B-Bye PMS!

Naast dat ik gezond eten belangrijk vind als basis voor een gezonde levensstijl, ben ik ook geïnteresseerd in de genezende werking van kruiden en planten. Ik probeer daarom bij kwaaltjes eerst te kijken hoe ze op een natuurlijke manier (preventief) te verhelpen zijn. Waarschijnlijk heb je in m’n eerdere blogs ook al gezien dat ik hiervoor vaak mijn ‘gezondheidsbijbeltje’ raadpleeg. Zo deed ik dat ook voor PMS-klachten.

Wat is PMS?

Wat betekent PMS? De drie letters staan voor  “premenstrueel syndroom”, of in het Engels premenstrual syndrome. Ongeveer 4% van de vrouwen tussen de 15 en 40 jaar heeft hier last van.

PMS is een aandoening waarbij vrouwen in hun vruchtbare levensfase twee weken voordat ze ongesteld worden een verzameling aan klachten krijgen; lichamelijk en psychisch. De klachten beïnvloeden het dagelijks leven op een onprettige manier en verdwijnen meestal net voor of tijdens de menstruatie. Het is PMS als de klachten elke menstruatiecyclus weer terugkomen.

PMS symptomen

Voorbeelden van PMS klachten zijn:

 • Hoofdpijn of zelfs migraine
 • Eetbuien
 • Pijnlijke en opgezwollen borsten
 • Een opgeblazen gevoel
 • Lagere rugpijn
 • Vocht vasthouden
 • Vermoeidheid
 • Zin in zoetigheid
 • Stemmingswisselingen
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Snel moeten huilen
 • Depressieve gevoelens
 • Stress

Je hoeft je niet in alle symptomen te herkennen wanneer je last hebt van PMS. Wanneer je echter last hebt van meerdere van bovenstaande klachten en keren ze iedere maand op het zelfde moment terug, dan zou je zomaar eens aan het premenstrueel syndroom kunnen leiden.

Wat te doen tegen PMS?

 • Vermijd stress

Stress is een belangrijke factor die de symptomen van PMS verergert. Zoek dus naar wat meer zen in je leven.

 • Eet gezond

Volgens mij is gezond eten onderdeel van de oplossing (of het voorkomen van verergering) van zoveel kwalen en problemen.

 • Probeer teunisbloemolie

Teunisbloemolie zorgt voor minder schommelingen in je hormoonhuishouding. Het heeft mij enorm geholpen; die ervaring lees je hieronder.

Let wel: het duurt een maand voordat de teunisbloemolie werkt.

 • Pak de PMS bij de wortel aan

Je PMS klachten zijn signalen van je lichaam dat je niet helemaal in balans bent. Dit kan gerelateerd zijn aan andere klachten. Een bezoek aan een Ayurvedische behandelaar kan je interessante inzichten geven en samen met jou het probleem bij de kern aanpakken.

 

Mijn ervaring met teunisbloemolie tegen PMS

Eén van de middeltjes die ik zelf heb uitgeprobeerd is teunisbloemolie. Ik merkte dat ik rondom de menstruatie inderdaad last had van PMS. Vooral m’n goede humeur wilde me in die periode nog wel eens in de steek laten. Dat was ik zó zat dat ik ben gaan zoeken naar natuurlijke middeltjes ertegen.

Op verschillende websites werd teunisbloemolie genoemd als wondermiddeltje. Bij drogisterij Erica heb ik advies gevraagd. Ze adviseerde me de capsules waar ook visolie en vitamine E aan toegevoegd zijn. Dit voor de juiste balans in omega-oliën (3 en 6). Ook vertelde ze me dat teunisbloemolie zorgt voor minder schommelingen in je hormoonhuishouding. Je hormoonspiegel verandert namelijk als je tijdens de stopweek geen (hormoon)pillen slikt. Met minder schommelingen heb je ook minder last van stemmingswisselingen.

Na m’n onderzoekje en laatste zetje van de mevrouw in de drogist ben ik ze gaan slikken. Twee ’s ochtends bij het ontbijt en twee ’s avonds. Best veel, dus het kan maar beter werken dacht ik. En gelukkig deed dit het ook. Na twee maanden slikken had ik voor de verandering zelfs zín om ongesteld te worden! Haha. Nouja zin… Ik wilde gewoon heel graag weten of het werkte ;)

Conclusie: M’n humeur was dit keer stúkken beter! Voor mij een goede reden het te blijven gebruiken. Wanneer jij ook last hebt van PMS kan ik je zeker aanbevelen het ook eens te proberen.

 

Teunisbloemolie en fytotherapie

Je zou het gebruik van teunisbloemolie tegen PMS klachten kunnen scharen onder Fytotherapie.

Fytotherapie is de behandeling van klachten en ziekten met natuurlijk geneesmiddelen die uit hele planten of plantdelen bereid worden.” Het is niet hetzelfde als homeopathie, want “bij fytotherapie wordt het werkzame plantendeel, zonder enige toevoeging, verwerkt tot een gebruiksklaar geneesmiddel, terwijl bij homeopathie wordt gewerkt met tincturen die sterk verdund worden met alcohol.

(bron “Fytotherapie. Praktische kruiden- en plantengids”)

Dus als voorbeeld: wanneer je hoofdpijn hebt; stop je er geen aspirine in, maar ga je de pijn te lijf met moederkruid en/of gember.

Bij de biowinkel ligt dat boekje “Fytotherapie. Praktische kruiden- en plantengids” trouwens. Voor gratis. Er staan allemaal kwaaltjes in en welke kruiden/planten je hierbij kunt gebruiken. Dus mocht je hier ook interesse in hebben; check de (grotere) biowinkel!

4 Reacties

 1. Samiraa_rifi@hotmail.com zegt:

  Welke teunisbloemolie heb jij gebruikt?

 2. Dank je wel voor je uitleg echt heel fijn en super duidelijk. Slik je ze dan ook dagelijks? Las ergens anders dat andere het in bepaalde weken doen? Ik ben er net ook achter gekomen dat ik het heb na jaren lang last hebben eigenlijk en ben er ook helemaal klaar mee nu.

  1. Hi Nina, fijn dat je er wat aan hebt :) Hopelijk helpt het jou ook. Ik slikte het inderdaad dagelijks. Wat stond daarbij waarom je het alleen in bepaalde periodes zou moeten slikken? Je zou het altijd voor de zekerheid eens aan de verkoopster kunnen vragen.
   Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat ik deze blog alweer een paar jaar geleden schreef. Inmiddels slik ik het dus niet meer en heb nog andere dingen geprobeerd, omdat het toch wel wat ‘erger was’ dan het eerst leek. Op m’n blog heb ik ook veel over detoxen geschreven; dat heeft me ook geholpen. Misschien heb jij er ook wat aan: https://www.altijdtrek.nl/tag/detox/. Veel succes en ik hoop dat je er snel vanaf komt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.