7 Tips om je detox vol te houden

7detoxtipsLaura, kun je het nergens anders meer over hebben?! Jawel hoor, maar hier doe ik dat lekker niet. Ha! Op driekwart van mijn maand hardcore detox, realiseer ik me hoe ver ik al gekomen ben en hoe onwijs knap ik het van mezelf vind. Lekker en gevarieerd eten maakt een mega onderdeel uit van mijn dagelijks leven. Een maand leven op niet veel meer dan bonen, is voor mij dus wel echt een dingetje. Anyway, nu ik de nodige ervaring heb opgedaan in de wondere wereld van de detox, heb ik ook zo mijn tips en valkuilen verzameld. Voor jou!

Het valt mij op hoeveel mensen er met dit onderwerp bezig zijn en hoeveel artikelen erover geschreven worden. Overigens lijkt het momenteel nog populairder te schrijven over de zin en onzin van detoxen. Zo las ik van de week een artikel waarin werd geconcludeerd dat wanneer je gezond eet, detoxen niet echt nodig is, maar wat wel een middel kan zijn om je lichaam te resetten. Een mooie conclusie als je het mij vraagt.

Dan nu de tips die ik uit eigen ervaring voor je heb verzameld! En die ik wellicht deze laatste week zelf nog nodig zal hebben… ;)

1. Noodzaak

Beginnen is het halve werk. Maar let wel: Begin pas aan een detox als je het echt, echt, écht wilt! Of in ieder geval wanneer je het gevoel hebt dat je eigenlijk geen andere opties meer hebt. Dat is misschien een beetje overdreven, maar mijn punt is: je moet wel voldoende motivatie hebben om het vol te kunnen houden. Detoxen is niet zomaar iets; het kan behoorlijk zwaar zijn en de nodige verleiding zal op je pad komen.

Vooral buitenshuis heb je weinig invloed op die verleiding. Je kunt wel oogkleppen opdoen, maar er zijn zó veel eetgerelateerde triggers buiten; restaurants, reclameposters, etende mensen… Je moet dus behoorlijk zeker van je zaak zijn, wil je dat allemaal weerstaan. En ik kan het me heel goed voorstellen dat het je zelfvertrouwen schaadt wanneer je op een zwak moment valt voor de seductie. En dat wil je niet.

Bovendien kan je detox, als je pech hebt, gepaard gaan met de nodige hoofdpijn, algehele misère, constipatie of andere ongemakken. Een flinke portie motivatie helpt je hier beter doorheen.

2. Begeleiding

Heb je besloten dat het tijd is voor een grondige interne reiniging? Good for you! Dit kan ik alleen maar aanmoedigen. Wat ik je wel op het hart wil drukken; doe het niet alleen. Speel geen eigen doktertje, maar doe het onder begeleiding van een therapeut/voedingscoach. En kies een vorm die jou aanspreekt. Voor mij is dat de Ayurveda.

3. Focus

Focus on your goals, babygirl! Dat is mijn mantra geworden deze maand. Houd, bij iedere vorm van af-/verleiding, je doel in je achterhoofd. Of eigenlijk… niet in je achterhoofd, maar on top of your mind. Zo wordt het een stuk gemakkelijker die lekker uitziende taart, heeeeerlijk ruikende frietjes (het zou verboden moeten worden; mensen met patat in de trein!!) of fantasie over die ovenheerlijke lasagne te weerstaan.

Herinner jezelf waarom je in de eerste plaats bent begonnen; je wilt je lichaam de kans geven afvalstoffen te verbranden. Door jezelf over te geven aan de verleiding maak je het jezelf moeilijker dat doel te behalen.
Voor mij werkt het heel motiverend het zo te benaderen. Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders en heb behoorlijk aanlokkende geuren geroken en toch gewoon mijn eigen prakkies gegeten. Het was een stuk minder erg om die pannenkoeken en het broodje kroket af te slaan met mijn doel voor ogen.

4. Aandacht

Min of meer aansluitend op tip 3 wil ik je meegeven om heel bewust te zijn van waar je mee bezig bent. Gebruik je doel als kompas en bewandel je weg met zoveel mogelijk bewustzijn. Eet je maaltijden met aandacht; ga er rustig voor zitten, ruik en proef écht wat je eet en voel wat een maaltijd met je doet. Mindfull eten dus. Maar ook: erváár wat het met jou doet om zo bewust met jezelf bezig te zijn. Heb je een rothumeur? Dat is dan even zo. Verlang je naar wat lekkers? Soit. Hang er geen oordeel aan, ga er niet in mee, maar merk het op.

Bovendien zul je merken dat je je echt anders gaat voelen na een aantal dagen reinigen. Die continue kletspraat van gedachtes in mijn hoofd is bijvoorbeeld een stuk rustiger geworden. Zalig.
Door bewust op te merken wat er met je gebeurt, groeit je zelfvertrouwen en motivatie ook weer een beetje verder. Het is dus echt zo; aandacht maakt alles mooier.

5. Voorbereiding

Mijn detox-menu bestaat grofweg uit mungbonen, gekookte groentes, ghee en kruiden. Niet echt gemeengoed nog en een potentieel probleem als je met je knorrende maag onderweg bent. Toch betekent het niet dat je helemaal niet meer de deur uit zou kunnen. Je moet er alleen wel rekening mee houden.

Wat ik doe is mijn eigen soeptrommeltje, mungsnacks en thee klaarmaken en meenemen. Zo ben ik helemaal klaar voor die munchaanvallen en kom ik m’n dagen wel door. Ik sjouw me rot, maar zorg dat ik altijd wat te eten bij me heb. Honger haalt niet het beste in mij naar boven namelijk ;)

6. Afleiding

Het is natuurlijk goed er vól voor te gaan. Toch is het voor je eigen gemoedstoestand ook wel lekker om ook een beetje afleiding te zoeken. Ik merk bijvoorbeeld dat ik het lastig vind om onderscheid te maken tussen echte honger en andersoortige trek. De signalen zijn zo onduidelijk geworden, dat ik me steeds afvraag of ik nou écht hongerig ben of dat het iets anders is. Daardoor ben ik er con.ti.nue. mee bezig (en dat is super irritant). Door even naar buiten te gaan; een stukje te lopen of fietsen of met iemand af te spreken, hoef je er even niet actief mee bezig te zijn. (Maar wees wel voorbereid; tip 5)

7. Accepteer

Zoals ik eerder al verklapte; detoxen kan zwaar zijn. Er komt vast een moment dat je het moeilijk vindt om vol te houden. Spreek dit naar jezelf uit, maar geef er niet aan over. Accepteer dat het kut is en geef jezelf een knuffel. Dat rotgevoel gaat vanzelf weer over en jij bent weer een stapje dichter bij je doel.

En oja; er zijn altijd mensen die het leuk om wat (“grappigs”) over je eten te zeggen. Accepteer dat voor het gemak ook gewoon. Doe waar jij je goed bij voelt en lach er om. Je krijgt het er gratis bij.

+bloglovinFollow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.