik op zoek gegaan naar gezond (en lekker) eten dat ook nog eens helpt tegen vreetbuien.

Ben je opzoek naar het boek Altijd trek? van david ludwig? Klik dan hier voor het boek of hier voor het e-book, het is niet van mij.

In verschillende blogs deel ik mijn ervaring met verschillende methodes om die constante behoefte om te eten te verminderen. Welke dat zijn, lees je hieronder bij de tips ↓ Of spring direct naar de blog >>

Tip 1: Meer groenten eten

De eerste is de stap waar het voor mij ook mee begon. ‘Gewoonweg’ meer groentes eten en minder koolhydraten en vlees(vervangers). Ik merkte al vrij snel dat ik me er beter bij voelde en deelde in verschillende blogposts dan ook recepten met groente in de hoofdrol.

Wat je zelf al heel makkelijk kunt doen is een extra stuk groente door je gerecht of op je bord serveren, en ter compensatie een beetje minder pasta, rijst, oid gebruiken. Ik zeg dus niet dat je helemaal geen koolhydraten meer moet eten, maar het verschilt wel per persoon hoeveel ‘goed’ voor je is. Met een online voedingsconsult of -check kan ik je hierin adviseren.

Altijd honger - eetbuien stoppen door meer groente te eten.

Tip 2: Eten en leven volgens Ayurveda

Een volgende grote stap was voor mij de kennismaking met Ayurveda. Via mijn toenmalige buurvrouw kwam ik hiermee in aanraking en zodoende begon ik met een vierdaagse voedingscursus. Dit voelde allemaal zo logisch dat ik vervolgens ook de cursus Ayurveda in het dagelijks leven ben gaan doen en daarna de opleiding Ayurveda Voedings- en Leefstijl coach.

Via een laagdrempelig online consult of persoonlijke voedingscheck help ik jou dan ook graag ontdekken welk eten (minder goed) bij je past. Om zo uiteindelijk minder hongerig de dag door te komen en dat eventuele eetbuien stoppen. Bovendien zul je merken dat je in z’n geheel lekkerder in je vel zit wanneer je eet wat bij jouw lichaamstype aansluit.

Je kunt natuurlijk ook zelf de keuken induiken en jezelf leren eten volgens Ayurveda; trakteer jezelf dan op een van mijn favoriete ayurvedische kookboeken die ik deelde in een blog. Daar staat ook handige voedingsinfo in, met uiteraard lekkere ayurvedische recepten.

Wil je eerst meer weten over Ayurveda en eten dat bij je past? Voor de cursus Foodjournalistiek interviewde ik Vedisch chef-kok: Lees “Met Ayurveda (w)eet je wat bij jóu past” >>

Tip 3: Reset je spijsvertering en doe ‘n detox

Wanneer je constant honger of trek in zoet hebt, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan dat je simpelweg eten of zoetigheid nodig hebt. De kans is groot dat je spijsverteringsvuur niet optimaal brandt, waardoor je afvalstoffen in je lichaam aanmaakt, of dat het vuurtje in je buik zo snel brandt dat je inderdaad altijd honger hebt. Bij mij was het in ieder geval geen echte honger, maar valse trek; het líjkt alsof je maag leeg is, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Een ayurvedische detox kan dan helpen en dat heb ik ook meerdere keren gedaan. Zo’n reiniging kan op verschillende ‘levels’; je kunt het heel hardcore doen, maar ook milder. Het is dan ook niet voor iedereen geschikt om het (meteen) heel extreem te doen, maar in mijn geval kon ik wel vrij stevig starten. Zo begon ik met een paar dagen alleen maar mungbonensoep eten. Dit beviel goed, waardoor ik dit vaker en steeds langer ben gaan doen, met als hoogtepunt een Pancha Karma; een ayurvedische detox, waarbij ik zo’n zes weken aan de mungbonen zat en een maand lang behandelingen erbij kreeg.

Maar je kunt dus ook nog ‘eenvoudiger’ detoxen, want ik snap dat zo’n mono-dieet je niet bepaald aanspreekt. Milder reinigen kan door bijvoorbeeld een specifieke tijd een bepaald product niet te nuttigen, zoals bijvoorbeeld brood/tarwe, koffie, suiker, vlees, o.i.d. Ook het drinken van gekookt water of gemberthee ondersteunt je spijsvertering en helpt zo bij het reinigingsproces.

Geldt "Ik heb altijd honger" ook voor jou? Doe 'n detox!

Het is ook weer afhankelijk van wat voor type je bent in hoe snel je het effect merkt. Over het algemeen kun je zeggen dat Vata-types sneller verschil merken en minder hardcore mogen reinigen. Aan de andere kant merken Kapha-types het minst gauw of iets werkt, maar kunnen zij wel eerder (en langer) een intensieve detox aan. Ik zelf heb veel Kapha in me en heb dus wat langer nodig om verschil te merken.

Ben je benieuwd naar mijn ervaring met (ayurvedisch) detoxen? Alle blogs die ik hierover schreef vind je hier >>

Heb je interesse om zelf een keer te gaan detoxen, dan raad ik je aan hier professionele begeleiding bij te zoeken, omdat er ook e.e.a. los kan komen. Tijdens een online consult kan ik je helpen met een milde vorm van reinigen.
Neem hiervoor contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Tip 4: Deal met je eetbuien door regelmatig te vasten

Wat ik zelf ook nog heb gedaan is Intermittent Fasting. Het continue denken aan eten maakte me namelijk zó gek, dat ik besloot om het onderwerp dan maar een paar uur per dag off limits te maken. Van acht uur ‘s avonds tot 12 uur tussen de middag at ik daarom niet, wat het voor mij ook makkelijker maakte om er minder mee bezig te zijn. Na verloop van tijd merkte ik bovendien dat ik ‘s avonds na het eten minder trek in zoet of hartige dingen kreeg. En ik leerde beter naar de signalen van mijn lichaam luisteren; is dit echte of valse trek?

Je mag overigens wel gewoon (onbeperkt) koffie, thee en water drinken deze periode. En wat nog kan helpen is een beetje ghee door je koffie roeren voor net dat beetje extra energie om zonder eten door te komen. Dit heet dan een ‘bulletproof koffie’ en je leest er meer over in deze blog waarin ik vertel wat Intermittent Fasting is en wat mijn ervaring met vasten is.

Altijd hongergevoel? Probeer eens regelmatig te vasten

Hoe ging jij de battle met het constant honger hebben of de trek in zoet aan?

Er zijn naast deze vier manieren die ik zelf heb geprobeerd nog enorm veel wegen die naar het spreekwoordelijke Rome leiden. A.k.a. niet meer altijd trek.

Dus heb jij op een andere manier korte metten gemaakt met je vreetbuien, constante trek in zoet of met het altijd honger hebben? Deel het hieronder om anderen te inspireren! ♥

“Ik heb altijd honger”

~ ik, voor ik deze website begon had ik altijd trek