Ook ayurvedisch koken en eten volgens Ayurveda? Mijn kookboek-tips!

Wat de meeste vrouwen met schoenen hebben, heb ik met kookboeken. M’n kast staat er vol mee en tóch denk ik er altijd nog eentje extra nodig te hebben. De sectie ayurvedische kookboeken neemt dan ook gestaag toe. En het fijne is: er komen steeds meer écht leuke exemplaren die helpen om ayurvedisch te eten. Dus wil je je ook verdiepen in ayurvedisch koken en eten volgens Ayurveda? Dit zijn mijn favoriete boeken!

Spring direct naar

Of: eerst weten wat ayurvedish koken inhoudt? Check deze eerdere blog over ayurvedisch koken >>

Lees verder na de foto

Ayurvedic cooking for self-healing

Het is misschien niet het aller aantrekkelijkste kookboek uit mijn kast, maar zeker eentje die ik er vaak bij heb gepakt en je aanraad als je begint met ayurvedisch eten: Ayurvedic cooking for self-healing van Dr. Vasant Lad en zijn vrouw Usha Lad. Vooral toen ik net met Ayurveda begon en het nog heel ingewikkeld leek wat je nou wel en niet ‘mocht’ eten was dit boek mijn go-to.

Grootste pluspunt: informatief

Er staat namelijk achterin het boek een handig overzicht met de drie dosha’s en daarbij welke voedingsmiddelen daar goed voor zijn, of je beter kunt vermijden. IMHO onmisbaar als je wilt beginnen met ayurvedisch eten.
Je kunt dit overigens ook opzoeken per voedingsmiddel en ziet dan de Rasa (of het zoet, zuur, zout, bitter, wrang of scherp is), de Virya (of het verwarmend of verkoelend is), de Vipaka (het effect na vertering) èn welke invloed het heeft op de dosha’s.

Voor iedereen die nog niet zo bekend is met de ayurvedische kijk op voeding staan deze basics in het begin van Ayurvedic cooking for self-healing uitgelegd.

Verder staat er ook per gerecht aangegeven wat het effect is op Vata, Pitta en Kapha Dosha. En staat er bij sommige recepten een alternatief voor een of meer Dosha’s. Zo zie je dus met één oogopslag wat je beter wel of beter niet kunt eten.

Ayurvedisch kookboek: Ayurvedic cooking for self-healing
Snel bladerend door Ayurvedic cooking for self-healing

Minder aantrekkelijk: geen foto’s

Dit is natuurlijk persoonlijk, maar ik houd zelf erg van kookboeken met foto’s; van die heerlijke platen waardoor het water je al in de mond loopt voor je ook maar een pan uit de kast hebt getrokken. Met dit boek moet je het doen met een paar tekeningetjes van voedingsmiddelen en je eigen inbeeldingsvermogen van hoe het eruit komt te zien. Daar blijk ik toch minder goed in te zijn, waardoor ik er nog vrij weinig echt uit heb gekookt..

Je vindt Ayurvedic cooking for self-healing o.a. op Bol.com >>

Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken

Daar waar de gerechten in het vorige boek redelijk onbekend kunnen zijn, staan er in Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken wat herkenbaardere recepten, zoals pastasalade, aardappelpuree, paëla, minestronesoep, pannenkoeken en zelfs een voor een pizzabodem!

Grootste pluspunt: informatief en ‘gewoon wat je gewend bent’

Ook dit boek vind ik vooral interessant voor de informatie die het geeft. Tussen de recepten door staan korte stukjes info om iets uit te lichten, zoals bijvoorbeeld: over salade(bar)s, over koken overeenkomstig het weer, over de nachtschaden en over weken.

Net als bij het boek van Dr. Lad zie je hier bij ieder recept wat de invloed van het gerecht op de Dosha’s is, maar extra hierbij is of het Satvisch, Rajastisch of Temastisch is (draagt het gerecht bij aan helderheid, actie of vertraging).

Verder zijn de gerechten dus meer ‘passend’ bij ‘ons’ eten. Het heet dan ook niet voor niets ‘Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken’ ;)

Ayurvedisch kookboek: Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken
Snel bladerend door Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken

Minder aantrekkelijk: waar zijn de foto’s?

Als ik zo door het boek blader vraag ik me echt af waarom ik hier niet regelmatig uit kook. Al is het antwoord waarschijnlijk weer simpel: er staan geen foto’s in, en zelfs nog minder illustraties dan in het boek hierboven.

Nu ik m’n weg in de ayurvedische keuken wel een beetje weet, pak ik dit toch wel echt fijne ‘basic’ kookboek er niet zo snel meer bij. Maar dat moet ik misschien toch weer wat vaker gaan doen. En dan om er ook echt iets uit te koken. haha.

Je vindt Ayurvedisch koken voor de Westerse keuken o.a. op Bol.com >>

East by West

Het boek East by West is van Jasmine Hemsley – je weet wel, één van die twee kookboeken-zusjes. Toen ik hoorde dat zij een ayurvedisch kookboek uit ging brengen, maakte m’n hart een sprongetje; wat fijn dat zo’n bekende foodie ook met Ayurveda bezig is! ♥

Grootste pluspunt: mooi kookboek mét foto’s

Dit boek is zó mooi! Het is een kookboek zoals een kookboek in mijn ogen hoort te zijn; behapbare recepten, voorzien van een grote foto van het gerecht. Daarbij past het ook qua formaat en look & feel helemaal bij de hippe kookboeken van tegenwoordig, wat je van de vorige twee boeken niet echt kunt zeggen.

Verder staat ook hier veel basisinfo in over de Ayurveda en de ayurvedische voedingsleer beschreven. En krijg je bij sommige recepten een tip hoe je het kunt tweaken naar jouw ‘ayurveda mood’ (“voel je je Vata/Pitta/Kapha, dan…”) van dat moment. Het is dus ook heel toegankelijk en begrijpelijk.

Persoonlijk denk ik dat dit het fijnste en laagdrempeligste boek is wanneer je net kennis maakt met Ayurveda en wilt beginnen met ayurvedisch eten.

Ayurvedisch kookboek: East by West
Snel bladerend door East by West

Minder aantrekkelijk: langere kooktijden

Wat mij tegenhoudt om niet dagelijks uit dit boek te koken – naast dat ik het zelf leuk vindt om creatief in de keuken te zijn – is dat veel gerechten best wel wat tijd kosten om te maken, en dat heb ik tegenwoordig helaas niet.

Ook kan ik het me voorstellen dat de ingrediënten een drempel kunnen zijn; mungbonen kun je tegenwoordig al wel in veel supermarkten kopen, maar asafoetida (hing) en chanadal bijvoorbeeld nog niet.

Je vindt East By West o.a. op Bol.com >>

Holy happy belly – herfst en winter

Dit is mijn jongste ontdekking: het ayurvedisch kookboek Holy happy belly – herfst en winter – van Bianca Fabrie en Simone van Rees. Toen ik achter het bestaan van dit boek kwam, bleek ook meteen dat er al lang en breed een lente-en-zomer-editie was, maar dat was me even ontschoten door de volle focus op ons nieuwe leven met baby. Leuk voor op de wish-list dus.

Grootste pluspunt: toegankelijke én inspirerende gerechten

Er staan herkenbare gerechten in dit boek, maar dan met een Ayurveda-twist. Het is een beetje de ‘voor de Westerse keuken’ variant op het East by West boek, want ook dit boek bevat mooie grote foto’s waar je trek van krijgt. Nu ik al bloggend door het boek blader, loopt het water me in de mond bij het weerzien van de Gestoofde appel met ghee ontbijtje. Kan morgenochtend ook best toch, ook al is het al lente? ;)

Ayurvedisch kookboek Holy happy belly
Snel bladerend door Holy Happy Belly

Ook handig: per seizoen staan de recepten op categorie gesorteerd én vind je voorafgaand een overzicht van voeding waar je je dat specifieke seizoen het beste op kunt focussen en wat je beter kunt laten staan. Duimpje omhoog!

Minder aantrekkelijk: het design

Persoonlijk vind ik de opmaak van de tekstbladzijdes minder mooi, maar dat is een kwestie van smaak. En de gerechten smaken er niet minder om!

Je vindt Holy happy belly o.a. op Bol.com >>

Jouw favoriete ayurvedisch kookboek

Wat is jouw favoriete ayurvedisch kookboek? En waarom juist die? Ik ben benieuwd (naar nieuwe pareltjes)! ♥

Lees in deze blog over mijn favoriete ayurvedische producten >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.