Ayurvedische KKV thee; daar help je je spijsvertering mee!

KKV staat voor komijn, koriander en venkel, oftewel de ingrediënten voor een ayurvedische thee die je spijsvertering stimuleert. Zelf kwam ik ermee in aanraking tijdens een ayurvedische voedingscursus en sindsdien gebruik ik ‘m regelmatig wanneer m’n buik wel wat hulp kan gebruiken met verteren.

Waarom je je spijsvertering wilt stimuleren

Volgens Ayurveda is je spijsvertering één van de allerbelangrijkste dingen die goed moeten werken om gezond te blijven. Want wanneer je je voeding niet kunt verteren, raak je uit balans en loop je het risico op ziekte. Het is dus belangrijk om (niet meer en het juiste) eten te eten dat je lichaam kan verwerken. En om voor voedsel te kiezen dat past bij het seizoen. Nu is Ayurveda geen strikt dieet dat je moet volgen, en zijn er ook manieren om ‘minder geschikt voedsel’ te compenseren, door je spijsvertering gewoonweg een handje te helpen. Bijvoorbeeld door het drinken van KKV-thee.

Ook goed voor je spijsvertering & gezondheid: je tong schoonmaken met een tongschraper >>

Wat is KKV thee?

KKV thee is een ayurvedische thee die ook bekend staat als komijn, koriander, venkel thee. (Of koriander, komijn, venkel thee..) Het is een kruidendrankje gemaakt van komijn-, koriander- en venkelzaadjes; je bereidt en drinkt het net als ‘gewone’ thee.

Komijn koriander venkel thee / KKV thee

De kruiden hebben een stimulerende werking op je spijsvertering; ze zijn (licht)verwarmend, zonder dat ze teveel verhitten. Het vuurtje in je buik gaat er dus kwalitatief beter van branden, niet perse harder. Dit maakt dat deze ayurvedische thee voor iedere Dosha (voor iedereen) geschikt is om te drinken.

Het is dan ook een fijne thee wanneer je weet dat je een beetje teveel (of ongezond) hebt gegeten, bijvoorbeeld na een feestje of tijdens de feestdagen. Ook voor verhitte Pitta-types die bijvoorbeeld last hebben van maagzuur of migraine.

Recept komijn koriander venkel thee

Het is easy-peasy om deze thee te maken en je kunt dit basisrecept altijd uitbreiden met andere kruiden of een zakje (ayurvedische) thee.

Ingrediënten KKV thee

  • 1/3 deel komijnzaad
  • 1/3 deel korianderzaad
  • 1/3 deel venkelzaad

Hoe maak je deze ayurvedische thee?

  1. Stamp de zaadjes kort in de vijzel; zo komen de geuren en aroma’s vrij.
  2. Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in.
  3. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in.
  4. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.

Handige tip om een kater te voorkomen

Zelf dronk ik ook regelmatig twee mokken KKV thee na het stappen en had (bijna) geen last van een kater. Doordat de kruiden je spijsvertering stimuleren, helpen ze ook om de alcohol die je hebt genuttigd te verteren. Bovendien is het extra vocht natuurlijk sowieso wel slim na een paar biertjes/wijntjes.

Disclaimer: dit is mijn eigen ervaring, geen anti-kater garantie.

Waar koop je komijn, koriander en venkel voor KKV thee?

Tot slot; waar koop je de ingrediënten voor KKV thee?

Ik koop de zaden bijna altijd in de toko, omdat ze daar veruit het goedkoopst zijn. Heb je haast, dan kun je ze meestal ook gewoon bij de supermarkt scoren. En wil je graag biologische zaadjes, dan weet ik dat je ze in de ayurvedische webshop van Pranayur biologisch kunt bestellen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.