PMS-klachten verminderen, ja graag natuurlijk!

PMS-klachten kunnen erg vervelend zijn. Voor mijn eigen premenstruele klachten heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd en die deel ik graag met je. Dit zijn manieren om op een natuurlijke manier je PMS-klachten te verminderen!

Wat is PMS?

Wat betekent PMS? De drie letters staan voor  “premenstrueel syndroom”, of in het Engels premenstrual syndrome.

PMS is een aandoening waarbij vrouwen in hun vruchtbare levensfase twee weken voordat ze ongesteld worden een verzameling aan klachten krijgen; lichamelijk en emotioneel. De klachten beΓ―nvloeden het dagelijks leven op een onprettige manier en verdwijnen meestal net voor of tijdens de menstruatie. Het is PMS als de klachten elke menstruatiecyclus weer terugkomen.

Je persoonlijke vrouwelijke cyclus bijhouden helpt je je beter voelen! >>

Wat zijn PMS-klachten?

Op de vraag ‘wat zijn PMS-klachten?’ kun je in het kort antwoorden dat het emotionele Γ©n lichamelijke klachten kunnen zijn, die iedere cyclus weer vΓ³Γ³r de menstruatie opspelen, soms al twee weken voordat je ongesteld wordt.

Voorbeelden van premenstruele klachten zijn:

  • Stemmingswisselingen
  • Snel geΓ―rriteerd zijn
  • Snel moeten huilen
  • Depressieve gevoelens
  • Eetbuien en/of zin in zoetigheid
  • Hoofdpijn of zelfs migraine
  • Vermoeidheid
  • Een opgeblazen gevoel
  • Vocht vasthouden
  • Pijnlijke en opgezwollen borsten
  • Lagere rugpijn
  • Stress

Je hoeft je niet in alle symptomen te herkennen wanneer je last hebt van PMS. Wanneer je echter last hebt van meerdere van bovenstaande klachten en keren ze iedere maand op het zelfde moment terug, dan zou je zomaar eens aan het premenstrueel syndroom kunnen leiden.

Krijg inzicht: houd je eigen menstruele cyclus bij >>

PMS-klachten verminderen, op een natuurlijke manier

β™₯ Ken je cyclus en klachten

Als eerste stap is het belangrijk om inzicht te hebben in waar je precies last van hebt, en wanneer. Begin dus met het bijhouden van je menstruele cyclus en leg daarbij ook vast welke klachten je op welke dag ervaart. Daarbij is het fijn om te weten hoe het nou precies werkt in je lichaam qua hormonen en welke fases je als vrouw doorgaat. Zo kun je aan de hand van de behoeftes die daarbij horen, al heel veel voor jezelf betekenen.

Boeken- en luistertips:
β™₯ Boek - De Cyclus Strategie van Maisie Hill
β™₯ Boek - De Nieuwe Vrouw van Lena Rentschler
β™₯ Podcastaflevering - Je cyclus en moederschap van Lena Rentschler

β™₯ Eet gezond en passend

Volgens mij is gezond eten onderdeel van de oplossing (of het voorkomen van verergering) van zoveel kwalen en problemen. Inzicht in de klachten die je ervaart, en weten welke Dosha daarbij betrokken is, kan je op weg helpen om betere keuzes te maken in je dagelijkse voeding.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Boek dan een consult, dan gaan we hier samen mee aan de slag.

β™₯ Vermijd stress

Stress is een belangrijke factor die de symptomen van PMS verergert. Zoek dus naar wat meer zen in je leven.

Een fijn ritueel dat je gemakkelijk en snel dagelijks kunt doen is je voeten insmeren met wat fijne olie. Ik gebruik zelf regelmatig de Uplifting Body & Bath oil van Rock your World. Hier zit oa Geranium in verwerkt, wat bekend staat om haar positieve effect op de vrouwelijke cyclus.

Ook meer naar buiten gaan heeft een positief effect op je stress-levels. Is een moestuin of wildplukken misschien wat voor jou?

β™₯ Probeer Teunisbloemolie om je PMS-klachten te verminderen

Zelf ben ik jaren geleden begonnen met Teunisbloemolie om zo m’n eigen PMS-klachten te verminderen. Teunisbloemolie zorgt voor minder schommelingen in je hormoonhuishouding. Het heeft mij destijds enorm geholpen; die ervaring lees je hieronder.

Let wel: het duurt een maand voordat de teunisbloemolie werkt.

Mijn ervaring met teunisbloemolie tegen PMS

“EΓ©n van de middeltjes die ik zelf heb uitgeprobeerd is teunisbloemolie. Ik merkte dat ik rondom de menstruatie inderdaad last had van PMS. Vooral m’n goede humeur wilde me in die periode nog wel eens in de steek laten. Dat was ik zΓ³ zat dat ik ben gaan zoeken naar natuurlijke middeltjes ertegen.

Op verschillende websites werd teunisbloemolie genoemd als wondermiddeltje. Bij drogisterij Erica heb ik advies gevraagd. Ze adviseerde me de capsules waar ook visolie en vitamine E aan toegevoegd zijn. Dit voor de juiste balans in omega-oliΓ«n (3 en 6). Ook vertelde ze me dat teunisbloemolie zorgt voor minder schommelingen in je hormoonhuishouding. Je hormoonspiegel verandert namelijk als je tijdens de stopweek geen (hormoon)pillen slikt. Met minder schommelingen heb je ook minder last van stemmingswisselingen.

Na m’n onderzoekje en laatste zetje van de mevrouw in de drogist ben ik ze gaan slikken. Twee ’s ochtends bij het ontbijt en twee ’s avonds. Best veel, dus het kan maar beter werken dacht ik. En gelukkig deed dit het ook. Na twee maanden slikken had ik voor de verandering zelfs zΓ­n om ongesteld te worden! Haha. Nouja zin… Ik wilde gewoon heel graag weten of het werkte ;) En m’n humeur verbeterde inderdaad.”

Ik denk dat het wel goed is om erbij te noemen dat ik in de tijd dat ik Teunisbloemolie gebruikte tegen mijn PSM klachten, ik ook de pil nog slikte. Aangezien een werking van Teunisbloemolie is dat het zorgt voor minder schommelingen in je hormoonhuishouding. Door het slikken van de pil vlak je de natuurlijke schommeling van je hormonen namelijk helemaal af, maar ontstaat er wel een schommeling wanneer je in je stopweek de pil niet slikt. Inmiddels gebruik ik deze vorm van anticonceptie niet meer en is het ook alweer een tijd geleden dat ik Teunisbloemolie gebruikte.

β™₯ Pak de PMS bij de wortel aan

Je PMS klachten zijn signalen van je lichaam dat je niet helemaal in balans bent. Dit kan gerelateerd zijn aan andere klachten. Een bezoek aan een Ayurvedische behandelaar kan je interessante inzichten geven en samen met jou het probleem bij de kern aanpakken.

12 reacties

  1. Samiraa_rifi@hotmail.com zegt:

    Welke teunisbloemolie heb jij gebruikt?

  2. Dank je wel voor je uitleg echt heel fijn en super duidelijk. Slik je ze dan ook dagelijks? Las ergens anders dat andere het in bepaalde weken doen? Ik ben er net ook achter gekomen dat ik het heb na jaren lang last hebben eigenlijk en ben er ook helemaal klaar mee nu.

    1. Hi Nina, fijn dat je er wat aan hebt :) Hopelijk helpt het jou ook. Ik slikte het inderdaad dagelijks. Wat stond daarbij waarom je het alleen in bepaalde periodes zou moeten slikken? Je zou het altijd voor de zekerheid eens aan de verkoopster kunnen vragen.
      Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat ik deze blog alweer een paar jaar geleden schreef. Inmiddels slik ik het dus niet meer en heb nog andere dingen geprobeerd, omdat het toch wel wat ‘erger was’ dan het eerst leek. Op m’n blog heb ik ook veel over detoxen geschreven; dat heeft me ook geholpen. Misschien heb jij er ook wat aan: https://www.altijdtrek.nl/tag/detox/. Veel succes en ik hoop dat je er snel vanaf komt!

  3. Anoniem zegt:

    Wat goed om te lezen dat er misschien iets tegen helpt. Ga het meteen proberen zodat ik me mezelf weer voel hopelijk! Alleen een vraagje. Hoeveel neem/nam je per dag? Want je neemt er 2 sochtends en 2 savonds maar hoeveel hoeveelheid is dat dan?
    Op mijn potje staat 1 capsule per dag.
    Wat raad je aan?

    1. Het is voor mij alweer even geleden dat ik dit heb gebruikt, dus ik durf geen uitspraken te doen over de hoeveelheid. Wat misschien wel interessant is:
      Mijn nieuwste bericht gaat over het bijhouden van je cyclus. Dat kan je ook enorm helpen weer ‘thuis te komen bij jezelf’. En wat voor veel vrouwen helpt is seed-cycling; kort gezegd is dat dat je van menstruatie tot eisprong dagelijks 2 el pompoen- en lijnzaad eet; van eisprong tot menstruatie 2 el zonnebloem- en sesamzaad. Dit zou je natuurlijke hormonen (oestrogeen en progestoron) op het juiste moment in je cyclus ondersteunen.

  4. Ben erg benieuwd. Vandaag een potje gehaald. Bij de laatste week voor mijn. Menstruatie altijd beel spierspanning in mijn nek en schouders met hoofdpijn. Deed al sporten strekken meg yoga. En slik de pil. Hopelijk zorgt dit voor minder hoofdpijn.

    1. Ben ook benieuwd of het je heeft geholpen! Merk je al verschil?

      1. Deze maand is al veel beter als de vorige maar had ook minder stress dus wacht het nog af. Heb het nu net een maand gebruikt. Wel merk ik dat vergeleken met andere maanden ik nu maar 2 a 3 dagen hele erge hoofdpijn had in plaats van alle dagen. Heb nog steeds spanning maar had die extreme hoofdpijn voorheen de hele week door

        1. Dat klinkt al positief, wat fijn!

  5. Veronique zegt:

    Ik zou graag de seed-cycling uitproberen. Bedoel je 2 el pompoenzaad en 2 el lijnzaad, dus 4 totaal of 2 el van een mix van beide?

    1. Zelf gebruik ik in totaal 2 eetlepels van de mix per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.