Mijn grote frustratie rondom (on)gezond eten

Deze week kwam de WHO met een rapport waarin de relatie tussen bewerkt vlees en kanker is onderzocht. Enthousiaste vegetariërs/vegans pakken dit bericht aan als bewijs dat (bewerkt) vlees slecht voor je is. Vleesliefhebbers relativeren het liever of weren het helemaal af omdat “je dan niks meer kunt eten omdat je van alles dood kunt gaan”. En ik… Ik word een beetje verdrietig. Want waarom is het überhaupt nodig dat er zoveel onderzoek gedaan moet worden naar ons eten? Waarom is het bijna een fulltime baan om te begrijpen welke voeding gezond voor je is? Waarom zit er op zoveel producten zo’n fantastisch marketingsausje?

Oké, ik ben meer dan gemiddeld met mijn voeding bezig. Dat is me de afgelopen weken nog eens extra duidelijk geworden toen ik iemand ontmoette die hier vrij groen in is. Maar met kromme tenen verbaas ik me soms echt over ‘gezonde keuzes’ van mensen. Wat ik hier nog het ergst aan vind, is dat deze keuzes oprecht als gezond(er) gezien worden.

Vaak moet ik dan denken aan het groene vinkje. Het ‘keurmerk’ geeft aan dat het product een gezonde(re) keuze is; dus kun je het met een veilig gevoel eten. Toch?
Helaas moeten producenten gewoon voor een vinkje betalen. Dus het kan zomaar zijn dat gezondere producten geen vinkje hebben. Check de ingrediëntenlijst en voedingstabel maar eens.

Nu snap ik wel dat je niet bij ieder bezoek aan de supermarkt alle zes varianten van een bepaald product wilt gaan checken op alle ingrediënten en voedingswaarde. Maar een snelle blik doet misschien al wonderen. Zit er een hele optocht aan ingrediënten in, waarvan je de naam niet eens uit kunt spreken; of überhaupt weet wat het is? Zitten er veel E-nummers in? Misschien kun je dan toch beter even verder kijken.

Ik vind dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken. Ook wat betreft eten. Zelf eet ik graag gezond en af en toe doe ik dit bewust niet. Wat jij doet, moet je lekker zelf weten. Maar ik vind wel dat het voor iedereen volkomen duidelijk moet zijn wát er in ons eten zit. Zodat iedereen een voor zichzelf goede keuze kan maken. En of je dat dan doet omdat je gewoon lekker wilt eten of omdat je gezond wilt eten; dat kán dan.

Dan nog een mooie uitspraak om mee af te sluiten:

“Bewustzijn brengt beperkingen met zich mee”.

Dit klopt (helaas) helemaal. Echter word je met beperktere keuzes ook een stuk creatiever. Bovendien geeft het mij voldoening te weten wat ik waarom in mijn mond stop. Dus onderaan de streep ben ik blij met een groeiend bewustzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.